Nestačí vám prostý set-top-box pro příjem pozemní digitální televize nové generace? Tento přijímač umí kromě DVB-T2 celou řadu dalších věcí, ale není pro úplné začátečníky.

Balení

První dojem ze set-top-boxu dělá krabice, ve které je zabalen. Skoro by se chtělo říct, že krabice je designově povedenější než samotný oplastovaný výrobek. Především zapínací tlačítko působí laciným dojmem. Naopak čtveřice USB portů na boku dává tušit, že tohle nebude nějaké „ořezávátko“. Na zadní straně je obligátní anténní konektor doplněný RF OUT. Jack s nápisem CVBS slouží pro připojení starších televizorů. Dále tu máme LAN konektor, HDMI, optický TOSLINK a vstup pro elektrickou šťávu. V balení se ještě nachází ovladač a napájecí kostka, anglický a český návod, a HDMI kabel. Kabel pro CVBS není, ani baterky do ovladače ne. No nic, pojďme ho zapnout, už jsem zvědavý…

Ovladač na jedničku

Po stisknutí zapínacího tlačítka se přehraje několik animovaných log a za 22 sekund už jsme v menu. Na Android docela rychlé, ale na set-top-box? Ještě je třeba čtyři vteřin navíc, než se rozjede televizní vysílání. Délka startu by možná ani nevadila, ale uvítal bych, kdyby se defaultně rozjela rovnou televize. Pak by člověk zapnul přístroj, skočil si pro sušenky a vrátil se k hrající bedně. Pozitivní je alespoň tedy fakt, že pro vypnutí se požaduje potvrzení (jako to mají třeba projektory). Nedojde tedy k náhodnému vypnutí a pak půlminutovému čekání na nové nastartování.

Jinak je ovladač výborný, povrch tlačítek je příjemný, má vynikající odezvu a dobře se používá i při zhasnutém světle. Dosah je dostačující a směrovost velmi dobrá, set-top-box můžete ovládat i naslepo z jiné místnosti. Skoro se až nechce věřit, že v nastavení je možnost ovladač vypnout a používat přístroj jen s klávesnicí a myší. Ovladač nelze použít pro přímé ovládání televize. Můžete ale využít HDMI CEC, které set-top-box podporuje. Bohužel hlavně u starších televizí je CEC špatně implementováno, takže raději na toto moc nespoléhejte. Modré, resp. červené světlo na přístroji nepůsobí rušivě a přehřívání jsem také nezaznamenal.

Televize – hlavní funkce

Citlivost na signál je vynikající, nesetkal jsem se s problémy dokonce ani na zeslabeném signálu. EPG je rovněž bez potíží, diakritika se zobrazuje korektně i pokud není výchozím jazykem čeština. Listování programy je velmi svižné, po chvíli si ale všimnete malého detailu, totiž že časové údaje v EPG nesedí se skutečností. Automatická synchronizace času je totiž rozbitá, a tak nezbývá než ji vypnout a nastavit hodiny manuálně. Co se překladu týče, není to úplně Hi-Fi, (vpravo / doprava, žádný / žáden), ale to už jsou detaily. Pokud není řetězec přeložený, zobrazí se anglický ekvivalent, což je lepší než nic. Přístroj sice proklamuje podporu několika desítek jazyků, ale u mnoha to končí na pár přeložených textech v nastavení, dál anglicky. Na druhou stranu se dá říct, že právě nastavení je pro překlad asi to nejdůležitější. Skutečně rozbitá je neprůchodnost LOOP TROUGH! Ano, je to tak, trough znamená skrz jedině, pokud je přístroj zapnutý a přehrává televizní vysílání. Přepnete-li na přehrávání hudby, konec, vypnete-li set-top-box, také konec, prostě průchozí jen občas. Nerozumím tomu, proč je vůbec propustnost ovládána, proč nestačí jen udělat pevnou rozdvojku.

Android a Appky

Tím, že je na set-top-boxu nainstalován Android, se hned nabízí otázka si doinstalovat nějaké další aplikace. Skutečně, můžete si třeba doinstalovat Skype nebo Andrejovu Účtenkovku 😀 Také se dá doinstalovat IPTV podpora (prodejce nesmyslně doporučuje italskou verzi). Je třeba počítat s tím, že některé aplikace jsou dělané pouze pro telefony na výšku, takže na širokoúhlé televizi mohou vypadat některé hry až komicky, to je ale problém vývojáře. Jinak ale není problém si doinstalovat cokoliv, pochopitelně, že bez GPS čipu nebo kamery budou některé aplikace protestovat (třeba bankovnictví), ale po odklikání chybových hlášek se všechno dá přemluvit. Aplikaci můžete i doinstalovat odjinud, vložíte ji přes microSD kartu nebo flashku jako *.apk soubor a nainstalujete.

