Již nyní RTVE provozuje v několika městech experimentální multiplex s 4K obsahem, nyní plánuje přejít na řádný provoz a pokrýt přibližně 80 procent obyvatel Španělska.

Hlavní španělská města by měla od roku 2020 pokrýt veřejnoprávní síť pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2, která nabídne výhradně programy v Ultra HD (4K) rozlišení. Na veletrhu MIPCOM ve francouzském Cannes to řekl ředitel španělské veřejnoprávní televize RTVE pro inovace, technologie a systémy Pere Vila. RTVE již nyní experimentálně provozuje multiplex DVB-T2 s obsahem ve 4K, ale pouze na omezeném území. Cílem televize je podle Vily pokrýt signálem této sítě všechna hlavní španělská města a nabídnout tak obsah ve 4K přibližně 80 procentům obyvatel země.

„Doufáme, že toho docílíme v roce 2020 současně s druhou digitální dividendou, která bude spojena s migrací na DVB-T2,“ citoval Vilu server DigitalTVeurope.net. Obdobný plán má i sousední Francie. Tamní regulátor CSA začátkem letošního roku zveřejnil úmysl využít přechodu na DVB-T2 k vytvoření „multi-městského“ multiplexu, který by nabízel programy v Ultra HD rozlišení. Španělská RTVE chce kromě Ultra HD vysílání v novém multiplexu nabídnout také hybridní vysílání HbbTV ve 4K rozlišení. Televize už kvůli vysílání v Ultra HD začala převádět na nový formát některé pořady ze svého archivu a začal vyrábět obsah ve 4K.

„Každý týden chceme převést hodinu obsahu na 4K a zpřístupnit ji prostřednicvím HbbTV,“ uvedl Pere Vila. „Je pro nás důležité, abychom zachovali náš obsah v nejlepším možném a dostupném formátu,“ dodal. RTVE nedávno zkušebně vysílala přenos ze střídání stráží u Královského paláce v Madridu ve formátu HDR. Pro distribuci signálu zvolila satelit a platformu Hispanat. Šlo o jedno z prvních vysílání v HDR formátu v Evropě. RTVE rovněž plánuje natočit filmy o známých španělských poutních místech ve formátech HDR10 a Dolby HDR.