Jedinou bezplatnou vysílací platformou zůstanou pozemní sítě DVB-T a DVB-T2. K podobné situaci došlo před pěti lety v Česku, kdy Skylink zpoplatnil základní programovou nabídku.

Ukrajinský televizní trh čeká bezprecedentní krok, který by mohl výrazně zamíchal podíly využitelnosti jednotlivých vysílacích platforem v domácnostech. Čtyři největší mediální skupiny v zemi se dohodly na zakódování a zpoplatnění základních televizních programů na satelitu. Jde celkem o 23 programů, jež je nyní možné ze satelitu přijímat volně a zdarma. Jak informoval polský server Satkurier.pl, k zakódování stanic by mělo dojít na jaře příštího roku. Krok se bude týkat programů, které vysílají přes družice Astra A4 na pozici 4,8 stupně východně a Amos 3/7 na pozici 4 stupně západně. Pro provozovatele televizních stanic to bude znamenat další zdroj příjmů z distribučních poplatků.

Stejné poplatky jako od kabelovek a IPTV

Podobným způsobem již vysílatelé inkasují poplatky od kabelových operátorů a poskytovatelů IPTV. Jde o podobný krok, který před lety učinily české komerční televizní skupiny Nova a Prima, které rovněž požadují od operátorů sítí poplatky za převzaté vysílání jejich programů v placených programových nabídkách. Na Ukrajině se kódování a zpoplatnění dotkne programů Inter, NTN, K1, K2, Mega, Piksel, Zoom, Enter Film, STB, ICTV, Novyj, M1, M2, OCE, Ukraina, NLO TV, Indigo TV, 1+1, 2+2, TET, Plus Plus, Unian TV a Bigudi. Provozují je televizní skupiny Inter, StarLightMedia, Media Group Ukraine a 1+1 Media.

„Kódování programů největších mediálních skupin, které jsou spojeny s různými oligarchy, se stane bezprecedentní událostí na mediálním trhu. Nikdy nekonali v plné shodě,“ upozorňuje český satelitní server Parabola.cz. Například skupina Inter donedávna kódování svých programů na satelitu odmítala. Pokud by jako jediná dále nabízela své stanice na satelitu volně, mohla by z toho těžit v podobě vyšší sledovanosti a také vyšších výnosů z prodeje reklamních časů. Ostatní tři silné mediální skupiny ale Inter přesvědčily, že pokud se mají základní programy na satelitu zakódovat, musí tak učinit všichni hráči na trhu, aby se neztratil efekt této změny – zvýšení výnosů z distribučních poplatků od satelitních operátorů.

Zpoplatnění základních programů na satelitu se nejvíce bránila mediální skupina Inter. Nakonec ustoupila. (Foto: Mediasat.info)

Milion domácností nezaplatí, míní odborníci

Podrobnější informace o zakódování základních ukrajinských programů na satelitu mají být k dispozici začátkem listopadu. Již nyní je jisté, že se významná část diváků přesune od satelitního příjmu televize k pozemnímu digitálnímu vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2. Terestrická televizní platforma totiž zůstane jedinou možností, jak na Ukrajině sledovat televizi bezplatně. Za příjem satelitních programů nyní na Ukrajině platí jen přibližně 200 tisíc domácností, po zakódování základních programů by se měl jejich počet zněkolikanásobit. Zatím však není jasné, jak vysoký měsíční poplatek budou požadovat jednotlivé mediální skupiny od satelitních operátorů a ti od koncových diváků.

Satelitní příjem televize na Ukrajině využívá asi 4,5 milionu domácností, z toho zhruba čtvrtina podle odhadů mediálních skupin nebude ochotna platit za příjem základních programů a buď si ponechají satelitní televizi a spokojí se se zbylými volně šířenými programy, nebo přejdou na bezplatný pozemní příjem televize. „Odhady odborníků jsou však velmi pesimistické. Mediální skupiny pravděpodobně nepřesvědčí mnoho Ukrajinců, kteří jsou zvyklí sledovat televizi zdarma. Přibližně 30 až 40 procent diváků ve městech přejde ze satelitní televize na nekódované vysílání v pozemní síti operátora Zeonbud,“ upozorňuje Parabola.cz.

Distribuční poplatky za možnost šířit komerční televizní programy přes kabel a satelit prosadil ve střední a východní Evropě někdejší šéf české Novy a skupiny CME Adrian Sarbu (Foto: CME)

Rumunskou cestou?

U kabelové televize a IPTV zůstane podle odhadů asi 20 až 25 procent domácností. Záležet bude také na tom, jak společnost Zeonbud zvládne druhou televizní digitalizaci – tedy přechod z pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Do značné míry rozhodne programová nabídka v plánovaných multiplexech DVB-T2. V České republice vedlo zpoplatnění základní programové nabídky u největší satelitní služby Skylink v roce 2012 k postupnému úbytku zákazníků a setrvalému poklesu podílu satelitu na trhu televizních vysílacích platforem. Podle průzkumu, které si zadalo české ministerstvo průmyslu a obchodu, klesl podíl satelitu na hlavních televizorech v českých domácnostech od roku 2012 z 33 procent na letošních 19 procent.

K zakódování a zpoplatnění příjmu základních televizních programů na satelitu vedou největší mediální skupiny v zemi pragmatické důvody. Po roce 2014, kdy došlo k výraznému poklesu hodnoty ukrajinské hřivny, se všichni provozovatelé televizního vysílání snaží najít další dodatečné příjmy vedle klasického prodeje reklamních časů. Vzhledem k velké konkurenci čtyř mediálních skupin v zemi musí majitelé televizních stanic výrazně investovat do programu. Loni se jim podařilo prosadit distribuční poplatky od kabelových společností a poskytovatelů IPTV, letos přišel na řadu satelit. Podobnou cestou se už před lety vydalo například Rumunsko, kde distribuční poplatky prosadil silou tehdejší šéf skupiny CME a české Novy Adrian Sarbu. Poté zavedl podobné poplatky i na českém a slovenském trhu.