Kabinet se bude zabývat upraveným návrhem novely zákona o elektronických komunikacích, který kromě DVB-T2 řeší také ochranu spotřebitelů a upravuje pokuty pro mobilní operátory.

Novelu zákona o elektronických komunikacích (ZEK), která umožní start a rozvoj přechodových sítí DVB-T2 a tedy i zahájení přechodu na tento nový standard zemského digitálního televizního vysílání, dnes projedná vláda. Dokument, který předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu, doznal určitých změn. Po odvolání ministra Jana Mládka z něj premiér Bohuslav Sobotka, který dočasně vede ministerstvo průmyslu a obchodu, nechal odstranit spornou pasáž o zákazu jiných než ceníkových cen tarifů mobilních operátorů.

Ochrana spotřebitelů a snížení mobilních tarifů je předvolebním tématem Sobotkovy ČSSD. Do návrhu novely ZEK jej prosadil právě premiér. Původně se novela měla zabývat pouze podmínkami pro start vysílání DVB-T2. Rozšíření návrhu o téma mobilních operátorů se negativně odrazí na procesu schvalování novely v Poslanecké sněmovně. Původně totiž měla dolní komorou Parlamentu projít hned v prvním čtení bez projednávání ve sněmovních výborech. Tuto možnost ale parlamentní strany odmítly.

Premiér Sobotka nicméně minulý týden v pátek vyjednal alespoň zrychlené řízení, takže projednávání návrhu novely ve sněmovních výborech nebude trvat tradičních 60 dní, ale pouze 20 dní. Existuje tak šance, že novela bude schválena ještě před říjnovými parlamentními volbami. Původně však ministerstvo průmyslu a obchodu počítalo s tím, že novela vstoupí v platnost ještě v průběhu letošního jara. Schvalovací proces ještě mohou narušit mobilní operátoři, kteří se navrhovaným změnám brání.

Štítky