České Radiokomunikace od poloviny září certifikovaly dalších pět desítek přijímačů pro novou generaci pozemního digitálního televizního vysílání.

Pokud se chystáte pod stromeček pořizovat nový televizor nebo set-top-box, který už bude vybaven na příjem nové generace pozemního digitálního vysílání ve standardu DVB-T2, budete mít z čeho vybírat. Počet přijímačů DVB-T2 certifikovaných pro český trh stoupl začátkem října na 1 162. České Radiokomunikace, které televizory a set-top-boxy pro příjem DVB-T2 testují, doplnily seznam o 55 přístrojů. Opět mezi nimi převažují televizory, které již mají integrovaný tuner DVB-T2 a zvládají zpracovat videosignál komprimovaný kodekem HEVC. Mezi nově certifikovanými přijímači ale nechybí ani dva set-top-boxy, které lze připojit ke starému televizoru bez tuneru DVB-T2.

Pro jaký firmware certifikace platí?

Z televizorů se České Radiokomunikace zaměřily na značky GoGEN, Hyundai a ECG, set-top-boxy jsou výhradně značky EMOS. Konkrétně jde o typy EMOS EM170HD a EMOS EM180HD. U televizorů GoGEN se testovací laboratoř CRA zaměřila výhradně na platformu TVF48P525T, u přijímačů značky Hyundai na FLP40T111 a u ECG na platformu 24H01T2S2. Pečeť „DVB-T2 ověřeno“ se vztahuje u televizorů GoGEN a Hyundai na přijímače s firmwarem V.0.26.0.0, u ECG pak s firmwarem V1.0.0 (26/09/2017) a u set-top-boxu EMOS EM170HD na přístroj s firmwarem Jul 22 2017 17:12:14 a u EMOSu EM180HD na firmware H.265-V1.0.1(27/6/2017).

Poznámka o typu firmware, tedy softwaru, který řídí vestavěný systém televizoru nebo set-top-boxu, je důležitá, protože pokud výrobce vzdáleně provede jeho aktualizaci a chce si u konkrétních přijímačů podržet pečeť „DVB-T2 ověřeno“, musí si nechat přijímač znovu otestovat od CRA. „V databázi schválených zařízení doporučujeme sledovat i uvedenou verzi systémového sestavení či firmwaru. Novější verze může být právě ta, která je výsledkem naší spolupráce s výrobcem,“ upozornil již dříve v rozhovoru pro Televizníweb.cz Michal Bureš, vedoucí testovací laboratoře CRA. Všechny certifikované přijímače můžete nalézt v tomto seznamu na webu www.dvbt2overeno.cz, který je pravidelně aktualizován.

Někteří výrobci testování odmítají

Testování přijímačů DVB-T2 probíhá od loňského září a pro výrobce televizních přístrojů není povinné. V obchodech se tak objevují i televizory a set-top-boxy, které české vysílání DVB-T2 zvládají, ale certifikací CRA neprošly. Záleží čistě na výrobci, zda certifikaci, která je spojena s manipulačním poplatkem, podstoupí a získá konkurenční výhodu v podobě propagované značky „DVB-T2 ověřeno“, či nikoli. Většina známých značek testování podstupuje, ale například německý TechniSat se české certifikaci vyhýbá. Možná není divu, technické parametry českého vysílání ve standardu DVB-T2 kopírují ty německé a TechniSat je nejznámější původní značkou televizních přijímačů u našich západních sousedů.

Počty certifikovaných přijímačů DVB-T2 pro český trh by měly v následujících týdnech strmě stoupat. Předvánoční trh je tradičně nejsilnější prodejní sezónou a vzhledem k tomu, že by Česká televize měla brzy zahájit vysílání vlastní přechodové sítě DVB-T2 s kompletní programovou nabídkou v HD kvalitě, bude o nový typ vysílání jistě zájem. Nehledě na to, že v některých regionech diváci po Silvestru přijdou o možnost pozemního příjmu programů ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD a pokud si budou chtít zachovat bezplatnou možnost sledování České televize v HD kvalitě, nezbude jim nic jiného než přejít na příjem DVB-T2. Díky tomu se dostanou i k programům ČT 24 HD, ČT Déčko HD a ČT art HD.

Přítomnost CI slotu se ověřuje jen u televizorů

Komerční televize v přechodových sítích DVB-T2 sice zatím nenadchnou, protože vysílají ve standardním rozlišení obrazu, ale to by se mohlo s příchodem finálních multiplexů DVB-T2 změnit. Jen není zcela zřejmé, zda některé z nich nebudou chtít HD verze svých programů zakódovat a zpoplatnit. S touto myšlenkou si pohrávají především dvě největší komerční televizní skupiny Nova a Prima. „Záleží na nich, jaký byznys model si zvolí. Jestli použijí šíření zadarmo vzduchem, nebo placený obsah. Momentálně pozemní síť obsahuje 26 celoplošných programů, vzhledem k popularitě této platformy nečekám, že by lidé přišli o nabídku programů zdarma,“ řekl nedávno v rozhovoru pro zpravodajský server iDnes.cz generální ředitel CRA Martin Gebauer.

Případné zakódování některých programů v DVB-T2 by bylo nepříjemné nejen kvůli zpoplatnění jejich příjmu, ale také proto, že certifikace přijímačů DVB-T2 pomíjí u set-top-boxů otázku, zda obsahují CI slot pro modul s dekódovací kartou. Pokud by se tedy například Nova nebo Prima rozhodly svůj signál v DVB-T2 zakódovat a programy v HD kvalitě zpoplatnit, diváci, kteří si nakoupili set-top-boxy s pečetí „DVB-T2 ověřeno“, by je nemuseli vůbec naladit. U televizorů by tento problém nehrozil, u nich je přítomnost CI slotu podmínkou získání certifikace. Podmínka CI slotu je zmíněna tzv. D-Booku, což je seznam minimálních technických požadavků na přijímače DVB-T2 určené pro český trh, který vydal Český telekomunikační úřad.