Přechodová síť DVB-T2 provozovaná Českými Radiokomunikacemi bude zpočátku dostupná pouze v Praze a středních Čechách na kanálu 31 z vysílačů Praha – město (Žižkov) a Praha – Cukrák. Využít ji mohou televize, které vysílají v dnešních multiplexech 2 a 3.

První vlaštovkou v přechodu na novější typ pozemního digitálního televizního vysílání u nás budou České Radiokomunikace. Ty sice již delší dobu provozují v Praze experiment DVB-T2, ale na únor ohlásily start řádného vysílání v tomto formátu. Firma spustí svoji přechodovou síť DVB-T2, která bude sloužit televizním stanicím z nynějších celoplošných multiplexů 2 a 3 pro hladký přechod na vysílání v novém standardu. Novinky se však zatím dočkají pouze diváci v Praze a části středních Čech. České Radiokomunikace totiž zatím požádaly o přidělení individuálních oprávnění pro používání kmitočtů v Praze.

„Vysílat budeme z vysílačů Praha – město a Praha – Cukrák v jednofrekvenční síti na kanálu 31,“ řekl serveru Televizníweb.cz Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací. Podobně jako při nynějším vysílání ve standardu DVB-T použijí oba hlavní pražské vysílače odlišnou polarizaci. Z městského vysílače na Žižkově bude operátor vysílat s vertikální polarizací, z Cukráku s horizontální. Pro diváky v metropoli a jejím okolí to znamená, že nebudou muset kvůli příjmu vysílání ve standardu DVB-T2 nově natáčet příjmové antény. Až do února 2021 bude možné z obou pražských vysílačů přijímat televizní vysílání v obou formátech: končícím DVB-T a novém DVB-T2.

U pražských vysílačů zachováme i v DVB-T2 stejné polarizace jako u současného vysílání, slibuje Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací (Foto: archiv Marcela Procházky)

Jaké programy nabídne DVB-T2? To je otázka

Otazník visí nad tím, co bude přechodová síť DVB-T2 Českých Radiokomunikací vysílat. Teoreticky by se v ní měly postupně objevit všechny programy, které nyní vysílají v celoplošných multiplexech 2 a 3 ve standardu DVB-T. Tedy dva hlavní programy skupiny Nova a prakticky všechny programy skupiny FTV Prima, ale také skupiny Barrandov. Po dobu souběhu šíření signálu v obou standardech budou mít televize vysílání v přechodové síti DVB-T2 zdarma. Provozní náklady Českým Radiokomunikacím bude hradit stát formou kompenzace, kterou ještě musí schválit Evropská komise a posvětit český parlament formou novely zákona o elektronických komunikacích.

Do dalších regionů mimo Prahu a střední Čechy se přechodová síť DVB-T2 Českých Radiokomunikací rozšíří až ve chvíli, kdy bude vyřešeno právě financování jejího provozu a operátor bude oproštěn od poplatků za využívání kmitočtů. České Radiokomunikace původně počítaly s tím, že společně s jejich sítí odstartuje i přechodová síť DVB-T2 České televize, k tomu je však třeba přijmout novelu zákona o ČT. „Start obou přechodových sítí jsme chtěli skutečně synchronizovat, ale nyní to vypadá, že naše síť odstartuje dříve,“ připouští Marcel Procházka. V přípravě je ještě třetí přechodová síť DVB-T2, kterou bude provozovat společnost Digital Broadcasting a jež umožní regionální odpojování vysílání.

Televize Nova ještě neví, zda bude chtít v DVB-T2 vysílat (Foto: archiv TV Nova)

Dnešní sítě DVB-T skončí v roce 2021, regionální už letos

Rovněž třetí přechodová síť DVB-T2 odstartuje později než multiplex Českých Radiokomunikací. Její operátor stále čeká na výsledek mezinárodní koordinace kmitočtů pro tuto síť, a také na schválení legislativy, která vyřeší otázku financování provozu této sítě. Teoreticky by mohl tento multiplex zahájit vysílání ještě v prvním čtvrtletí letošního roku. Všechny tři přechodové sítě by měly do konce roku pokrýt svým signálem celou republiku a od roku 2018 zahájit souběh vysílání s celoplošnými multiplexy ve standardu DVB-T. Souběžné vysílání bude trvat tři roky a skončí 1. února 2021 vypnutím čtyř celoplošných multiplexů DVB-T. O tři roky dříve, letos na Silvestra, ukončí vysílání dvacet regionálních sítí DVB-T, jejichž individuální oprávnění pro využívání kmitočtů platí jen do konce letošního roku.

Někteří provozovatelé těchto regionálních sítí budou usilovat o prodloužení vysílání, ale vzhledem k tomu, že s jejich kmitočty se počítá při výstavbě pěti až šesti definitivních sítí DVB-T2, patrně s touto snahou neuspějí.

Štítky