Český telekomunikační úřad vydal opatření obecné povahy, kterým prodlužuje existenci regionálních sítí DVB-T. Jedenáct kmitočtů ale bude muset skončit ještě letos.

Souběžně s vypořádáním připomínek k návrhu změn Plánu využití rádiového spektra zveřejnil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na svém webu i aktualizovanou verzi tohoto plánu jako opatření obecné povahy. Dokument je již platný a tudíž prodlužuje individuální oprávnění ke kmitočtům pro regionální sítě DVB-T do 30. června 2019. Zároveň stanovuje, že provozovatelé celoplošných sítí DVB-T mohou žádat o kmitočty pro dokrytí těchto sítí pouze do konce letošního roku. Zájem o takové kmitočty deklarovala společnost Digital Broadcasting pro svůj celoplošný multiplex 4, a rovněž její klient, televize Nova.

Ředitel sekce Nových médií TV Nova Petr Horák na Podzimním setkání provozovatelů elektronických komunikací v Nymburce ve čtvrtek uvedl, že Nova s Digital Broadcasting jedná o dokrytí konkrétních lokalit. Tato jednání nyní uspíší, aby operátor mohl podat příslušné žádosti ČTÚ do konce letošního roku. Veškeré další kmitočty budou využity pro sestavování Technického plánu přechodu na DVB-T2, který má nejpozději do 30. června 2018 schválit vláda a vydat jej jaké své nařízení.

Aktualizovaný Plán využití rádiového spektra od ČTÚ by Jan.Potucek on Scribd

 

Štítky