Chytré přijímače DVB-T2 výrazně rozšiřují možnosti nového typu pozemního digitálního vysílání. Pro jejich využívání stačí i set-top-box.

Set-top box TechniSat DigiPal ISIO HD umožňuje přes širokopásmové připojení přístup k internetu a s ním spojeným službám. Přístupem k internetu poskytuje přístroj mnoho další funkcí. Kromě HbbTV, které se v současné době u nás hodně rozvíjí a s rozšířením širokopásmových připojení (a po předání 700 MHz pásma mobilním službám) v budoucnosti bude stále více a více tvořit nezanedbatelnou součást volnočasové zábavy, může fungovat i jako IPTV nebo OTT set-top box. Navíc nabízí volné brouzdání internetem a využívání servisní ho portálu Technisatu ISIO-Live.

ČTĚTE TAKÉ (VŠECHNY DÍLY):

1. – TechniSat Digipal ISIO HD: Drahý, ale kvalitní set-top-box pro příjem DVB-T2

2. – TechniSat Digipal ISIO HD v praxi: zprovoznění a nastavení příjmu DVB-T2

3. – Tento článek

4. – TechniSat Digipal ISIO HD: Jak fungují funkce DVR pro nahrávání a přehrávání videí?

K tomu musí být připojen buď přes domácí LAN síť v zásuvce RJ-45 nebo přes bezdrátovou síť WLAN pomocí wifi modulu v jednom ze dvou USB portů. K tomu dodává TechniSat vlastní adapter TELTRONIC ISIO USB-WLAN. Vzhledem k tomu, že většina českých domácností provozuje vlastní bezdrátové sítě a neměli jsme k dispozici tento doporučený adaptér, pokusili jsme se vložit běžný wifi USB modul Tenda W311U. Fungovalo to zpočátku na výbornou, i když v jedné ze dvou sítí, do kterých jsme přístroj zapojovali, docházelo při testování kvality spojení k omezení rychlosti datového připojení i pro ostatní počítače zapojené v bezdrátové síti.

Nakolik byly tyto „výpadky“ ovlivněny tím, že byl přístroj přednastaven pro německé servery a požadoval tak datový tok přes dálkovét rasy do Německa, nebo nevhodným použitím adaptéru, jsme nezkoumali. Jen pro ilustraci: běžná rychlost datového připojení 70 Mbit/s v době provozu set-top boxu připojeného k síti klesla až na 3 Mbit/s. Tento jev se týkal i up-loudu.

Nastavení

Pro nastavení internetu je vyhrazena položka Nastavení sítě. Nejdříve zvolíme nastavování Přes ethernetový kabel LAN, wifi nebo i nastavení bluetooth, které je možno využít pro bezdrátovou klávesnici místo klávesnice přes dálkové ovládání (DO). Zpočátku jsme použili právě bezdrátový Wireless LAN.

Zobrazili se nám sítě, které byly v dosahu a po volbě jsme zadali přístupové heslo a dynamické přidělování IP adresy jako klienta DHCP. A mohli jsme přistoupit k otestování síťového spojení, jak ukazuje následující obrázek.

Test rychlosti je nutno spustit odděleně žlutým tlačítkem na DO. Výsledkem testu rychlosti byla rychlost 3,84 Mbit/s, což dle barevného zobrazení ve spodní části obrazovky je dostatečná rychlost pro kvalitní audio i HD video.

Opakování testu se provádí zeleným tlačítkem, které je obecně tlačítkem potvrzovacím pro provedení změn nastavení. Další nastavení internetu jsou již v části Speciální funkce / Internet. Kromě typicky internetových záležitostí (cookies, SSL certifikáty, proxy protokol, typ klávesnice) je zde možnost zapnout / vypnout HbbTV.

HbbTV

Propojení vysílání přes anténu s vysílacím studiem přes internet funguje na všech známých programech a je indikováno v informační liště ve spodní části obrazovky. Spouští se červeným tlačítkem s výjimkou O2 TV free, které používá tlačítko modré.

HbbTV spolehlivě funguje u všech českých programů, které jej poskytují. Výše uvedené jsou ukázky iVysílání ČT, iPrimaPlay, ale i z NOVA 2, kde je možno si navolit nejsledovanější pořady z archivu. Je možno také přehrávat streamované video ze Seznam.cz

Internet

Po stisknutí www na ovladači se dostaneme do internetu s internetovým seznamem přednastavených adres. Tento seznam adres byl nainstalován pro diváky v Německu, kde jsou oblíbené mediatéky, zahrnující aktuality a archivy filmů zejména veřejnoprávních ARD a ZDF, obdoba iVysílání ČT. Zpravodajství „Tagesschau“ má dokonce vlastní položku. Avšak zastoupeno je nejenom německé zpravodajství, ale i například France 24, u nás rozšířené CNN, ale v nabídce nebylo. Využití pro českého diváka je ale velmi omezené, protože šíření je povoleno na území Německa, případně je nutno se k některým službám alespoň přihlásit nebo být zákazníkem. To neplatí pro asi 50 městských, lokálních a regionálních televizních programů. Pravděpodobně i u nás by se našla spousta regionálních a lokálních televizí, které by uvítaly takto sjednocenou platformu pro prezentaci událostí ze svého nejbližšího okolí.

