Regulátor prodloužil operátorovi KPN letos v lednu oprávnění pro provozování sítí DVB-T do roku 2030, ale podmínil je přechodem na standard DVB-T2 a opuštěním pásma 700 MHz.

Do konce letošního roku hodlá jediný provozovatel pozemních televizních sítí v Nizozemsku, společnost KPN, přejít ze standardu DVB-T na novější DVB-T2. Zároveň bude muset všem svým zákazníkům vyměnit televizní přijímače. KPN provozuje jak bezplatné televizní vysílání veřejnoprávních kanálů v Nizozemsku, tak placenou službu KPN Digitenne, která nabízí 30 televizních a 28 rozhlasových programů, včetně erotického kanálu Meiden van Holland. Pro příjem placené nabídky je třeba speciálního set-top-boxu nebo televizoru s CI slotem, do kterého lze vložit CI modul s dekódovací kartou Conax. Dosud divákům stačily přijímače s tunerem DVB-T, nově budou potřebovat přístroje s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC.

Nejlevnější televizní služba v zemi

Společnost zatím oficiálně neoznámila termín přepnutí svých sítí na nový standard DVB-T2, podle serveru Broadbandtvnews.com by však k němu mělo dojít ještě do konce letošního roku. KPN letos v lednu docílila prodloužení licence pro provoz pozemních digitálních televizních sítí až do února 2030 (tedy do stejného roku, do kdy mají být prodlouženy kmitočtové příděly operátorů celoplošných pozemních televizních sítí i v České republice). Podmínkou je však přechod na standard DVB-T2 a uvolnění kmitočtového pásma 700 MHz do roku 2019, jak to požaduje nařízení Evropského parlamentu z letošního června (to stanovilo nejzazší termín na červen 2020). Službu KPN Digitenne využívá zhruba 350 tisíc nizozemských domácností.

Přechod na DVB-T2 umožní společnosti KPN nabídnout více televizních programů nebo rozšíření nabídky v HD kvalitě. Část Nizozemců ale zřejmě od pozemního příjmu televize odejde, protože byli zvyklí kombinovat nizozemské a německé programy. Německo ale komerční televize zakódovalo a zpoplatnilo a stejně jako v Nizozemí nabízí zdarma už jen veřejnoprávní kanály. Navíc výhradně v DVB-T2, takže je nelze na současné přijímače KPN Digitenne zachytit. Samotná služba KPN Digitenne vyjde zájemce na 15,50 euro měsíčně (420 korun) a je nejlevnější televizní službou v zemi. Zájemce o příjem placených programů ale musí nejprve uhradit aktivační poplatek 35 euro (945 korun).

Placená programová nabídka KPN Digitenne

Uvolněné pásmo připadne mobilním operátorům

Každá domácnost může pro příjem KPN Digitenne využít až tři přijímače. Za druhý a třetí zaplatí měsíční poplatek pět euro (135 korun). Kromě základní programové nabídky si lze objednat prémiové sportovní kanály FOX Sports Eredivisie za 7,50 euro měsíčně (přibližně 200 korun). K erotickému kanálu Meiden van Holland operátor nabízí v ceně i rodičovský zámek – stanici lze sledovat pouze po zadání příslušného PIN kódu. Pozemní příjem televize v Nizozemsku je minoritní, mezi diváky převládá spíše kabelová a satelitní televize. Oproti těmto konkurenčním platformám ale KPN zdůrazňuje výhody terestrické televize, zejména jejího mobilního příjmu při cestách po souši i na vodě, nebo třeba na chatě.

Uvolněné kmitočtové pásmo 700 MHz, které zbude po přechodu na DVB-T2, použije Nizozemsko stejně jako další evropské země pro mobilní datové sítě nové generace. Stejnou cestou se vydá i Česká republika, která si v novele zákona o elektronických komunikacích stanovila nejpozdější termín uvolnění pásma 700 MHz na 1. února 2021. V praxi se ale předpokládá, že Česko dodrží termín preferovaný Evropským parlamentem, tedy 30. červen 2020. Již v roce 2019 chce Český telekomunikační úřad zahájit veřejné konzultace k plánované dražbě kmitočtů v pásmu 700 MHz, z níž by mohl vzejít dlouho očekávaný čtvrtý velký mobilní operátor. Tato dražba by měla přinést do státní kasy řádově miliardy korun.

Štítky