Šest z deseti českých domácností přijímá na hlavním televizoru terestrické vysílání zdarma. Podíl satelitu klesl pod 20 procent, vyplývá z průzkumu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Pozemní příjem televize je stále nejpopulárnějším způsobem, jak se v Česku sleduje televizní vysílání. Z kontinuálního průzkumu pro Ministerstvo průmyslu a obchodu, jehož výsledky na nedávné konferenci Radiokomunikace 2017 zveřejnil předseda Koordinační expertní skupiny Pavel Dvořák vyplynulo, že v letošním roce dávalo přednost pozemnímu příjmu televize zdarma na hlavním televizoru 60 procent domácností. Naopak rapidně klesl zájem o placenou satelitní televizi, která v podílu na trhu klesla z druhé na třetí příčku – až za kabelovou televizi. Příjem satelitní televize na hlavním televizoru v domácnosti podle tohoto průzkumu deklarovalo 19 procent obyvatel Česka, u kabelové televize to bylo 21 procent.

DVB-T bodovalo širokou programovou nabídkou zdarma

Vytrvale stoupá zájem Čechů o IPTV. Letos deklaruje sledování digitální televize přes IP protokol již devět procent domácností, ještě před pěti lety však šlo o pouhá dvě procenta. Podíl pozemního příjmu televizního vysílání v době první televizní digitalizace a přechodu z analogového na digitální vysílání vytrvale klesal. V roce 2012, kdy byla první digitalizace dokončena, že pozemní televize dostala na pomyslné dno, když její příjem na hlavním televizoru podle průzkumu MPO deklarovalo jen 51 procent domácností. V témže roce naopak dosáhl vrcholu satelit, který na hlavním televizoru v domácnosti využívala rovná třetina českých domácností (33 procent).

Po roce 2012 ale podíl domácností s pozemním příjmem televizního vysílání na hlavním televizoru začal stoupat a podíl domácností se satelitní televizí naopak klesat. Podepsaly se na tom dvě důležité události: v pozemním vysílání se vstupem dalšího operátora vysílacích sítí vytvořila nová distribuční kapacita a zároveň konkurence, která snížila ceny za programové pozice v multiplexech, což vedlo k vstupu celé řady nových televizí do terestrického vysílání. V krátké době se bezplatná programová nabídka v terestrice zdvojnásobila a objevily se v ní i programy v HD kvalitě. Naopak satelit, respektive hlavní tuzemská satelitní služba Skylink, přinesla divákům nemilé překvapení v podobě zavedení Servisního poplatku za příjem základní programové nabídky, kterou do té doby bylo možné sledovat zdarma. Je zřejmé, že bezplatná satelitní nabídka měla nalákat diváky terestriky, kteří v té době řešili přechod z analogu na digitál.

Satelitu uškodilo zavedení servisního poplatku

Skylink poté začal každoročně svůj Servisní poplatek zvyšovat, což vedlo ke značnému odlivu zákazníků. Mnoho nespokojených diváků se vrátilo k pozemnímu příjmu televize, který je jako jediný v Česku zdarma. Vyjádřeno čísly z průzkumu MPO, jen za první rok od zavedení Servisního poplatku Skylinku odešlo od satelitu šest procent domácností a jeho podíl v roce 2013 na všech vysílacích platformách klesl na 27 procent. Na stejné úrovni se udržel i v roce 2014, ale od té doby vytrvale klesá. V roce 2016 na 23 procent a letos na zmíněných 19 procent. Satelitní operátoři si slibovali od nadcházející druhé televizní digitalizace další odliv diváků od pozemního vysílání, ale zatím se tento trend nijak neprojevuje – jasněji bude až ve chvíli, kdy se budou vypínat sítě DVB-T a diváci si budou muset pořídit přijímače DVB-T2.

Zavedení Servisního poplatku Skylinku vedlo v roce 2013 ke skokovému růstu podílu domácností s příjmem pozemní digitální televize na hlavním televizoru. Oproti roku 2012 tento podíl stoupl o osm procentních bodů na 59 procent a prakticky se na něm držel do loňského roku. Letos nepatrně stoupl na 60 procent. Mírný nárůst zájmu zaznamenávala od první televizní digitalizace také kabelová televize. Zatímco v roce 2012 ji na hlavním televizoru využívalo 19 procent českých domácností, loni to bylo již 22 procent a letos zmiňovaných 21 procent. V součtu s IPTV, již mnozí považují za určitý druh kabelové televize, dávají tyto dvě platformy podíl 30 procent – o víc než třetinu vyšší než satelitní televize a poloviční oproti pozemnímu televiznímu vysílání.

Více než pětina domácností už přijímá DVB-T2

Zajímavé je, že z průzkumu MPO vyplynul poměrně velký podíl domácností, které již přijímají pozemní digitální televizi nové generace DVB-T2. Konkrétně to deklaruje 22 procent domácností. V souvislosti s plánovaným vypnutím vysílání ve standardu DVB-T v roce 2020 plánuje 16 procent domácností nákup nového televizoru DVB-T2/HEVC, 13 procent dá přednost set-top-boxu a pouze čtyři procenta uvažují o přechodu k jiné vysílací platformě. Pět procent domácností chce zcela přestat přijímat televizní vysílání. Okolo 11 procent domácností chce odložit rozhodnutí, jak budou řešit vypnutí současného pozemního digitálního televizního vysílání, až na dobu, kdy k němu dojde.

První i druhá televizní digitalizace se rovněž podepisují na vybavenosti českých domácností kvalitnějšími televizními přijímači. Podle průzkumu MPO má 61 procent domácností hlavní televizor mladší pěti let. Největší část domácností, 39 procent, deklaruje vlastnictví hlavního televizoru, který je starý od dvou do pěti let. Drtivá většina domácností, 94 procent, má televizor mladší deseti let. Pouze dvě procenta přiznávají, že mají přijímač starší šestnácti let, tedy ještě z doby analogového vysílání. Naprostá většina hlavních televizorů v českých domácnostech (80 procent) je HD ready nebo Full HD. Z hlediska typu televizorů vedou LCD, které tvoří 65 procent hlavních televizorů v domácnostech. Naopak CRT televizor má jako hlavní už jen 11 procent domácností.