Česká asociace satelitních operátorů se pokusí přes média vyvinout tlak na poslance, aby neschválili novelu zákona o elektronických komunikacích.

Připravované kompenzace operátorům přechodových sítí DVB-T2 nedají spát provozovatelům satelitních služeb. Česká asociace satelitních operátorů (ČASO) svolává na zítřek do Prahy tiskovou konferenci, na které pohrozí České republice arbitrážemi kvůli „nepovolené veřejné podpoře pro vybrané komerční subjekty na českém trhu“. ČASO tak pokračuje ve snaze zabránit schválení novely zákona o elektronických komunikacích, která nastavuje podmínky vzniku a provozu přechodových sítí DVB-T2. Minulý týden zástupci ČASO rozdávali stanovisko asociace členům Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.

„ČASO považuje návrh novely zákona o elektronických komunikacích v bodě „přechod stávajícího TV vysílání na DVB-T2“ za velmi kontroverzní a nepřijatelný,“ píše asociace v pozvánce na tiskovou konferenci. „ČASO nesouhlasí především s nepovolenou veřejnou podporou pro vybrané komerční subjekty na českém trhu. Dále upozorňuje na zbytečné tahání miliard z kapes spotřebitelů kvůli nesmyslným vynuceným nákupům nové techniky. V případě schválení nynější podoby návrhu novely hrozí České republice nenávratná škoda. ČASO proto podala stížnost k Evropské komisi, kterou se právě teď orgány komise vážně zabývají,“ dodala asociace.

Satelitní operátoři však ve své argumentaci zaměňují kompenzace provozních nákladů přechodových sítí DVB-T2, které si Česká republika nechá schválit v notifikačním řízení Evropskou komisí, za nedovolenou veřejnou podporu, jež by zvýhodňovala jednu vysílací platformu nad dalšími. Zamlčují fakt, že je to terestrická televizní platforma, která přijde rozhodnutím mezinárodních institucí a Evropského parlamentu o část kmitočtového spektra (pásmo 700 MHz) a proto musí přejít na úspornější vysílací standard a přeplánovat kmitočty, protože jinak by nebylo možné zachovat pozemní televizní vysílání v současném rozsahu.

Aktivitám ČASO se bude věnovat i zítřejší rozhovor serveru Televizníweb.cz s poslancem Martinem Kolovratníkem (ANO), členem Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.

Štítky