Lhůta domluvená s premiérem padne kvůli námitkám satelitních operátorů, tvrdí předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.

Hospodářskému výboru Poslanecké sněmovny se patrně nepodaří dodržet lhůtu dvaceti dnů na projednání novely zákona o elektronických komunikacích, která je důležitá pro start pozemního digitálního televizního vysílání nové generace DVB-T2. Zpravodajskému serveru iHNed.cz to řekl předseda výboru Ivan Pilný (ANO). “Zákon se kvůli výtkám satelitních společností rozhodně nestihne projednat během sedmi dnů, jak se původně předpokládalo,” odvolal se Pilný na informace, které dnes zazněly na tiskové konferenci České asociace satelitních operátorů.

Zkrácenou dvacetidenní lhůtu pro projednání novely ve sněmovních výborech domluvil začátkem března se zástupci všech parlamentních stran premiér Bohuslav Sobotka. Původně vláda chtěla prosadit schválení diginovely sněmovnou hned v prvním čtení, ale s návrhem nepochodila. Projednávání novely komplikuje i její rozšíření o problematiku ochrany spotřebitelů, která míří na mobilní operátory a má vytvořit podmínky pro snížení cen datových tarifů. Satelitní operátoři mohou v tomto procesu sehrát vděčnou roli „zdržovače“ novely, aby zákon nestihl projít sněmovnou do říjnových parlamentních voleb.

Předseda Hospodářského výboru sněmovny Ivan Pilný zastává kritické názory mobilních i satelitních operátorů vůči novele. Fakticky převzal argumentaci České asociace satelitních operátorů tak, jak zazněla v jejich stanovisku určeném členům výboru. „Ivan Pilný je opravdu velký kritik přechodu na DVB-T2. Nedávno byl v Událostech, komentářích a říkal, že lidi zbytečně zaplatí pět miliard, budeme je nutit kupovat si nové televize za deset tisíc, přitom je k tomu aktuálně nic nenutí,“ popsal v rozhovoru pro Televizníweb.cz Pilného stranický kolega a místopředseda Hospodářského výboru sněmovny Martin Kolovratník.

„Ptal jsem se kolegy Pilného, co by s tím tedy chtěl dělat? Uznal, že moc toho dělat nejde, když se ten proces už rozběhl,“ dodal Kolovratník. Plénum Poslanecké sněmovny by se mělo diginovelou zákona o elektronických komunikacích začít zabývat na dubnové schůzi, která začíná 4. dubna. Do třetího čtení by se novela měla dostat na květnové schůzi poslanců. Právě na schválení novely – a také na výsledek volby generálního ředitele – čeká Česká televize, která by měla zahájit vysílání vlastní přechodové sítě DVB-T2 s kompletní programovou nabídkou v HD kvalitě.

Štítky