Kandidát na funkci Jiří Havlíček si na schůzce s prezidentem notoval, za svoji hlavní prioritu považuje prosazení novely zákona o elektronických komunikacích.

Nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček se ujme funkce příští týden. Jeho jmenování potvrdil prezident Miloš Zeman, který se v pondělí s Havlíčkem sešel nad prioritami úřadu do konce funkčního období současné Poslanecké sněmovny. Havlíček, který na ministerstvu působí jako náměstek a byl zástupcem odvolaného ministra Jana Mládka, označil za svou hlavní prioritu prosazení novely zákona o elektronických komunikacích a lepší ochranu spotřebitelů.

„Setkání s panem prezidentem Milošem Zemanem bylo velmi přátelské. Poděkoval jsem panu prezidentovi za důvěru a slova podpory. Seznámil jsem ho s úkoly, které Ministerstvo průmyslu a obchodu musí v letošním roce realizovat, a s prioritami, které jako možný ministr chci řešit. Jde především o prosazení novely zákona o elektronických komunikacích a tedy i posílení práv českých spotřebitelů v jejich vztahu k telefonním operátorům a urychlení čerpání prostředků z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost,“ uvedl Havlíček po hodinovém setkání s prezidentem.

„Hovořili jsme o řadě dalších priorit, například o připravované změně systému podpory investic, zaměřeného na investice přinášející vysokou přidanou hodnotu a vyspělé výrobní technologie, a o zavádění prvků Průmyslu 4.0 do naší ekonomiky a rozvoji nových technologií a nanotechnologií. Jednali jsme i o konkrétních problémech, jako je budoucí vývoj v OKD či jmenování Rady Energetického regulačního úřadu. Rozhovor s panem prezidentem byl pro mne v řadě aspektů velmi inspirativní a přinesl mi řadu námětů k přemýšlení,“ dodal Havlíček.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní dočasně vede premiér Bohuslav Sobotka. Předchozí ministr Jan Mládek byl z funkce odvolán k 28. únoru.

Štítky