Pětice finalistů absolvuje 26. dubna veřejné slyšení před Radou České televize, po kterém radní ještě týž den zvolí nového generálního ředitele ČT.

Nový generální ředitel České televize vzejde z pětice finalistů výběrového řízení Petr Dvořák, Karel Novák, Martin Konrád, Petr Vinklář a Jiří František Potužník, které na dnešním veřejném zasedání v Praze na Kavčích horách vybrali členové Rady ČT. Radní tak zúžili původním seznam dvanácti kandidátů, kteří projevili zájem zúčastnit se konkurzu na nového šéfa ČT. Finalisté museli v tajné volbě získat hlasy nejméně osmi z patnácti radních, do druhého kola výběrového řízení postoupilo pět kandidátů s největším počtem hlasů. Nejvíce hlasů – všech patnáct – získal dosavadní ředitel ČT Petr Dvořák.

Po jedenácti hlasech obdržel bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT a nynější dramaturg pořadu 168 hodin Karel Novák a bývalý generální ředitel televize Prima Martin Konrád. Devět radních hlasovalo pro někdejšího auditora ze společnosti KPMG Petra Vinkláře a osm pro někdejšího redaktora zpravodajství ČT Jiřího Františka Potužníka. Druhé a finální kolo volby ředitele ČT proběhne za dva týdny, ve středu 26. dubna na veřejném zasedání Rady ČT v kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách. Všech pět finalistů absolvuje veřejné slyšení před radními, po kterém bude následovat samotná volba.

Nový generální ředitel ČT se ujme funkce 1. října. Volba nového šéfa ČT probíhá již na jaře, protože se radní chtěli vyhnout politizaci konkurzu kvůli předvolební kampani před říjnovými parlamentními volbami. Mandát současnému řediteli veřejnoprávní televize Dvořákovi končí 30. září. V celé polistopadové historii České televize se podařilo funkci generálního ředitele obhájit pouze Dvořákovu předchůdci Jiřímu Janečkovi, ten však druhý mandát nedokončil kvůli zdravotním problémům. I tak se stal nejdéle sloužícím generálním ředitelem ČT, který ve funkci vydržel deset let.

Přečtěte si profily protikandidátů Petra Dvořáka, které připravil server DigiZone.cz:

Štítky