UVNITŘ TABULKY – Na těchto kanálech a vysílačích by mohlo vysílat šest celoplošných a tři metropolitní sítě DVB-T2. Tabulky obsahují údaje o základních vysílačích velkého výkonu.

Jak by mohly vypadat finální sítě pro pozemní digitální televizní vysílání nové DVB-T2 v Česku po vypnutí dnešních multiplexů DVB-T? Leccos napoví dohoda o koordinaci kmitočtů, již Český telekomunikační úřad (ČTÚ) uzavřel v polovině září s partnerským úřadem v Polsku a z níž již Televizníweb.cz zveřejnil mapky s šesti vrstvami DVB-T2. Dohoda se sice týká pouze tzv. allotmentů, tedy kmitočtových přídělů pro vysílací vrstvy, z nichž se teprve budou sestavovat vysílací sítě, a navíc do definitivní podoby multiplexů DVB-T2 promluví i obdobné koordinační dohody s dalšími sousedními zeměmi a Maďarskem, pro řadu lokalit se však již nic měnit nebude.

Pro jednotlivé oblasti České republiky volil ČTÚ pro koordinaci kmitočtů kóty hlavních vysílačů Českých Radiokomunikací, a to i v případě, že šlo o vrstvy, z nichž mají vzniknout sítě pro jiné operátory. Zkoordinované kmitočty však lze v dané oblasti využít i pro jiné vysílače. Definitivní podobu finálních vysílacích sítí DVB-T2 určí vládou schválený Technický plán přechodu (TPP). Jeho přijetí se očekává v červnu příštího roku. První návrh TPP by mě být hotov v prvním čtvrtletí příštího roku.

Vrstva 1 – budoucí Síť 21 pro Českou televizi

Podle očekávání by tato síť měla téměř v celé republice vysílat na kanálu 26. Z mezinárodní koordinace kmitočtů s Polskem vyplynulo, že jiný kmitočet bude potřeba v severních a jižních Čechách. V územní oblasti České Budějovice má jít o kanál 27, v územní oblasti Ústí nad Labem o kanály 33 (Ústí nad Labem a Chomutov) a 39 (Jáchymov). Pro Jáchymov uvádí tabulka v koordinační dohodě s Polskem u názvu vrstvy „Loc“. Vrstva 1 je složena z 28 vysílacích lokalit a kromě známých vysílačů velkého výkonu počítá i s vysílači ve Svitavách, Valašském Meziřící a Hodoníně (nyní jsou počítány mezi dokrývače).

Vrstva 2 – budoucí Síť 22 pro České Radiokomunikace

Vrstva určená pro celoplošnou síť DVB-T2, jež by měla nahradit dnešní multiplex 2, by měla v celé republice využít sedm vysílacích kanálů. Rovněž počítá s 28 vysílacími lokalitami, z toho v deseti je zkoordinovaná na kanál 28. V Praze a ve středních Čechách využije kanál 40, v Brně a na jižní a střední Moravě kanál 43 a na Ostravsku kanál 28. Nejkomplikovanější koordinaci měl ČTÚ v jižních Čechách, kde obě lokality (České Budějovice a Vimperk) musí využít separovaný kanál 39, a také na Zlínsku, kde oblasti Zlín a Valašské Klobouky využijí kanál 25. S ohledem na nižší počet kmitočtů tak Síť 22 ztrácí schopnost regionálního vysílání, které je dnes technicky možné v Síti 2.

Vrstva 3 – budoucí Síť 23 pro Czech Digital Group

Třetí celoplošná vrstva by měla sloužit k sestavení finální Sítě 23, do které se přetransformuje současný celoplošný multiplex 3. Rovněž pro ni ČTÚ zkoordinoval 28 základních vysílacích lokalit. Ve 13 z nich použil vysílací kanál 31. Celkově v celé republice úřad využil pro tuto vrstvu sedm vysílacích kanálů. Praha a část středních Čech by měla využít kanál 23, ale zajímavé je, že Votice mají vytvořit jednofrekvenční síť s jihočeskými vysílači na kanále 22. Brno, jižní a střední Morava budou vysílat na kanále 33 a Ostravsko využije kanál 31. Také Síť 23 v porovnání se Sítí 3ztrácí schopnost regionálního vysílání.

