České Radiokomunikace naplánovaly na dnešních 15 hodin spuštění dalších dvou silných vysílačů přechodové sítě DVB-T2. Dokryjí východní Čechy a Moravskoslezský kraj.

Úderem dnešní patnácté hodiny zahájily České Radiokomunikace pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 z dalších dvou vysílačů velkého výkonu – krkonošské Černé hory a Lysé hory v Beskydech. Shodně na 28. kanálu spustily svoji přechodovou síť DVB-T2 s čtrnácti programy komerčních televizí. Pokrytí přechodového multiplexu CRA tak stouplo na 83,1 procenta obyvatel České republiky. Start sítě z dvou nových lokalit oznámil na pardubické konferenci Radiokomunikace 2017 ředitel regulace a strategie CRA Marcel Procházka. Zároveň zveřejnil aktualizovaný harmonogram spouštění dalších vysílačů velkého výkonu této přechodové sítě.

Za měsíc také z Kojálu a Pradědu

Již příští měsíc by se měli vysílání DVB-T2 dočkat i diváci v dosahu vysílačů Kojál a Praděd. Oba opět využijí vysílací kanál 28 a rozšíří pokrytí přechodového multiplexu na 94,3 procenta obyvatel Česka. V prosinci budou následovat vysílače Chomutov – Jedlový vrch (kanál 31) a Zlín – Tlustá hora (kanál 22) a dosah sítě stoupne na 95,4 procenta obyvatel České republiky. Listopadový a prosincový termín startu vysílání CRA nijak neupřesnily. Šest silných vysílačů bude společnost spouštět až v roce 2018. Jde o jihočeskou Kleť, jáchymovský Klínovec, jihomoravský Děvín, severočeskou Bukovou horu, Ploštiny u Valašských Klobouk a vimperský Mařský vrch. „Pro některé tyto vysílače ještě nejsou zkoordinovány kmitočty,“ upozornil Procházka.

Komplikovaná je situace zejména okolo jihočeské Kleti. Na severočeské Bukové hoře se bude muset vyměnit anténa, k čemuž CRA využijí speciální vrtulník, který měnil antény vysílačů již při první televizní digitalizaci v letech 2008 a 2009. Většinu vysílačů velkého výkonu chtějí mít CRA spuštěnu do konce prvního čtvrtletí příštího roku. Souběžné vysílání v obou standardech, tedy DVB-T a DVB-T2, tak potrvá přibližně dva roky a nikoli tři či tři a půl roku, jako se původně plánovalo. Již na přelomu let 2019 a 2020 se začne s výstavbou finálních sítí DVB-T2 a přelaďováním přechodových multiplexů na definitivní sítě. Tento proces se dotkne především CRA, jež budou muset rozdělit svoji přechodovou síť na dvě multiplexy s totožným pokrytím, které nahradí dnešní multiplexy 2 a 3 ve standardu DVB-T.

Co bude předcházet vzniku Technického plánu přechodu na DVB-T2?

Způsob transformace přechodových sítí DVB-T2 na finální multiplexy a termíny vypínání dnešních sítí DVB-T má určit Technický plán přechodu, který do června příštího roku připraví Koordinační expertní skupina při ministerstvu průmyslu a obchodu společně s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Důležitými předpoklady pro vznik „jízdního řádu“ druhé televizní digitalizace jsou podle Procházky dokončení mezinárodní koordinace kmitočtů, jež je naplánované na konec letošního roku, vypracování projektu finálních sítí DVB-T2, určení termínů vypínání celoplošných multiplexů DVB-T a zapínání finálních sítí DVB-T2, a také státní informační kampaň, již má zajistit ministerstvo průmyslu a obchodu.

Technický plán přechodu musí podle ředitele regulace a strategie CRA zohlednit vysílání nových sítí DVB-T2 ze současných lokalit, omezení kmitočtových změn na vysílacích lokalitách, omezení počtu přelaďování na straně diváků a synchronní proces všech dotčených operátorů a sítí. „Jsme připraveni ve všech oblastech spouštět vysílání finálních sítí DVB-T2 souběžně s dalšími operátory,“ uvedl Procházka již na zářijovém Podzimním setkání provozovatelů elektronických komunikací v Nymburce, které pořádala společnost Lica. Důležitá bude zejména domluva mezi CRA a společností Digital Broadcasting, protože přechodovou síť České televize budou technicky provozovat CRA a koordinace s ČT tak bude jednodušší. Na synchronním zapínání sítí DVB-T2 se navíc CRA a ČT dohodly již dříve (mělo se týkat i přechodových sítí DVB-T2, ale pomalé projednávání diginovely zákona o elektronických komunikacích to neumožnilo).

Prezentace Marcela Procházky (CRA) na konferenci Radiokomunikace 2017 by Jan.Potucek on Scribd

Štítky