Do konce roku by měl vzniknout návrh „jízdního řádu“ druhé televizní digitalizace. Schvalovat ho bude vláda, která vzejde z říjnových parlamentních voleb.

Mohlo by se zdát, že schválením diginovely zákona o elektronických komunikacích a podpisem prezidenta pod tímto zákonem je druhá televizní digitalizace hotova a připravena. V podstatě ano, ale diginovela řeší pouze základní rámec přechodu na DVB-T2 za účelem uvolnění pásma 700 MHz pro mobilní datové služby. Diginovela stanovuje přechodné období do vypínání televizních sítí v současném standardu DVB-T. Respektive souběh dnešních multiplexů s přechodovými sítěmi DVB-T2. Známe nejzazší možný termín vypnutí posledních vysílačů DVB-T – podle diginovely jím je 1. únor 2021, ale většina zainteresovaných už hovoří spíše o 30. červnu 2020 – jenže k vypínání nedojde střihem, nýbrž postupně. Harmonogram tohoto vypínání ale diginovela neobsahuje.

Na řadě je ČTÚ a jeho práce s kmitočty

Oním „jízdním“ řádem druhé televizní digitalizace má být stejně jako při přechodu z pozemního analogového na pozemní digitální televizní vysílání Technický plán přechodu. O tom se novela zmiňuje poměrně obšírně, ovšem na přípravě tohoto strategického dokumentu se musí podílet Český telekomunikační úřad (ČTÚ), Ministerstvo průmyslu a obchodu a v konečném důsledku vláda, která jej vyhlásí jako vládní nařízení. Důležitými subjekty budou také operátoři vysílacích sítí, kterých se proces uvolnění pásma 700 MHz reálně týká, což je Česká televize, České Radiokomunikace a Digital Broadcasting. Tito operátoři budou muset ve spolupráci s ČTÚ najít optimální způsob vypínání stávajících DVB-T sítí a zapínání finálních sítí tak, aby diváky tento proces co nejméně obtěžoval. Aby se vůbec mohlo začít pracovat na prvních verzích TPP, musí být jasné, s jakými kmitočty můžou počítat operátoři finálních sítí DVB-T2 a do kdy bude možné v jednotlivých regionech provozovat celoplošné, ale i regionální sítě DVB-T. Tady je na řadě ČTÚ, který musí aktualizovat Plán využití rádiového spektra a dokončit mezinárodní koordinace kmitočtů pro sítě DVB-T2.

První krok již ČTÚ učinil: vyhlásil připomínkové řízení k návrhu úprav Plánu využití rádiového spektra, jež počítají s prodloužením některých individuálních oprávnění na využívání kmitočtů pro regionální sítě DVB-T. Připomínkování má trvat do 16. srpna, poté úřad zpracuje došlé návrhy a vyhlásí aktualizaci Plánu využívání rádiového spektra. Zároveň dokončí mezinárodní koordinaci kmitočtů pro sítě DVB-T2 a teprve poté bude moci začít sepisovat první návrh TPP. Vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání počítá s tím, že první návrh TPP by měl být hotov do konce letošního roku. Poté by měla vláda, která vzejde z letošních podzimních sněmovních voleb, půl roku na jeho schválení.

Předsedu Rady ČTÚ Jaromíra Nováka čeká příprava konceptu Technického plánu přechodu na DVB-T2 (Foto: ČTÚ)

Vláda musí TPP přijmout do 30. června 2018

Termín, do kdy vláda musí TPP přijmout, je známý už nyní a stanovila ho Evropská unie: „jízdní řád“ druhé televizní digitalizace má být jasný do 30. června 2018. Pokud platí, že současné televizní vysílání ve standardu DVB-T má skončit do 30. června 2020, bude mít Česká republika rovné dva roky na to, aby postupně transformovala přechodové sítě DVB-T2 na finální multiplexy a postupně vypnula všechny sítě DVB-T.

První na tahu je tedy ČTÚ. Vzhledem k připomínkovému řízení k návrhu na prodloužení existence regionálních sítí DVB-T i po 31. prosinci 2017 se nedá očekávat, že by první koncept TPP vznikl dříve než těsně před říjnovými parlamentními volbami. Po nich nastane na ministerstvech značný útlum aktivit do doby, než bude složena nová vláda a získá důvěru Poslanecké sněmovny. Klíčový resort průmyslu a obchodu, který nyní vede ČSSD, by po volbách mohl připadnout jiné vládní straně, což by mohlo celý proces časově zpozdit a to i z důvodu, že není jisté, zda se na ministerstvu nezmění úředníci, kteří mají přechod na DVB-T2 v kompetenci.

Nebude to vláda Bohuslava Sobotky, kdo bude přijímat harmonogram přechodu na DVB-T2 (Foto: Úřad vlády ČR)

Aktivity satelitářů se přesouvají do Bruselu

Vznik nové vlády a rozjezd činnosti resortů pod novými ministry se může protáhnout až do konce letošního roku a s ním i rozhodování o dalších krocích důležitých pro uskutečnění přechodu na DVB-T2. Pokud tedy dnešní vedení ministerstva průmyslu a obchodu nestihne do voleb rozjet například státní informační kampaň k přechodu na DVB-T2, po volbách se k tomu dostane patrně až na přelomu roku. To není dobrá zpráva pro diváky, protože informační kampaň má mimo jiné varovat před koupí nevhodných televizních přijímačů, které nenaladí vysílání českých sítí DVB-T2. A vysvětlovat, proč vlastně k druhé televizní digitalizaci dochází a proč přišla tak brzy po té první.

Velkou neznámou je stále postoj Evropské komise k uvažovaným kompenzacím provozních nákladů přechodových sítí DVB-T2. Brusel ještě může zamíchat kartami a podle všeho právě na něj nyní sází Česká asociace satelitních operátorů, která prohrála svůj boj proti diginovele zákona o elektronických komunikacích v Poslanecké sněmovně a poté i v Senátu. Notifikační jednání s Evropskou komisí ještě nezačalo není vůbec jisté, zda skončí do konce letošního roku, jak si představují zainteresované subjekty. Teoreticky by stačilo, kdyby notifikace proběhla v prvním čtvrtletí příštího roku, kdy stále ještě bude probíhat výstavba přechodových sítí DVB-T2. Pro jejich operátory by to ale znamenalo značnou nejistotu. Je však jisté, že Brusel se notifikacemi kompenzací, které jsou uvedeny v jeho rozhodnutí, bude muset začít rychle zabývat, protože je začne brzy řešit většina členských států EU.