Mezinárodní koordinace frekvencí pro vysílače České Budějovice – Kleť, Vimperk – Mařský vrch, Jáchymov – Klínovec a Valašské Klobouky – Ploštiny je poněkud komplikovanější.

Dvaadvacet individuálních oprávnění k využívání kmitočtů na základních vysílačích vlastní přechodové sítě DVB-T2 již získaly České Radiokomunikace. Do úplné sestavy základní sítě zbývají společnosti čtyři kmitočty. Jde o vysílače blízko hranic s Německem, Rakouskem a Slovenskem, kde je komplikovaná mezinárodní koordinace kmitočtů. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) proto dosud CRA nevydal individuální oprávnění pro využívání kmitočtů na vysílačích České Budějovice – Kleť, Vimperk – Mařský vrch, Jáchymov – Klínovec a Valašské Klobouky – Ploštiny. Některé z těchto vysílačů budou muset utlumit výkon směrem za hranice České republiky a patrně i svůj výkon.

Potenciální přeshraniční rušení vedlo ČTÚ již k omezení maximálního možného výkonu vysílače přechodové sítě CRA na Bukové hoře u Ústí nad Labem. Zatímco celoplošné multiplexy DVB-T odtud vysílají plným výkonem 100 kW, přechodový multiplex DVB-T2 bude moci využít pouze výkon 40 kW. Buková hora vytvoří velkou jednofrekvenční síť s dalšími silnými vysílači, které využijí kanál 31 – jde o liberecký Ještěd, oba silné pražské vysílače, západočeský Krašov a chomutovskou Jedlovou horu. Kanál 31 měla přechodová síť CRA využít v celých Čechách, na moravské vysílače měl připadnout kanál 28. Nakonec však na 28. kanálu vysílá i pardubický vysílač Krásné, votická Mezivrata a využije jej i trutnovská Černá hora.

Aktuálně spuštěné a připravované vysílače přechodové sítě CRA:

Zlín překvapivě na kanále 22, již od října

Ani na Moravě nebudou všechny vysílače přechodové sítě CRA jednotně vysílat na kanálu 28. Pro Zlín zkoordinoval ČTÚ kanál 22. Jde o jeden z osmi nově vydaných kmitočtů, respektive individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů, které CRA získala od telekomunikačního úřadu minulý týden. Dalšími byly kanály 28 pro vysílače Brno – Kojál, Frýdek-Místek – Lysá hora, Jeseník – Praděd, Mikulov – Děvín a Trutnov – Černá hora. Pro kanál 31 získaly CRA individuální oprávnění na vysílače Chomutov – Jedlová hora a Sušice – Svatobor. České Radiokomunikace žádaly o vydání individuálních oprávnění i přes to, že stát stále nemůže proplácet provozní náklady přechodových sítí DVB-T2, jak to předjímá nedávno schválená diginovela zákona o elektronických komunikacích.

Proplácení provozních nákladů přechodových multiplexů totiž ještě musí schválit Evropská komise, konkrétně pak Generální sekretariát pro hospodářskou soutěž. Takzvané notifikační jednání s Českou republikou ještě ale ani nezačalo a patrně potrvá nejméně do konce letošního roku. České Radiokomunikace ale plánují dodržet harmonogram rozvoje svojí přechodové sítě DVB-T2, který zveřejnily v době projednávání diginovely zákona o elektronických komunikacích v Senátu. Podle něj by po zářijovém startu přechodové sítě z vysílačů Sušice – Svatobor, Cheb – Zelená hora, Trutnov – Černá hora a Brno – Kojál měly v říjnu následovat vysílače Frýdek-Místek – Lysá hora a Zlín – Tlustá hora.

Síť bude dokončena v prvním čtvrtletí 2018

V listopadu odstartuje DVB-T2 vysílání CRA z vysílačů Jeseník – Praděd a Chomutov – Jedlová hora. Na prosinec pak CRA plánují rozšíření přechodové sítě DVB-T2 na vysílače Ústí nad Labem – Buková hora a Mikulov – Děvín. Až po Novém roce přijdou na řadu čtyři problematické lokality, pro něž CRA ještě nezískaly individuální oprávnění pro využívání kmitočtů. Velká „díra“ bez signálu DVB-T2 tak po nějakou dobu zůstane v jižních Čechách, kde se bude čekat na výsledek koordinace kmitočtu pro vysílače České Budějovice – Kleť a Vimperk – Mařský vrch. Obdobná situace nastane u jáchymovského vysílače Klínovec a Ploštin u Valašských Klobouků.

Přechodová síť CRA však i přes tyto komplikace bude patrně první, kterou se podaří v Česku dobudovat. Česká televize dosud nepožádala o vydání individuálních oprávnění pro kmitočty (ČTÚ ale již dříve deklaroval, že všechny kmitočty pro ČT jsou již zkoordinovány) a i kdyby tak učinila, nestihne všechny vysílače spustit do prvního čtvrtletí 2018, kdy by měla být základní síť přechodového multiplexu CRA hotova. Ještě o něco komplikovanější situaci má společnost Digital Broadcasting, která dosud získala individuální oprávnění pro kmitočty v Praze a Brně, přičemž ty brněnské ale z databáze ČTÚ nedávno zmizely. Operátor zatím spustil jediný vysílač svojí přechodové sítě a slibuje, že během podzimu odstartuje i v Ostravě a Brně.

Štítky