Druhé čtení je naplánováno na schůzi Poslanecké sněmovny, která začíná 24. dubna. Do té doby se dvakrát sejde Hospodářský výbor, který je pro projednávání tohoto bodu garanční.

Prvním čtením dnes v Poslanecké sněmovně prošla vládní novela zákona o elektronických komunikacích, která upravuje podmínky zavádění pozemního televizního vysílání nové generace DVB-T2. Za zákon se přišel přimluvil i čerstvě jmenovaný ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Novela vzbudila vášně především mezi opozičními poslanci, kteří ji kritizovali kvůli slibům premiéra Bohuslava Sobotky, že pasáže o ochraně spotřebitelů povedou ke snížení cen datových tarifů mobilních operátorů. „Nic takového novela neobsahuje,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Novelou se nyní bude zabývat Hospodářský výbor sněmovny, který byl pro projednávání tohoto zákona určen jako garanční. Členové výboru se nad vládním návrhem sejdou poprvé příští středu 12. dubna, kdy půjde spíše o organizační a informativní schůzku. Zásadní bude další jednání výboru o týden později ve středu 19. dubna, na němž členové výboru přijmou stanovisko k novele i případné pozměňovací návrhy. Do druhého čtení před plénem sněmovny se novela dostane na schůzi, která začíná v pondělí 24. dubna.

Během druhého čtení se sněmovna bude zabývat všemi pozměňovacími návrhy k novele. Do závěrečného třetího čtení půjde novela na květnové schůzi sněmovny, která začíná 17. května. Poslanci si dnes odhlasovali, že platí dřívější dohoda s premiérem Sobotkou o zkrácené lhůtě pro projednání novely na Hospodářském výboru. Místo klasických šedesáti dní by mělo výboru stačit dvacet dní, a to i přes prohlášení předsedy výboru Ivana Pilného (ANO) z minulého týdne, že kvůli výtkám satelitních operátorů se bude muset lhůta pro jednání výboru prodloužit.

Štítky