UVNITŘ INFOGRAFIKA – Podle zjištění agentury Yeseter pro internetový srovnávač cen Srovnáme.cz a eshop CZC.cz se pouze 41 procent Čechů zajímá o nový vysílací standard. Při výběru nového televizoru řeší především typ obrazovky.

Přítomnost tuneru DVB-T2 a kodeku HEVC při výběru nového televizoru zatím nehraje u Čechů tak důležitou roli, jakou by mělo. Vyplývá to z průzkumu chování spotřebitelů na internetu, který pro srovnávač cen Srovnáme.cz a e-shop CZC.cz provedla agentura Yeseter. Podle jejího zjištění se o nadcházející standard zemského digitálního televizního vysílání DVB-T2 zajímá pouze 41 procent Čechů, zatímco o stávající standard DVB-T, který má do čtyř let ukončit vysílání, 49 procent respondentů. O další typy televizního vysílání je mnohem menší zájem – možnost příjmu satelitu řeší 5,5 procenta respondentů, kabelové televize 4,10 procenta.

Ne každý televizor s DVB-T2 bude fungovat

„Vzhledem k tomu, že nás už brzy čeká přechod na digitální vysílání DVB-T2, rozhodně byste při koupi televize měli brát tento fakt v potaz. Abyste si za pár měsíců nemuseli k nové TV dokupovat ještě nový set-top box, musí „umět“ nejen DVB-T2, ale také HEVC, tedy obrazový formát, ve kterém budou přehrávány všechny programy. Ověřte si tedy vždy, že vámi zakoupený televizor disponuje obojím (dost často to tak totiž není),“ upozorňuje web Srovnáme.cz. Ne každý televizor s DVB-T2/HEVC ovšem dokáže zpracovat signál plánovaných vysílacích sítí v České republice. S jistotou to zvládnou přijímače, které prošly certifikací Českých Radiokomunikací, jejichž seznam je k dispozici na webu www.dvbt2overeno.cz.

O co se tedy Češi zajímají při výběru nového televizoru, když je tolik nezajímá přítomnost tuneru DVB-T2? Z průzkumu vyplynulo, že hlavním zvažovaným parametrem je typ obrazovky. Jako první jej řeší polovina kupujících. Po obrazovce následuje s velkým odstupem rozlišení obrazu, jemuž věnuje hlavní pozornost 17 procent nakupujících a teprve poté úhlopříčka televizoru, která je rozhodující pro desetinu Čechů. Méně než deset procent nakupujících řeší otázku příslušenství k televizoru, jeho spotřeby, hmotnost nebo příkon. V případě typu rozhraní u televizoru se nejvíce Čechů zajímá o to, zda přijímač má přípojku HDMI (48 procent), dále o USB (39 procent) a SCART (13 procent).

Vedou LED a LCD televizory od Samsungu

Z jednotlivých typů obrazovek Češi nejvíce diskutují o LED televizorech. Tento typ přijímačů zajímá 36 procent Čechů. V těsném závěsu následují LCD televizory, které upřednostňuje 33 procent respondentů. Pro 18 procent diváků jsou nejzajímavější OLED televizory pro 13 procent plazmové televizory, jejichž výroby byla před více než rokem zastavena, ale nadále se dají v obchodech sehnat. Češi se podle průzkumu hodně zajímají o kvalitní rozlišení obrazu. Populární, ale v praxi dosud ne příliš používané Ultra HD rozlišení zajímá 67 procent respondentů. Zhruba čtvrtině Čechů je bližší téma Full HD rozlišení devíti procentům HD ready.

O jakých konkrétních značkách televizorů Češi nejvíce diskutují? S náskokem vede Samsung, který bývá zmiňován ve 26 procentech případů. Následuje Sony a LG (shodně 18 procent), Philips (10 procent), Panasonic (9 procent), Orava a Sharp (po pěti procentech). Zadavatelé průzkumu zjištěná data potvrzují. „V nákupních košících zákazníků CZC.cz se nejčastěji objevují televize značek Samsung, LG, Philips nebo Sony. Zájem přitom mají zejména o modely střední třídy s průměrnou cenou přibližně 11 100 Kč včetně DPH,“ říká Michal Gabriel z eshopu CZC.cz. Podle Davida Folprechta, který provozuje cenový porovnávač Srovnáme.cz, je největší zájem o televizory v cenové relaci mezi 10 a 15 tisíci korunami.

Štítky