Studii selhání trhu šíření zemského digitálního televizního vysílání při vynuceném uvolnění kmitočtového pásma 700 MHz vypracovala společnost Arthur D. Little pro ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jakými způsoby by přijímaly české domácnosti televizní signál, pokud by v souvislosti s očekávaným uvolněním kmitočtového pásma 700 MHz nedošlo k přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 a terestrické vysílání by bylo významně narušeno? Podle Studie selhání trhu šíření zemského digitálního televizního vysílání při vynuceném uvolnění kmitočtového pásma 700 MHz, kterou pro ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovala společnost Arthur D. Little, by z této situace nejvíce těžily kabelové společnosti. Až na druhém místě by byli poskytovatelé satelitní televize a na třetí provozovatelé IPTV. Studie však vychází i z evropských statistik, kde je míra „zakabelovanosti“ vyšší než v České republice.

Alternativy DVB-T2 vyjdou domácnosti mnohem dráž

„Pokud by se současná základna cca 2,5 mil domácností na pozemní televizní platformě přerozdělila na alternativní platformy dle průměrného podílu na trhu v EU, na satelitní platformu by odešlo 931 tisíc domácností, na kabelovou televizi 1 125 tisíc domácností a na IPTV 466 tisíc domácností,“ uvádí studie. „Od ukončení vysílání DVB-T sítí (k němu by mělo dojít nejpozději k 1. únoru 2021, pozn. red.) do konce roku 2030 (cca 10 let) by tyto domácnosti v úhrnu zaplatily za televizní vysílání cca 76 584 mil Kč (což jsou potenciální výnosy alternativních platforem),“ dodává. Drtivý podíl této částky tvoří měsíční poplatky za příjem placených televizních služeb.

Studie pracuje s katastrofickým scénářem, kdy by pozemní digitální televizní vysílání opustilo všech cca 59 procent českých domácností, pro které je v současné době DVB-T primárním způsobem příjmu televizního signálu. Autoři studie ale předpokládají, že s ohledem na kupní sílu obyvatel České republiky by mohlo dojít k masivnímu přechodu k nejlevnější placené televizní platformě, kterou je satelit. „Pokud by všechny domácnosti odešly od pozemní televizní platformy k satelitu, v takovém extrémním případě by zaplatily během deseti let 36 272 milionů Kč (což opět představuje potenciální výnosy pro SATV platformu). V takovém scénáři žádné domácnosti nepřechází k jiným platformám,“ poznamenává studie.

Koordinátor DVB-T2: Terestrika přijde o podíl 5 až 10 procent

Společnost Arthur D. Little upozorňuje, že zdaleka nejlevněji by diváky vyšel přechod na DVB-T2. V takovém případě by si museli pouze jednorázově nakoupit nové přijímače. „Při odhadované ceně 500 Kč za set top box by uvedené domácnosti do roku 2030 zaplatily celkem 1 261 mil Kč,“ píše v závěrech své studie. Faktické náklady by ale byly mírně vyšší, protože ne každá domácnost by se spokojila se set-top-boxem a koupila by si rovnou nový televizor. Část domácností by také musela řešit úpravu společné televizní antény (STA). Konečný účet za přechod na DVB-T2 by se ale u domácností nevyšplhal k částkám, které by musely vynaložit v případě odchodu ke kabelové nebo satelitní televizi.

I v souvislosti s přechodem na DVB-T2 se očekává, že část domácností, které nyní přijímají televizní signál terestricky, odejde k jiné formě příjmu televizního vysílání. Vedoucí Koordinační expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Dvořák na nedávné konferenci Digimedia 2017 odhadl, že by podíl terestrické televizní platformy měl klesnout o pět až deset procent ze současných 59 procent. Terestrika by tak nadále zůstala dominantním způsob příjmu televizního signálu. Při první televizní digitalizaci v letech 2008 až 2012, kdy se přecházelo ze zemského analogového na zemské digitální vysílání ve standardu DVB-T, opustilo terestrický příjem 13 procent domácností. Většina z nich zamířila k satelitní televizi.

Zájem o pozemní vysílání od roku 2014 mírně roste

„Při porovnání let 2005 (spuštění prvních testovacích pozemních digitálních televizníchsítí) až 2012 ztratila zemská platforma cca 20 procet ze svého podílu. Již v závěru a čase vyhodnocování přechodu na DVB-T se počítalo s budoucí inovací na standard DVB-T2 v období po ukončení platnosti aktuální přídělů (2021 – 2024). Je třeba zdůraznit, že trh šíření televizního vysílání je v České republice v současnosti plně digitalizovaný a probíhá na něm přirozené konkurenční prostředí mezi jednotlivými platformami i uvnitř těchto platforem,“ uvádí studie společnosti Arthur D. Little. „Navzdory tržním změnám souvisejícím s digitalizací si terestrická platforma v České republice udržela výsadní postavení s penetrací 59 procent domácností. Od roku 2014 pak její podíl dále mírně narůstá,“ upozorňuje.

Satelitní příjem televize v současné době využívá 26 procent českých domácností, kabelovou televizi 20 procent a IPTV čtyři procenta domácností. „Významná část domácností využívá kombinaci více technologií – zpravidla kombinaci bezplatné DTT s jinou placenou platformou. Kolem 46 procent všech domácností je však na DTT plně závislá a nevyužívá žádnou jinou platformu,“ konstatuje studie. Česká republika má podle dokumentu ve srovnání s ostatními zeměmi relativně nízký podíl zastoupení IPTV, což lze podle autorů odůvodnit zejména nízkým a méně kvalitním pokrytím širokopásmovým internetem. Česko je v rámci Evropské unie na devátém nejhorším místě v počtu domácností pokrytých vysokorychlostním internetem.