UVNITŘ DOKUMENTY – Česká asociace satelitních operátorů předložila poslancům z Hospodářského výboru právní analýzu, která má dokazovat nezákonnost kompenzací operátorům přechodových sítí DVB-T2.

Značný prostor na středečním jednání Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, které se zabývalo pozměňovacími návrhy k vládnímu návrhu novely zákona o elektronických komunikacích, dostala Česká asociace satelitních operátorů (ČASO). Největší kritik „televizní“ části dignovely již den před jednáním výboru obeslal členy výboru otevřeným dopisem, ke kterému připojil podrobnou právní analýzu advokátní kanceláře Weinhold Legal. Dokument má dokazovat, že plánované kompenzace doložených provozních nákladů přechodových sítí DVB-T2 budou nedovolenou veřejnou podporou a byly by tak v rozporu s evropským právem.

Asociace tak zopakovala svůj dřívější argument, ke kterému se na jednání připojil i předseda Hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO). Sekretář ČASO Patrik Brom byl jediným zástupcem profesní organizace, který během projednávání novely zákona o elektronických komunikacích dostal prostor pro prezentaci vlastního názoru. Poslancům řekl, že Evropský parlament svým usnesením o uvolnění pásma 700 MHz z 15. března letošního roku nepřikazuje členským státům EU přejít v pozemním televizním vysílání na standard DVB-T2. „Rozhodnutí řeší pouze uvolnění pásma 700 MHz a dále obsahuje doporučení, aby členské země pro televizní vysílání využily modernějších technologií,“ uvedl Brom.

Otevřený dopis České asociace satelitních operátorů by Jan.Potucek on Scribd

HEVC se nelíbí ani zpravodaji novely Valentovi

V usnesení Evropského parlamentu je konkrétně řečeno, že takovým řešením by mohl být standard DVB-T2 a kodek HEVC. Podle Patrika Broma však jde pouze o doporučení, nikoli nařízení. „Dají se použít různé modernější technologie, například MPEG-4,“ uvedl sekretář satelitní asociace. Kodek MPEG-4 je ale o generaci starší než HEVC a při přechodu na DVB-T2 jej používá pouze Rakousko a v případě placené televizní služby také Slovensko. Naopak v Německu se přiklonili k modernějšímu HEVC, který umožní lépe využít kapacitu vysílacích sítí. Proti HEVC se na jednání Hospodářského výboru postavil i komunistický poslanec a zpravodaj novely Jiří Valenta, který vyslovil obavy z horší kvality televizního signálu po přechodu na DVB-T2.

Poslance zaujala hlavně výtka na adresu plánovaných kompenzací operátorům přechodových sítí DVB-T2. Podle předsedy Hospodářského výboru Ivana Pilného projednávaná diginovela neobsahuje ustanovení, že kompenzace lze vyplatit teprve poté, co je v notifikačním řízení schválí Evropská komise. S takovou interpretací však nesouhlasil náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl, který Ivanu Pilnému odcitovat konkrétní odstavec novely: „Je-li ve vztahu k úhradě efektivně a účelně vynaložených nákladů vedeno řízení před Komisí ve věci veřejné podpory, považuje se za řízení o předběžné otázce.“ Podle Bärtla to znamená, že bez dokončeného notifikačního jednání s Evropskou komisí nebude operátorům proplacena „ani koruna“.

Memorandum k diginovele ZEK by Jan.Potucek on Scribd

Satelitáři vytáhli staré plány CRA na placené DVB-T2

Sekretář satelitní asociace Patrik Brom členům Hospodářského výboru rovněž zopakoval tezi, že televizní programy v DVB-T2 nebudou pro diváky dostupné zdarma. Podložil ji citací z výroční zprávy Českých Radiokomunikací za rok 2011, v níž tehdejší generální ředitel a předseda představenstva Michal Čupa popisoval způsoby šíření placených televizních kanálů v DVB-T2. V té době však CRA uvažovaly o tom, že vedle fungujících multiplexů DVB-T zprovozní sítě DVB-T2 určené pouze pro placené programy a jejich plán nijak nesouvisel s přechodem televizního vysílání ve standardu DVB-T na standard DVB-T2. Výstavbu sítí DVB-T2 určených pro placené programy by si operátor hradil sám. Stejným způsobem funguje placená televize v DVB-T2 na Slovensku, kde vedle sebe existují celoplošné sítě DVB-T s volně dostupnými programy zdarma, dále sítě DVB-T a DVB-T2 s placenými programy v rámci služby Plustelka.

Plán s provozováním sítí DVB-T2 pro placené televizní služby CRA opustily po odchodu generálního ředitele Michala Čupy. Naopak při přípravě přechodu z DVB-T na DVB-T2 podporují zachování terestrického vysílání jako jediné televizní platformy, jejíž příjem není pro diváky nijak zpoplatněn. O tom, zda se ve finálních sítích DVB-T2 po vypnutí vysílání ve standardu DVB-T objeví placené televizní stanice, však v konečném důsledku rozhodnou sami provozovatelé televizních stanic. Kódované vysílání za poplatek už delší dobu zvažuje televize Nova, jejíž sesterská stanice Markíza na Slovensku od 1. ledna letošního roku zcela opustila terestrické vysílání. Nyní však vyjednává o vstupu do placené služby Plustelka v DVB-T.

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny těsnou většinou podpořil diginovelu zákona o elektronických komunikacích (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

Komerční televize i mobilní operátoři mlčeli

Zástupci komerčních televizí na středečním jednání sněmovního Hospodářského výboru nijak nevystupovali. Překvapivě nebyli slyšet ani mobilní operátoři, jimž zásadně vadí zvýšení pokut, které jím bude moci díky novele ukládat Český telekomunikační úřad. Žádný z poslanců Hospodářského výboru ale nepředložil pozměňovací návrh, který by pokuty mírnil. Asociace provozovatelů mobilních sítí, která sdružuje mobilní operátory O2, T-Mobile, Vodafone a Nordic Telecom, přitom minulý týden poslancům zaslala dopis, v němž žádá zachování úrovně sankcí z dosud platného zákona o elektronických komunikacích. Pod tento požadavek se podepsala i Hospodářská komora a ICT unie. Stejný požadavek samostatným dopisem vznesla i Česká asociace elektronických komunikací.

Hlavní nápor námitek mobilních operátorů vůči diginovele zákona o elektronických komunikacích tak lze očekávat až v průběhu druhého čtení před plénem sněmovny, které je naplánované na příští týden. Do závěrečného třetího čtení by novela měla jít na květnové schůzi Poslanecké sněmovny, jež začíná 17. května. Premiér Bohuslav Sobotka, který prosazuje zejména „mobilní“ část novely, žádá schválení zákona ještě v tomto funkčním období sněmovny, tedy do říjnových parlamentních voleb. Je to jeden z hlavních úkolů nového ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka. Jeho předchůdce Jan Mládek, který naopak díky diginovele přišel o funkci, se včerejšího jednání Hospodářského výboru, jehož je členem, neúčastnil.