Premiér Bohuslav Sobotka se dohodl se zástupci všech parlamentních stran, že nebudou blokovat zrychlené projednávání novely zákona o elektronických komunikacích.

Nikoli hned v prvním čtení a bez projednávání v poslaneckých výborech, ale přeci jenom zrychleně má Poslaneckou sněmovnou projít vládní návrh novely zákona o elektronických komunikacích (ZEK), který prosazuje premiér Bohuslav Sobotka. Na pátečním ranním jednání se zástupci všech parlamentních stran se předseda vlády a sociální demokracie dohodl na tom, že žádná ze stran nebude projednávání novely blokovat, informoval zpravodajský server iDnes.cz.

Vláda novelu projedná na svém příštím zasedání příští středu 8. března. Z návrhu vypadne bod o zákazu sjednávání individuálních tarifů pro zákazníky mobilních operátorů, který do něj zapracoval dnes již bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. To byl také jeden z důvodů, proč Sobotka navrhl Mládkovo odvolání a od 1. března se dočasně ujal vedení ministerstva průmyslu a obchodu. Do Poslanecké sněmovny by novela měla doputoval v dubnu, poslanci o ní začnou jednat na první dubnové schůzi.

Sobotkovi se však nepodařilo prosadit schválení novely hned v prvním čtení bez projednávání výborech. Domluvil tedy alespoň zkrácení lhůty na projednávání ve výborech z tradičních šedesáti na dvacet dní. Premiér proto doufá, že se novelu ZEK podaří projednat a schválit ještě do říjnových parlamentních voleb. Původní plán byl ale takový, že novela, která se měla zabývat výhradně přechodem na nový typ televizního vysílání DVB-T2, začne platit již na přelomu jara a léta letošního roku a na jejím základě se budou moci rozvíjet přechodové sítě DVB-T2.

Proti zrychlenému projednávání novely protestují mobilní operátoři. Naopak pro je vedoucí Koordinační expertní skupiny při ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Dvořák, který má na starosti přípravy přechodu na DVB-T2. Pokud by se novela neschvalovala ve zkráceném řízení, vedlo by to podle Dvořáka k dalšímu oddálení startu přechodových sítí DVB-T2 a zkrácení doby, během které si diváci budou muset pořídit nový televizor s tunerem DVB-T2 nebo set-top-box.