Země použije podobnou nálepku jako „DVB-T2 ověřeno“, kterou na českém trhu zavedly České Radiokomunikace. Současné sítě DVB-T hodlá vypnout v roce 2021.

Chorvatští prodejci spotřební elektroniky budou muset od příštího roku označit speciálním logem televizory a set-top-boxy, které zvládnou zpracovat signál pozemního televizního vysílání druhé generace DVB-T2. Rozhodl o tom tamní telekomunikační úřad, který zároveň načrtl hrubý harmonogram přechodu na nový vysílací standard. První televizní sítě nové generace odstartují v roce 2019 a poslední vysílač DVB-T země vypne v roce 2021. „Během roku 2018 budou přijímače DVB-T2 označeny speciálním logem, které zaručí, že budou v souladu s vysílacím standardem použitým v Chorvatsku a usnadní spotřebitelům nákup,“ uvedl web Direktno.hr.

Logo bude podobné pečeti „DVB-T2 ověřeno“, již loni na podzim zavedly České Radiokomunikace a označují jí přijímače, které prošly certifikací a jsou schopny zpracovat signál českých vysílacích sítí DVB-T2 s kodekem HEVC. Speciální logo pro přijímače vhodné ke sledování programů ve standardu DVB-T2 zavedlo rovněž Německo, které jej spojilo s označením „HD“. Drtivá většina programů v německých sítích DVB-T2 totiž vysílá ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). S tím počítá i Chorvatsko, které shodně jako Německo i Česká republika použije pro vysílání ve standardu DVB-T2 kodek HEVC/H.265 a nikoli MPEG-4/H.264, který je o generaci starší.

Na českém trhu se osvědčila pečeť „DVB-T2 ověřeno“ od Českých Radiokomunikací (Zdroj: CRA)

HEVC otevírá cestu pro vysílání v HD kvalitě

„V posledních letech byly vyvinuty nové a účinnější digitální televizní standardy DVB-T2 a H.265/HEVC pro kódování videa, které umožňují nákladově efektivnější přenos programů ve vysokém rozlišení a zajistí rozvoj nových služeb,“ upozornil web Direktno.hr. Díky DVB-T2 a HEVC bude možné vysílat na menším počtu kmitočtů a využít tak pro televizní sítě menší část frekvenčního spektra. Chorvatsko tak bude moci realizovat druhou digitální dividendu, tedy uvolnění kmitočtů v pásmu 700 MHz, které budou nově sloužit mobilním operátorům pro výstavbu moderních datových sítí. Evropská unie stanovila termín uvolnění pásma 700 MHz na 30. červen 2020 s tím, že jednotlivé členské země mohou požádat o odklad až o dva roky.

Pásmo 700 MHz představuje zhruba třetinu všech vysílacích kmitočtů pro terestrické televizní sítě. Bez přechodu na efektivnější vysílací standard by nebylo možné zachovat v pozemním vysílání programovou nabídku v takovém rozsahu jako s pásmem 700 MHz. Proto je přechod na DVB-T2/HEVC nejvhodnějším řešením, které umožní zachovat stávající stav a ještě garantuje další rozvoj terestrické televize – buď zavedením vysílání v HD kvalitě nebo dalším rozšířením programové nabídky ve standardním rozlišení. Členské státy EU mají do konce letošního roku uzavřít mezinárodní koordinační dohody o kmitočtech pro nové vysílání. Chorvatsko tak učinilo začátkem prosince. Do poloviny příštího roku pak má vzniknout závazný plán přechodu na DVB-T2 a uvolňování kmitočtů v pásmu 700 MHz.

Chorvatsko plánuje i mobilní příjem DVB-T2 v autech

Chorvatský D-Book již existuje, certifikace se připravují

Již v červenci letošního roku vydal chorvatský telekomunikační úřad HAKOM doporučení ohledně minimálních technických požadavků na přijímače DVB-T2 používané v Chorvatsku. Jde o obdobu českého D-Booku, který vytvořil a pravidelně aktualizuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Právě na základě splnění těchto minimálních požadavků budou označovány vhodné přijímače DVB-T2 pro chorvatský trh. Rovněž české certifikace set-top-boxů a televizorů DVB-T2 vychází z požadavků D-Booku. Chorvatské úřady uklidňují diváky, že nové přijímače nebudou potřebovat dříve než v letech 2019 až 2021. Pokud však již nyní plánují koupi nového televizoru, měli by pamatovat na to, aby byl kompatibilní s vysíláním ve standardu DVB-T2/HEVC a ušetřili se tak dalších nákladů na pořizování set-top-boxu ve chvíli, kdy bude ukončeno vysílání ve standardu DVB-T.

V létě HAKOM upozorňoval, aby si diváci při koupi nového televizoru ověřili přítomnost značek DVB-T2, HEVC či H.265. Nyní připravuje proces certifikace přijímačů, který byl měl představit v průběhu příštího roku společně s chystaným logem. „Podle našich informací ale většina televizorů od zavedených výrobců, které jsou na trhu od roku 2015, dokáží správně zpracovat signál sítí DVB-T2 s kódováním HEVC/H.265, takže někteří diváci jsou již na přechod k novému standardu připraveni,“ konstatuje HAKOM. Varováním spotřebitelům vydává pravidelně i ČTÚ. Naposledy se tak stalo v jeho listopadové měsíční monitorovací zprávě, v níž nabádal diváky, aby při nákupu přijímače DVB-T2 ověřili, zda je kompatibilní s kodekem HEVC.