Veřejnoprávní přechodová síť DVB-T2 s kompletní programovou nabídkou ČT v HD kvalitě bude hlavním motivátorem diváků pro pořizování přijímačů DVB-T2.

Už jen podpis prezidenta republiky a zveřejnění diginovely zákona o elektronických komunikacích ve Sbírce zákonů dělí Českou televizi od možnosti spustit pozemní digitální vysílání ve standardu DVB-T2. Většinu kmitočtů pro veřejnoprávní přechodovou síť nové generace by měl mít již Český telekomunikační úřad připraveny a ČT si může po nabytí účinnosti novely požádat o vydání individuálních oprávnění pro jejich využívání. Samozřejmě záleží i na dohodě mezi ČT a technickým operátorem její přechodové sítě, jímž by pravděpodobně měly být České Radiokomunikace. V tom případě by přechodová síť ČT vysílala ze stejných vysílačů jako dnešní multiplex 1.

Pro diváky bude přechodová síť ČT nejatraktivnější, protože ze všech tří přechodových multiplexů DVB-T2 nabídne jako jediná kompletní programovou nabídku v HD kvalitě. Část programové nabídky v HD by se ale mohla objevit i v síti Digital Broadcasting. V přechodové síti ČT ale bude možné přijímat zdarma všech šest programů ČT ve vysokém rozlišení obrazu. Dosud takto vysílají jen tři veřejnoprávní programy: ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD, které jsou součástí Regionální sítě 7 ve standardu DVB-T (Kavčí hory tuto síť označují jako MUX1a, doplněk svého veřejnoprávního multiplexu 1), ale naladit je lze také v další regionální síti na Lipně. Nyní se tedy k divákům dostane pozemní cestou i ČT 24 HD, ČT Déčko HD a ČT art HD.

Česká televize v terestrice nabídne všech šest svých programů v HD kvalitě

ČT odstartuje na finálních kmitočtech

Veřejnoprávní přechodová síť bude mít oproti „komerčním“ multiplexům DVB-T2 výhodu v tom, že většina vysílačů odstartuje na kmitočtech, jež zůstanou ČT i po vypnutí současných sítí DVB-T. Nebude tedy muset svoje vysílání DVB-T2 přelaďovat na finální kmitočty. Diváci závislí na společných televizních anténách (STA) si tak budou moci nechat instalovat novou kanálovou vložku pro tento multiplex, aniž by ji v roce 2020 museli přelaďovat na nový vysílací kanál. To se zbývajícím dvěma přechodovým sítím DVB-T2 určeným pro komerční televize nepoštěstí. Zejména síť Českých Radiokomunukací čeká určité přelaďování, protože se bude rozdělovat do dvou finálních multiplexů, které nahradí dnešní multiplexy 2 a 3 vysílané ve standardu DVB-T.

„Česká televize sehraje při přechodu na DVB-T2 podobnou roli jako při první digitalizaci, kdy byla vůdčím subjektem v technologickém rozvoji i informační kampani,“ slibuje generální ředitel ČT Petr Dvořák. Přechod na DVB-T2 by podle něj měl být dokončen již v roce 2020 a nikoli až v únoru 2021, jak stojí v diginovele a vládní Strategii rozvoje terestrického televizního vysílání. „Termín únor 2021 je podle nás už trochu pozdě. Pokud projde diginovela, budeme se snažit, aby se tento termín urychlil na 30. června 2020,“ sliboval Dvořák v úterý, tedy den před schválením diginovely, na jednání senátního hospodářského výboru. Stejný termín, tedy červen 2020, prosazují i České Radiokomunikace a předseda Koordinační expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Dvořák.

Podle Petra Dvořáka by se diváci měli dočkat veřejnoprávního vysílání v DVB-T2 letos na podzim (Foto: Česká televize)

Po červnu 2020 budou v DVB-T jen dokrývače

Do 30. června 2020 totiž bude Evropská unie chránit televizní vysílání v pásmu 700 MHz před rušením jinými sítěmi elektronických komunikací. Po tomto datu budou mít v pásmu 700 MHz přednost mobilní operátoři. Sousední Německo a Rakousko již deklarovaly, že pásmo 700 MHz uvolní pro potřeby mobilních operátorů v roce 2019 a ti jej začnou využívat nejpozději v roce 2020. Pokud by Česká republika do té doby nepřešla na televizní vysílání ve standardu DVB-T2, značná část diváků závislých na pozemním příjmu televizního signálu by přišla o možnost sledovat některý z celoplošných multiplexů DVB-T. „Fakticky dojde vzhledem k situaci v Německu a Rakousku pravděpodobně k vypnutí většiny hlavních vysílačů vysílajících v pásmu 700 MHz do 30. června 2020,“ připouští koordinátor druhé televizní digitalizace Pavel Dvořák.

Pokud bude možné v Česku přijímat vysílání v končícím standardu DVB-T i po červnu 2020, půjde podle Pavla Dvořáka jen o vysílače malého výkonu a dokrývače. „Období červenec 2020 až leden 2021 je plánován na zajištění a dokončení přepnutí všech potřebných vysílacích míst (např. i na místě dokrývačů, apod),“ uvedl šéf Koordinační expertní skupiny v rozhovoru pro Televizníweb.cz. České televizi diginovela ukládá, aby v každé fázi přechodu na DVB-T2 ve všech regionech nekleslo její pokrytí pozemně šířeným signálem pod úroveň, kterou mělo před zahájením tohoto procesu. ČT také musí nově zajistit duální zvuk u zahraničních filmů a seriálů. Už v přechodové síti DVB-T2 by tak ČT měla nabídnout populární zahraniční seriály i s originální zvukovou stopou.

Kavčí hory by chtěly v DVB-T2 hned dva celoplošné multiplexy (Foto: Česká televize)

ČT chce druhý multiplex pro své regiony

Kavčí hory mají v souvislosti s přechodem na DVB-T2 mnohem větší ambice než provozovat jeden celoplošný multiplex se šesti programy v HD kvalitě. Usilují o získání jedné ze dvou tzv. rozvojových finálních sítí DVB-T2, které umožní regionální odpojování, a rozšířit tak počet regionálních mutací svých zpráv. Dnes lze sledovat tři verze Událostí v regionech připravované v Praze, Brně a Ostravě, po přechodu na DVB-T2 a v případě, že ČT získá druhý multiplex, by jich mohlo být až sedm: kromě tří zmiňovaných studií by se přidal i Hradec Králové, Ústí nad Labem, Plzeň a České Budějovice. Pro získání druhého multiplexu DVB-T2 však musí ČT přesvědčit poslance a senátory, aby změnili zákon o ČT.

Další novelizace se kvůli rozvojovým sítím dočká i zákon o elektronických komunikacích. Česká televize plánuje, že pokud by jednu z nich získala pro sebe, kromě rozvoje svého regionálního vysílání by v ní dala prostor dalším regionálním a komunitním televizím. Generální ředitel ČT Petr Dvořák hovoří o Národní distribuční platformě, která by divákům garantovala bezplatný příjem terestrického televizního vysílání.

Štítky