První vysílače se vypínají v městských oblastech. Diváci budou mít nově k dispozici 40 programů v HD kvalitě, část za servisní poplatek. Všichni si musí přeladit přijímače.

Největší německá města dnes zažívají přechod na nový typ pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Úderem půlnoci došlo k vypnutí prvních vysílačů DVB-T, například v Mnichově, a do dnešního poledne budou přeladěny na DVB-T2. Diváky, kteří přijímají televizní signál pozemní cestou na klasickou anténu, proto čeká přelaďování přijímačů. Nově budou moci sledovat až 40 televizních programů v HD kvalitě. Téměř dvacítka veřejnoprávních stanic je dostupná zdarma, za příjem většiny komerčních televizí musí zájemci platit servisní poplatek, který vyjde na 69 eur ročně (v přepočtu 1 900 Kč).

Evropský lídr v přechodu na DVB-T2

Nové DVB-T2 vysílání mohou Němci sledovat od loňského června, diváci se tedy mohli na vypnutí stávajících sítí DVB-T připravit. Přelaďovat však musí i ty domácnosti, které si již naladily dosud spuštěné sítě DVB-T2. Jinak by totiž nemohly sledovat programy, které budou spuštěny na přeladěných sítích, jež dosud vysílaly ve standardu DVB-T. Druhá televizní digitalizace se však v Německu týká pouhých deseti procent domácností, terestrické vysílání má mnohem menší penetraci než satelit nebo kabel. Mírně vyšší zájem o pozemní příjem televize je právě ve velkých městech, kde tímto způsobem přijímá signál okolo 13 procent domácností.

Německo je evropským lídrem v zavádění DVB-T2. Jako první oznámilo termín úplného vypnutí televizního vysílání ve standardu DVB-T, poslední vysílače se mají odmlčet v roce 2019. Důvodem je opouštění kmitočtového pásma 700 MHz, které Němci vydražili již v roce 2015 a od roku 2019 jej začnou využívat mobilní operátoři pro svoje sítě LTE/5G. Rychlý přechod na nový vysílací standard v Německu donutí ke stejnému kroku i Českou republiku, protože v příhraničních oblastech bude od roku 2019 docházet k vzájemnému rušení českých sítí DVB-T a německých sítí LTE. Podobný krok, tedy vyčlenění pásma 700 MHz a následná dražba mobilními operátory, čeká i tuzemsko. Mělo by k němu dojít v roce 2021, ale je možné, že se tomu tak stane i dříve.

Televizní vysílání ve standardu DVB-T dnes končí i v Mnichově (Foto: H-Hotels.com)

Česko bude pod tlakem, aby si také pospíšilo

„Česká republika bude pod poměrně velkým tlakem z Německa, které chce kompletně vypnout DVB-T sítě a uvolnit pásmo 700 MHz už v roce 2019,“ potvrdil v nedávném rozhovoru pro Televizníweb.cz ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací (CRA) Marcel Procházka. „Jelikož v té době budeme pásmo 700 MHz stále využívat, budeme v uvozovkách rušit Německo zhruba 150 až 200 km do jeho vnitrozemí. Můžeme tedy očekávat poměrně velký tlak ze strany Německa na to, abychom proces uvolnění pásma 700 MHz co nejvíce uspíšili,“ upozornil. Definitivní termín vypnutí sítí DVB-T v České republice má určit Technický plán přechodu, který vznikne po koordinaci kmitočtů pro finální sítě DVB-T2.

Pět až šest finálních sítí DVB-T2 má Český telekomunikační úřad zkoordinovat nejpozději do konce letošního roku. Technický plán přechodu schválí vláda jako své nařízení nejpozději v červnu příštího roku. Do té doby by už měly Českou republiku pokrýt signálem tři přechodové sítě DVB-T2 provozované CRA, Českou televizí a společností Digital Broadcasting. Reálně však zatím vysílá pouze síť CRA, která odstartovala 1. března v Praze a středních Čechách. 20. dubna by se měla rozšířit i do Brna a Ostravy a poté do dalších regionů. Celoplošného pokrytí ze všech 26 základních vysílačů plánuje dosáhnout v březnu příštího roku a poté doplní i padesát dokrývačů, aby vyrovnala pokrytí dnešního celoplošného multiplexu 2.

Aktuální mapa pokrytí a bezplatné programové nabídky DVB-T2 v Německu (Zdroj: Dvb-t2hd.de)

Česká televize čeká na legislativu a nového ředitele

Na přelomu dubna a května by podle vedoucího Koordinační expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu Pavla Dvořáka měla odstartovat i přechodová síť společnosti Digital Broadcasting, která bude sloužit mj. i pro regionální vysílání. Česká televize vyčkává se startem svojí veřejnoprávní přechodové sítě na přijetí novel zákonů o elektronických komunikacích a o České televizi, a také na výsledek výběrového řízení na generálního ředitele. Nového či staronového šéfa ČT by měla Rada ČT zvolit na veřejném zasedání 26. dubna. Současný ředitel Petr Dvořák patrně do té doby nerozhodne o spuštění přechodového multiplexu DVB-T2.

Právě síť České televize ale sehraje v přechodném období důležitou roli, protože jako jediná nabídne kompletně všech šest programů ČT v HD kvalitě. Multiplex tedy bude velkým lákadlem pro diváky, zvláště pak poté, co skončí vysílání programů ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD v regionálních sítích DVB-T. Jejich individuální oprávnění pro využívání kmitočtů skončí na konci letošního roku a není jisté, zda a v jaké míře je bude Český telekomunikační úřad ochoten případně prodloužit. Komerční televize v HD kvalitě odstartují v DVB-T2 až po spuštění finálních sítí, protože v přechodových multiplexech pro ně nebude dostatek volné kapacity. Někteří provozovatelé zvažují, že signál HD verzí některých svých programů zakódují a příjem zpoplatní.

Štítky