Vrstva 4 – budoucí Síť 24 pro Digital Broadcasting

Vrstva, jež by měla sloužit pro celoplošnou Síť 24, pokračovatele dnešního multiplexu 24, využívá řadu dnešních kmitočtů tohoto multiplexu. Z koordinační dohody s Polskem vyplývá 29 lokalit se základními vysílači. Většina zkoordinovaných kót se ale týká vysílačů Českých Radiokomunikací, což ale neznamená, že by dané vysílací kanály nebylo možné v dané oblasti využít i na jiných vysílačích. V některých případech se ovšem koordinace týkala skutečně vysílačů společnosti Digital Broadcasting – například v Domažlicích, Olomouci, Mariánských Lázních nebo Ústí nad Labem. Celkem ve 13 lokalitách by měl být zachován vysílací kanál dnešního multiplexu 4. Vrstva 4 využívá v celé republice šest kanálů a zkoordinovaná je tak, aby mohla zajistit regionální odpojování vysílačů po krajích (pouze pro Prahu a Středočeský kraj by bylo regionální vysílání shodné). ). Síť 24 jako jediná substituční DVB-T2 síť si zachová své regionální členění. Sítě 21, 22 a 23 s ohledem na ztrátu kmitočtů, přijdou o možnost regionální vysílání.

Vrstva 5 – budoucí Síť 25, patrně pro České Radiokomunikace

Vrstva, z níž by měla vzniknout první ze dvou rozvojových sítí DVB-T2, konkrétně pak Síť 25, patrně připadne Českým Radiokomunikacím z důvodu ztráty největšího počtu kmitočtů (počítá s tím vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání). Multiplex by měl mí shodné pokrytí jako dvě substituční sítě CRA, přetransformované z dnešních celoplošných multiplexů 2 a 3. Neumožní regionální odpojování, protože v celé republice využije pouze tři vysílací kanály. Z toho ve 20 lokalitách z 28 použije vysílací kanál 48. Pouze jihočeským vysílačům přisoudila mezinárodní koordinace kmitočtů kanál 25 a jižní Moravě a Vysočině kanál 29.

Vrstva 6 – budoucí Síť 26, patrně pro Českou televizi

O druhou rozvojovou síť DVB-T2, respektive Síť 26, usiluje Česká televize, která také ztrácí kmitočty ve své síti 21. Vzniknout by měla z kmitočtů zkoordinovaných pro šestou vrstvu DVB-T. Tato síť má být částečně regionalizovatelná a co se týče základních vysílačů, využila by stejné jako veřejnoprávní multiplex. Je tedy velmi pravděpodobné, že technicky by provoz druhého veřejnoprávního multiplexu zajišťovaly České Radiokomunikace. Komplikované by ovšem bylo oddělení regionálního vysílání pro Prahu/střední Čechy, Vysočinu a jižní Čechy, protože ve všech těchto oblastech má vrstva zkoordinovaný kanál 32. Kvůli shodnému kanálu 41 by také nebylo možné oddělit vysílání v Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji.

Vrstva 7 – budoucí metropolitní síť v Praze

První vrstva pro čistě metropolitní vysílání DVB-T2 v Praze byla koordinovaná na žižkovský vysílač, ale v reálu by mohla využít i jiné městské vysílače. Kdo by měl provozovat síť, která by mohla vzniknout na kanálu 37 (nyní jej využívá Regionální síť 7), zatím není jasné – stejně jako způsob výběru jejího operátora.

Vrstva 8 – budoucí metropolitní síť v Praze

Druhá vrstva pro metropolitní vysílání DVB-T2 v Praze počítá s kanálem 46, který nyní využívá Regionální síť 4. Její provozovatel, společnost Prague Digital TV, již několikrát deklaroval zájem pokračovat ve vysílání i po přechodu na DVB-T2. Pokud by nemusel, nechce však přecházet na nový vysílací standard a zachovat si vysílání ve stávající normě DVB-T. Také u této sítě je však otázkou, jak bude případný nový operátor vybrán.

Vrstva 9 – budoucí metropolitní síť v Praze

Třetí vrstva pro regionální vysílání DVB-T2 v Praze má umožnit vznik metropolitního multiplexu na kanálu 42, na kterém dnes vysílá celoplošný multiplex 4. Nelze tedy vyloučit, že nakonec tento kanál bude využit pro finální Síť 24, která má v koordinační dohodě s Polskem pro Prahu přisouzen vysílací kanál 44. Ani u tohoto případného regionálního multiplexu není jasné, jakým způsobem by ČTÚ přiděloval jeho vysílací kmitočet.

Štítky