„Co za tím asi bude – hledáme sponzory kampaně?“ ptá se Martin Kolovratník na Twitteru.

Senátoři za ODS podporují změny novely zákona o elektronických komunikacích, které by vedly ke konci bezplatného pozemního příjmu televizního vysílání. Na svém účtu na sociální síti Twitter to tvrdí poslanec za hnutí ANO Martin Kolovratník. „Kdo boduje v Senátu za konec TV vysílání zdarma? ODS, která tam podporuje placené platformy. Co za tím asi bude – hledáme sponzory kampaně?“ napsal Kolovratník. Proti diginovele, která upravuje podmínky přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2, v Senátu ostře vystoupil Miloš Vystrčil z ODS.

Vystrčil na středečním jednání senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí předložil pozměňovací návrh k diginovele, který posouvá termín ukončení vysílání ve standardu DVB-T na 30. června 2022, ruší kompenzace provozních nákladů přechodových sítí DVB-T2 i bezplatné prodloužení kmitočtů celoplošných televizních sítí do roku 2030. Naopak navrhuje státní dotace domácnostem na nákup nových televizních přijímačů, a to i satelitních nebo kabelových, a požaduje „technologicky neutrální“ státní informační kampaň k přechodu na DVB-T2.

Autorem pozměňovacího návrhu je senátor Zdeněk Nytra, který byl sice zvolen jako nezávislý, má však velmi blízko k ODS. Nytra se osobně jednání výboru neúčastnil, jeho návrh nakonec členové výboru nepodpořili a odhlasovali doporučení, aby Senát přijal novelu ve sněmovním znění. Obdobný návrh jako senátor Nytra ale předložil v Ústavně-právním výboru senátor Jaroslav Větrovský (kandidoval jako nezávislý za ANO) a uspěl. Diginovelou se budou příští úterý zabývat ještě Stálá komise Senátu pro sdělovací prostředky a Výbor pro hospodářství, dopravu a zemědělství. Ve středu pak budou senátoři o novele hlasovat na plénu.