Země se chystá ve zrychleném řízení přijmout dokument s minimálními technickými požadavky na přijímače DVB-T2, tedy obdobu českého „D-Booku“.

Urychlit proces druhé televizní digitalizace, tedy přechod na druhou generaci pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2, se rozhodla Bosna a Hercegovina. Rada ministrů přijala rozhodnutí, na jehož základě vznikne dokument s minimálními technickými požadavky na přijímače DVB-T2 pro tamní trh. Opatření navrhovalo ministerstvo komunikací a dopravy. „Tímto způsobem chceme plnit závazky stanovené v aktualizované Strategii přechodu z analogového na digitální pozemní televizní vysílání a umožnit upgrade zakoupených přijímačů,“ uvedli podle webu Klix.ba ministři ve společném prohlášení.

Bosna a Hercegovina teprve minulý rok v říjnu završila přechod z analogového na digitální televizní vysílání. Nyní ji tlačí čas – do poloviny roku 2020, případně do června 2022, musí všechny evropské země uvolnit kmitočtové pásmo 700 MHz pro potřeby mobilních sítí nové generace. Tyto frekvence nyní využívá televizní vysílání. Kvůli zachování stejné nebo větší programové nabídky musí operátoři pozemních televizních sítí přejít na efektivnější vysílací standard DVB-T2.