Již nyní může signál přechodové sítě DVB-T2 provozované Českými Radiokomunikacemi naladit 97,2 % obyvatel České republiky.

Pozemní digitální televizi nové generace DVB-T2 bude moci v roce 2022 využívat na 72 procent domácností v Evropě. Vyplývá to z analýzy společnosti Dataxis, jejíž závěry zveřejnil server DigitalTVeurope.com. Zatímco letos televizní vysílání ve standardu DVB-T2 pokrývá pouze okolo 30 procent evropských domácností, v následujících letech bude jeho dosah výrazně stoupat. Podle společnosti Dataxis tomu nahrává přechod od nynějšího standardu pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T na novější DVB-T2, který bude realizovat hned několik evropských zemí včetně České republiky.

Například Itálie a Španělsko by měly po přechodu na novější standard dosáhnout penetrace 25,8 milionu domácností s příjmem DVB-T2, což představuje 57 procent všech domácností v těchto dvou členských státech Evropské unie. V České republice využívá pozemní digitální televizi na hlavním televizoru zhruba 60 procent domácností. Očekává se, že přechodem na DVB-T2 tento podíl mírně klesne, ale zůstane nad úrovní 50 procent. DVB-T2 totiž zůstane jedinou televizní platformou, za jejíž příjem nebudou muset diváci platit. Bezplatné televizní vysílání má mezi českými diváky dlouhou tradici a šíře bezplatné programové nabídky společně s možností vysílání v HD kvalitě u něj udrží značnou část domácností.

Aktuální dostupnost DVB-T2 v České republice (Zdroj: CRA)

Zatím převažuje příjem DVB-T

Poměr domácností s možností příjmu DVB-T a DVB-T2 by se měl podle společnosti Dataxis vyrovnat v roce 2020. Právě na tento rok stanovila Evropská komise termín uvolnění kmitočtového pásma 700 MHz, nyní využívaného televizními sítěmi DVB-T, jež by měly v budoucnu připadnout mobilním operátorům pro datové sítě nové generace 5G. Opuštění pásma 700 MHz žádá Evropská komise k 30. červnu 2020, zároveň ale umožňuje členským státům EU požádat o odklad, a to až na dva roky. Proto Dataxis předpokládá pozvolný nárůst a dominanci DVB-T2 v letech 2021 a 2022. Česká republika má stanoven termín opuštění pásma na 1. února 2021, reálně by se tak ale mělo stát k Evropskou komisí požadovanému datu 30. června 2020.

Dataxis si pokládá otázku, zda některé evropské země neoželí investice do přechodu na DVB-T2, zvláště pokud se jim podařilo umístit HD verze televizních programů do terestrických sítí tím, že v multiplexech DVB-T přešly z kompresního standardu MPEG-2 na MPEG-4. V některých zemích, jako například v Belgii nebo Švédsku, z tohoto důvodu národní regulátoři pozastavili rozvoj DVB-T2. Část členů Evropské unie nyní vysílá v obou standardech, tedy DVB-T i DVB-T2. Letos jde o dvanáct zemí včetně České republiky nebo Slovenska. Do roku 2022 by měl jejich počet podle analýzy Dataxis klesnout na osm. Řada zemí realizuje souběžné vysílání jenom jako dočasné řešení před přechodem na DVB-T2.

Tahounem DVB-T2 bude bezplatná televize

Hlavním tahounem rozvoje DVB-T2 má být volné televizní vysílání (FTA) s možností bezplatného příjmu programů, a to i v HD kvalitě. Dataxis předpokládá, že FTA vysílání bude mít v terestrické platformě podíl 91 procent, i když DVB-T2 bude častěji využíváno pro šíření placených programových nabídek – více než v současném DVB-T. Některé země dokonce částečně nebo zcela nahradí volně šířené televizní vysílání placeným DVB-T2 s možností příjmu na klasickou televizní anténu. Částečně se tak stalo již v Německu a Rakousku, kde je zpoplatněn příjem většiny komerčních televizí, v Rakousku je zakódováno (ale nezpoplatněno) i vysílání veřejnoprávních programů v HD kvalitě.

Zcela pro placené televizní služby aktuálně využívá DVB-T2 například Slovensko, které v tomto standardu šíří jeden multiplex s programy v nabídce Plustelka, nebo Belgie, kde je dostupný rovněž jeden multiplex DVB-T2 s nejsledovanějšími komerčními programy a holandskými veřejnoprávními kanály v rámci služby Antenne TV, zatímco místní veřejnoprávní televize pokračuje ve volném vysílání ve standardu DVB-T. Zpoplatnění příjmu většiny programů v DVB-T2 předpokládá i Maďarsko, kde se již nyní za příjem komerčních stanic v DVB-T platí. Naopak Španělsko chystá bezplatné vysílání veřejnoprávní televize ve 4K, které již nyní prostřednictvím DVB-T2 testuje na omezeném území.

Štítky