Televizníweb.cz sledoval přípravu pražského vysílače Novodvorská na spuštění přechodové sítě 13, kterou v Praze na kanálu 24 provozuje společnost Digital Broadcasting.

Již koncem června jsme uvedli, že Český telekomunikační zaktualizoval svou databázi platných individuálních oprávnění ke kmitočtům pro přechodové sítě DVB-T2. Z této aktualizace vyplynulo, že pro Prahu již byla vydána oprávnění pro provozování vysílačů přechodové sítě 13. Jsou na stejných lokalitách a se shodnými vysílacími výkony jako vysílače vysílací sítě 4 společnosti Digital Broadcasting s.r.o. Vysílací kanál je 24 na kmitočtu 498 MHz.

23. srpna jsme zaznamenali na tomto kmitočtu modulovaný signál bez obsahu. Jeho parametry, včetně pro DVB-T2 typického konstelačního diagramu, jsou na Obr.1. Z toho vyplývá, že ochranný interval byl nastaven na 1/128 na rozdíl od Přechodové sítě 12, kde je 1/8.

Obrázek 1

Vysílač však byl v testovacím provozu, což se projevilo o dva dny později, kdy byly zařazeny do multiplexu programy Rebel a Relax, bez EPG. Operátorem je společnost Progress Digital s.r.o., jak z plyne z obrázku 2.

Obrázek 2

Další parametry jsme získali ze set-top-boxu Technisat Digipal ISIO HD a jsou uvedeny na dalších obrázcích.

Obrázek 3

Obrázek 4

Čistá přenosová rychlost přechodové sítě je 36,24 Mbit/s. Okamžitá rychlost jednoho z programů tak mohla být přes 9 Mbit/s, což by bylo dostatečné pro HD. S jakými technickými parametry bude tato síť v regulérním režimu vysílat a jaké programy bude obsahovat, prozatím operátor na svých webových stránkách nepublikoval (vycházet lze ale z našeho dřívějšího článku o Service ID, které si pro DVB-T2 vysílání registrovaly samotné televizní stanice i operátor sítě). Je možné, že se v průběhu testování ještě bude programová nabídka měnit.

Zaznamenali jsme ale výpadky ve zvuku u stanice TV Rebel na set-top boxu Evolveo Omega T2. Vzhledem k tomu, že se tyto výpadky nevyskytly na dalších přijímačích, přisuzujeme to původní firmwarové verzi přijímače Evolveo DT-3060-T2-HEVC-V1.0.2. Dnes by měly být na trhu již tyto boxy s verzí v2.0.0. (01/04/2017). Informaci uvádíme proto, aby diváci nekritizovali tyto výpadky, nebo jiné nedostatky, pokud používají ještě starou verzi set-top-boxu.

Ti, kteří dnes v Praze a okolí přijímají některý z programů Nova Action, Nova Gold, Nova 2, PRIMA COMEDY CENTRAL, JOJ Family, O2 TV FREE, TV RELAX nebo TV REBEL na 42. kanále v DVB-T, mohou očekávat i příjem programů tohoto dalšího přechodového multiplexu DVB-T2 bez nutnosti měnit směrování antény. Pro přehled níže uvádíme tabulku všech přechodových sítí DVB-T2, pro které ČTÚ vydal oprávnění k vysílání, konkrétně pak zprovozněné vysílače a programy, které tyto sítě obsahují.

 

Tabulka spuštěných přechodových sítí DVB-T2, aktivních vysílačů a programové nabídky (Zdroj: ČTÚ)

Štítky