Výbava

USB porty na boční straně slibují velkou rozšiřitelnost, v základu podporují klávesnici a myš, dokonce i bezdrátové, samozřejmě flash disky a externí disky anebo webkameru na skypování. Komu nestačí čtyři porty, může použít hub, i ten je podporován. U klávesnice fungují i multimediální funkce jako play/pause nebo volume, ovladač by se klidně chtělo odložit, kdyby ovšem z klávesnice bylo možné zařízení zapnout. Co naopak připojit nejde je WiFi dongle. Asi zbytečnost, přístroj má totiž WiFi přímo v sobě, a dokonce velmi citlivou, když uvážíme, že ven netrčí žádná anténa. Bohužel je ale WiFi pouze standartu G, což na nějaké streamování HD obsahu nemusí stačit a upgrade na „Nko“ by to mohl vylepšit. Bluetooth nečekejte – i ten se dá označit za nadbytečný vzhledem k ostatní výbavě. Nejde připojit ani externí DVD mechanika – s ní by užitnost zase o kousek vzrostla. A přes proklamovanou podporu, nejde také 3G dongle. Ovšem i kdyby, na co by to v dobách 4G byl? Na přístroji sice je operační systém a po rootnutí by dovedl beztak rozběhat i tiskárnu, ale nezkoušel jsem. Cílem není napsat si vlastní software pro něco, co má fungovat z obchodu.

Legrační je chování video výstupu. Jak již bylo řečeno, je přítomen CVBS signál v podobě jacku. Obraz z něj není žádná sláva (analog, no), zvuk bez výhrad. Při současném zapojení s HDMI jde obraz z obou výstupů, po aktivaci televizního vysílání je obraz pouze na HDMI a na CVBS se nevrátí ani při návratu do menu. Podobné podivné chování vykazují i další aplikace.

Přehrávání videa obstarává předinstalovaný KODI. Poradí si skoro se vším, výkon HW dostačuje i HD přehrávání, nečiní mu potíže titulky, ani diakritika. Co je drobnou vadou na kráse, že po každém spuštění si aktualizuje pluginy, kde pak ještě několik minut po spuštění vyskakují v pravém dolním rohu notifikace, co je a co není nové. Člověk by řekl, že to po dokončení aktualizace přestane, ale ne, když druhý den KODI spustíte, tak pravý dolní roh opět připomíná cirkus. Pro obrázky je k dispozici standartní androidí galerie, s hudbou také není problém.

 Ne všechno funguje

PVR je v přístroji obsaženo. Stačí stisknout stejnojmenné tlačítko na ovladači a už se v levém horním rohu rozjede časomíra, kolik se toho na přiložený USB disk nahrálo. Vše probíhá v pohodě, dokud si nechcete záznam přehrát – KODI se na soubor tváří vlažně To je vtipné, že set-top-box sám po sobě nepřečte co nahrál. Nicméně doinstalujete-li VLC, tak není problém. Stejně tak můžete záznam přehrát v běžném počítači pomocí VLC (je to obyčejný *.ts soubor). Timeshift také nefunguje na první pokus, ale při troše trpělivosti se dá rozjet do stavu spokojenosti. To samé platí pro Miracast, ten ale na první pokus nejede snad nikde. Naopak AirPlay je otázkou pár vteřin. HbbTV podporováno není. Ovšem moc to nevadí, na Stream se dá dívat skrze aplikaci, takže to nevidím jako problém. Poslední „nefunkční“ věc, kterou chci zmínit je návod. V příbalu najdete malou brožurku od výrobce, která jakžtakž pomůže nastavit základ. Prodejce pak přibalil český překlad, ten je ovšem asi k úplně jinému přístroji. Stačí se podívat na obrázky z menu a netřeba ani zapínat. Jedinou útěchou budiž, že cílovou skupinou budou spíše lidé schopní si poradit i bez návodu.

Verdikt

Za nějakých 1 800 korun si kupujete takový malý computer, sice jen s jedním GB RAM, ale překvapivě rychlým a chytrým. Vynikající rozšiřitelnost potěší nejednoho fanouška technologií, hračičkové zase mohou zkoumat kdejaký workaround. A jestli se zase Google rozhodne něčemu zaříznout podporu (třeba Flash na YouRube), nová aplikace to vyřeší. Bohužel dokonalý dojem kazí stále nevychytané drobnosti jako třeba neprůchozí loop-trough nebo neúplná podpora USB zařízení. Zdá se ale, že s úpravami SW by z toho mohli udělat dokonalý produkt, srovnatelných na trhu zatím mnoho není.

Výrobek k testování zapůjčila společnost SAPRO.

Štítky