Za zmínku stojí vysílání s názvem Traktor TV, které prezentuje nejenom reklamu na nejnovější zemědělské stroje, ale nabízí i pohledy na historické filmy se zemědělskou tematikou. Také jsme tam zaznamenali nabídku softwaru ke stažení pro úpravu zaznamenaných pořadů s přeskočením reklam, i když tato funkce má být v základní nabídce dodaného přístroje, na což se podíváme v příštím pokračování. ISIO Live dává kromě jiného možnosti poslechu nejrůznějších internetových rádií, které je možno si volit podle preferenčních kritérií i žánrů. I když „Blues radio“ ve skutečnosti svým obsahem bylo hodně vzdáleno blues.

Přes noc je však stejně tento bohatý seznam přes internet aktualizován a zřejmě přizpůsoben na možnosti zahraničního příjmu z pohledu Německa, takže ráno zbyde jen výše uvedená a omezená nabídka internetového seznamu. Umím si představit, že by mohla být doplněna mnohými českými portály s IPTV.

Do internetového seznamu lze samozřejmě vstupovat, mazat a třídit jednotlivé služby (adresy). Případně je možno si zadat vlastní domovskou stránku. Na tomto místě je nutno ještě podotknout, že i když je STB vybaven i záznamem jako DVR, žádný obsah z internetu nelze zaznamenávat, což je logické. Vzhledem k tomu, že je možno i běžně surfovat po internetu, vyzkoušeli jsme to na české internetové adresy. Bez ohledu na to, že zadávání přes virtuální klávesnici na obrazovce a pohyby joystickem na DO je poněkud neohrabané, rychlost zobrazení stránek byla nesmírně pomalá. Videa na seznamu.cz a tn.cz prohlížeč nepřehrál. Toto využití rozhodně není použitelné, byť rychlost připojení byla v té době testována samotným přístrojem více jak 50 Mbit/s. Internetový prohlížeč bude zjevně nejslabším článkem přístroje, ale je nutno si uvědomit, že k této funkci nebylo zařízení vyvíjeno.

Přes TechniSat CONNECT APP nabízí TechniSat možnost vlastního elektronického průvodce SFI vyvolat na dálku přes mobilní zařízení a tím řídit přístroj TechniSat. Tím umožňuje náhled na programování dat a časování záznamu DVR přes internet a dálkově spravovat (dle popisu uvedené aplikace). Nejdříve je ale nutno stáhnout si aplikaci buď pro Android, nebo AppStoru pro iPad/Phone a zaregistrovat se emailem a heslem. Následně jste vyzváni k registraci se shodnými údaji na přístroji TechniSat DigiPal ISIO HD v příslušné sekci menu. I když po hlášce, že registrace byla úspěšná, slibovaný email v nočních hodinách nedorazil. Odzkoušení tudíž nebylo možné.

Během testování se zmíněným wifi adapterem došlo po delším provozu k přerušování a následně k vypnutí internetových služeb. Internetové připojení nebylo jednoduše k dispozici. Zjevně nelze výrobcem doporučený adapter nahrazovat, a tak testování přes WLAN bylo nakonec nahrazeno připojením přes ethernetový klasický kabel. Nastavení proběhlo bez problémů a provoz kromě internetového prohlížeče byl svižný.

Set-top box TechniSatu se plně osvědčil jako dosud jediný s funkčností HbbTV a při dostatečné bitové rychlosti internetového připojení i v HD kvalitě. Dokáže přehledně nabízet divákovi i další video internetové služby typu IPTV resp. OTT, které právě v HD rozlišení jsou náročné na konzumaci dat. To se uplatňuje zejména u mobilních služeb a stávajících limitů a cen mobilních operátorů. I z důvodu externího 12V napájení, kdyby bylo možno používat tento STB i na cestách, bychom se asi nedoplatili. Jednoznačně je to přístroj budoucnosti, kdy v původním televizním 700 MHz pásmu bude i mobilní internet s neomezeným a cenově přijatelným tarifem. A proto také využití portálu TechniSatu ISIO Live v případě regulérního dovozu k nám je otázkou nejenom technickou.

Štítky