Organizace DVB vydala revize tří klíčových specifikací pro 4K vysílání ve standardu DVB pro terestrické, satelitní a kabelové televizní vysílání.

Provozovatelé televizního vysílání a výrobci televizorů a set-top-boxů získali oporu při zavádění programů v Ultra HD (4K) rozlišení. Organizace DVB schválila revize tří důležitých technických specifikací DVB UHD. Standard DVB UHD-1 se zabývá nejen samotným rozlišením UHD (4K) a vysoce dynamickým rozsahem High Dynamic Ramge (HDR) pro vyšší kontrastní poměry, ale také vyšší frekvencí snímků (HFR) pro zajištění ostřejšího obrazu u pohybujících se objektů a novou generací audia (NGA), jež podporuje zvukové objekty nebo scény. Revize navazuje na loňské vydání prvních specifikací od DVB.

„UHD je klíčovou součástí portfolií mnoha televizních stanic. Organizace DVB neúnavně pracovala na dokončení komplexního souboru specifikací pro UHD. Zatímco tyto práce nadále pokračují, DVB je přesvědčena o tom, že provozovatelé vysílání mohou bez obav implementovat UHD již na základě těchto přijatých specifikací,“ prohlásil ředitel DVB Peter MacAvock. Vysílání ve standardu DVB UHD se nejprve dočkají diváci satelitní a kabelové televize. Již nyní lze takto v České republice přijímat několik více méně zkušebně vysílajících programů. V pozemním vysílání se bude s tímto formátem spíše experimentovat.

Ultra HD vysílání z pozemních vysílačů již otestovaly České Radiokomunikace společně s Českou televizí. Provoz těchto programů je velmi náročný na datový tok (do jednoho multiplexu DVB-T2 by se vešly pouze dva až tři programy v rozlišení 4K oproti sedmi až deseti HD kanály nebo 18 až 25 televizím ve standardním rozlišení), ale zejména na celý výrobní řetězec samotných televizních stanic. Přechod na Ultra HD by pro ně znamenal stamilionové až miliardové investice.

Tématu revizí technických specifikací DVB UHD se má podrobněji věnovat zítřejší článek na serveru DigiZone.cz.

Štítky