Novela umožní start a rozvoj přechodových sítí DVB-T2, řeší financování jejich provozu. Poslanci se budou návrhem zabývat na první dubnové schůzi sněmovny.

Klíčová novela zákona o elektronických komunikacích (ZEK), která zajistí možnost financování provozu přechodových sítí DVB-T2 a de facto tak umožní jejich start a rozvoj, dnes prošla vládou. Kabinet schválil návrh, který mu předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu ještě pod vedením dnes již bývalého ministra Jana Mládka. Z novely ovšem zmizely některé sporné pasáže, které se týkaly vztahu spotřebitelů a mobilních operátorů a kvůli nimž se premiér Bohuslav Sobotka rozhodl odvolat ministra Jana Mládka.

Novelou se nyní bude zabývat Poslanecká sněmovna. Původní plán, že návrh bude schválen zrychleně již v prvním čtení, ale narazil na odpor parlamentních stran. Novela sice bude projednána zrychleně, nicméně klasicky ve třech čteních a budou se jí zabývat sněmovní výbory. Ty však budou mít na připomínkování pouze 20 dní místo standardních 60 dní. Premiér Bohuslav Sobotka je přesvědčen o tom, že by novela mohla být schválena ještě do říjnových parlamentních voleb.

Štítky