Poslaneckou sněmovnu dnes čeká třetí a závěrečné čtení vládního návrhu novely zákona o elektronických komunikacích. Odpůrci zákona připouštějí, že hlasování nejspíš prohrají.

Schvalování novely telekomunikačního zákona, která řeší druhou televizní digitalizaci a přechod na nový vysílací standard DVB-T2, dnes vstupuje do své poslední fáze. Tedy alespoň v Poslanecké sněmovně, kde přijde na řadu třetí a závěrečné čtení této vládní předlohy zákona. Podle informací serveru Televizníweb.cz ve vládní koalici nadále panuje shoda na podpoře novely, kterou prosazuje zejména sociální demokracie. Příznivce má zákon ale mezi všemi poslaneckými kluby. Podporu mu i přes výhrady slíbil podle serveru mobil.idnes.cz i opoziční Úsvit, jehož předseda Marek Černoch ještě nedávno nekriticky přebíral výtky satelitních operátorů k přechodu na DVB-T2.

Další opoziční strana TOP 09 se Starosty se o podpoře novele rozhodne až během hlasování o pozměňovacích návrzích, uvedl předseda poslaneckého klubu Michal Kučera. TOP 09 předložila návrh, aby Česká televize musela povinně v DVB-T2 zajistit vysílání duálního zvuku u zahraničních filmů a seriálů. Pokud tento návrh sněmovnou projde, TOP 09 podpoří i novelu jako celek. Návrh již dříve schválili členové Hospodářského výboru sněmovny, novelu jako celek však plénu nedoporučili ke schválení. Podle ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) se tak ale stalo kvůli absenci většího počtu členů výboru na hlasování. „Při projednávání na plénu novela bude mít patřičnou podporu,“ věří ministr.

Poslanci diginovelu ve třetím čtení schválí, věří ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (Foto: MPO)

Navrhne Pilný návrat do druhého čtení?

Stále není jasno, zda dosavadní předseda Hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO), který má dnes odpoledne nahradit ve funkci ministra financí šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, podá na začátku dnešního jednání sněmovny procedurální návrh na vrácení diginovely do druhého čtení. Tím by se schvalovací proces výrazně zkomplikoval. Ale i kdyby Pilný vyplnil svá slova, patrně by pro svůj návrh nezískal patřičnou podporu. Pravděpodobnější je tedy varianta, že třetí čtení novely dnes ve sněmovně proběhne a zákon dolní komorou Parlamentu projde. Připouští to už i hlavní kritici novely, včetně České asociace satelitních operátorů, která se chce nyní soustředit na ovlivňování senátorů.

Po schválení Poslaneckou sněmovnou totiž novelu čeká další schvalovací proces v Senátu. Nejprve návrh projedná příslušný senátní výbor, který k němu může doplnit pozměňovací návrhy. Senát poté bude o novele hlasovat v jediném čtení. K hlasování ale nemusí vůbec dojít, pokud Senát vyjádří vůli se návrhem nezabývat nebo se do třiceti dnů od obdržení novely od Poslanecké sněmovny k novele nevyjádří. Pokud senátoři budou o novele hlasovat, mohou ji buď schválit, nebo vrátit Poslanecké sněmovně s pozměňovacímu návrhy a poslanci mohou Senát nadpoloviční většinou přítomných v plénu přehlasovat a prosadit původní sněmovní znění novely. A nebo Senát návrh novely zamítne a poslanci jej budou muset přehlasovat nadpoloviční většinou všech členů dolní komory Parlamentu, což by už bylo komplikovanější.

Ze sněmovny zamíří diginovela do Senátu, kde se opět chystají lobovat satelitní operátoři (Foto: Senát PČR)

Vláda chce stihnout účinnost novely do voleb

Vláda chce novelu protlačit oběma komorami Parlamentu ještě před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Aby se to podařilo, musel by Senát novelu projednat co nejdříve a bez dalších pozměňovacích návrhů. Jinak by totiž sněmovna nestihla do parlamentních prázdnin znovu hlasovat o senátních změnách a po prázdninách by to už kvůli gradující předvolební kampani nemusela zvládnout. Po Senátu přijde na řadu ještě prezident republiky. Toho již s předstihem na diginovelu upozornil ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, který se společně s Milošem Zemanem účastnil minulý týden zahraniční cesty do Číny a speciálně kvůli diginovele prezidenta navštívil i o uplynulé sobotě na zámku v Lánech.

Pro odpůrce novely tak po dnešním třetím čtení, pokud návrh sněmovnou projde, zůstává jediná šance v Senátu. S tím je smířena i Česká asociace satelitních operátorů. Její sekretář Patrik Brom v úterý po brífinku k diginovele řekl serveru DigiZone.cz, že asociace bude pokračovat ve svých snahách změnit znění novely i u senátorů. „Věřím, že senátoři budou mít více času a možná i právního vzdělání, aby vyslechli naše argumenty,“ řekl Brom. Vlastní argumenty ale senátorům přednesou i předkladatelé novely z ministerstva průmyslu a obchodu a také subjekty, kterých se přechod na DVB-T2 nejvíce dotkne – provozovatelé pozemních televizních sítí. Jisté je jedno: čeká nás také další kolečko mediální kampaně, tentokrát snad již bez nevkusných novinových inzerátů.