Okolo 30 procent diváků počká s nákupem přijímače DVB-T2 na vypínání současného vysílání ve standardu DVB-T, říká někdejší šéf Národní koordinační skupiny Zdeněk Duspiva.

Češi nebudou nijak spěchat s nákupem nových televizorů nebo set-top-boxů pro příjem zemského digitálního televizního vysílání nové generace. Zhruba 30 procent z těch, kterých se přímo dotkne přechod na nový standard DVB-T2, nechá výměnu televizního přijímače na poslední chvíli. Serveru Česká média to ve videorozhovoru řekl Zdeněk Duspiva, který vedl Národní koordinační skupinu v době první televizní digitalizace v Česku. „Je otázka, jak diváci přijmou novou technologii, zda se to nerozpadne do ostatních platforem,“ prohlásil Duspiva. „Třicet procent diváků současné terestrické platformy odpovídá, že to vyřeší „jinak“ a to je určitý signál,“ dodal.

Terestrické televizní vysílání v současné době přijímá přibližně 60 procent českých domácností. Před první televizní digitalizací jich bylo přes 80 procent. Další změna vysílacího standardu a nutnost koupě nového přijímače by podle Duspivy mohla vést k přerozdělení podílů jednotlivých vysílacích platforem. Zemskému digitálnímu vysílání by ale mohl nahrávat fakt, že je i nadále plánováno jako jediná televizní platforma, jejíž příjem je pro diváky bezplatný. Za satelitní, kabelovou nebo IP televizi si musí zájemci platit, ať už ve formě servisních poplatků za základní programovou nabídku, nebo za konkrétní tematické balíčky.

Zdeněk Duspiva byl národním koordinátorem při první televizní digitalizaci v České republice (Foto: archiv Ministerstva vnitra ČR)

Divák zaplatí maximálně pár set korun

Duspiva předpokládá, že náklady, které v souvislosti s přechodem na televizní standard DVB-T2 ponesou diváci, nebudou muset být ve svém důsledku příliš vysoké. „Nebudou se muset měnit příjmové antény, pouze se upraví společné televizní antény. Nejde tedy o podobný přechod jako z analogového na digitální vysílání, ale o upgrade fungující technologie,“ uvedl někdejší národní koordinátor televizní digitalizace, který v současné době vede krajská studia Českého rozhlasu v Českých Budějovicích a Jihlavě. Ani ceny přijímačů DVB-T2 nemusí být tak fatální, dodal Duspiva s tím, že set-top-boxy s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC lze sehnat již nyní za 500 korun. „A to se digitalizace ještě pořádně nerozběhla, takže se dá očekávat, že cena ještě klesne,“ dodal.

Hlavním lákadlem pro přechod k příjmu DVB-T2 by měly být podle Duspivy televizní programy v HD kvalitě. „DVB-T2 má větší kapacitu a především by mělo být využíváno pro vysílání v HD kvalitě. To je ten cílový bonus a cílový efekt pro diváky,“ míní koordinátor první české televizní digitalizace. Zdeněk Duspiva se ale obává, zda budou HD programy dostupné pro všechny diváky zdarma. Bezplatně takto chce vysílat už v rámci své přechodové sítě DVB-T2 veřejnoprávní Česká televize. „Ve hře je otázka, zda vysílání v HD kvalitě nebude nějakou formou zpoplatněno tak, jak to anoncují některé komerční televize,“ uvedl Duspiva pro server Česká média.

Ceny set-top-boxů pro DVB-T2 začínají na pěti stech korunách (Foto: Sleviště.cz)

HD kvalita za poplatek? Uvidí se po roce 2020

Do ukončení televizního vysílání ve standardu DVB-T, které je naplánované na únor 2021, se však žádné komerční televize v HD kvalitě do přechodových sítí DVB-T2 nevejdou, takže zatím jde o čistě hypotetickou otázku. Nejsledovanější česká komerční televize Nova ale v minulosti několikrát zopakovala požadavek, aby její programy v sítích DVB-T2 byly zakódované. HD verze svých stanic Nova nechce poskytovat zdarma, protože by to narušilo její obchodní model vůči operátorům jiných vysílacích platforem, kde si za zařazení svých programů v HD kvalitě nechá platit. Obdobně k HD vysílání přistupuje i konkurenční Prima. Distribuční poplatky tvoří nezanedbatelnou část příjmů obou televizí, které sice v minulosti již v HD kvalitě terestricky volně vysílaly, ale později toto vysílání ukončily – právě kvůli satelitním operátorům a poskytovatelům kabelové televize a IPTV, kteří odmítali platit za HD programy, které byly v terestrickém vysílání dostupné zdarma.

Zdeněk Duspiva se ale neobává, že by rozdílné názory na obchodní model vysílání v DVB-T2 mohly vést k podobným rozbrojům a zdržením přechodu na nový vysílací standard, jaké nastaly při první televizní digitalizaci. „Určité riziko tu existuje, ale myslím si, že je minimální oproti předchozím letům. Přechod z analogu na digitál byl opravdu zásadní zásah do zakonzervovaného televizního trhu i do metodiky licencování. Liberalizovalo to celý trh,“ vysvětlil Duspiva. Přechod na DVB-T2 je čistě technologickou změnou, která sice přinese nové programové pozice ve finálních sítích DVB-T2 a možnost vysílání v HD kvalitě, příliš mnoho nových hráčů ale díky němu na nasycený televizní trh v Česku nevstoupí.

Štítky