UVNITŘ VIDEO – Telekomunikační úřad zveřejnil i instruktážní video k výběru nového televizoru. Technický plán přechodu podle něj ale musí připravit ministerstvo dopravy a výstavby.

Nikoli s kompresním standardem MPEG-4, ale s kodekem HEVC počítá Slovensko při přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Potvrdil to Úřad pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb, který ve čtvrtek vydal doporučení slovenským divákům, aby při pořizování nových televizorů nehleděli pouze na to, zda jsou vybaveny tunerem DVB-T2, ale také kodekem HEVC. „Regulační úřad doporučuje občanům, aby si při koupi nového přijímače všímali, zda podporuje standard DVB-T2/HEVC. V současnosti je v prodeji už dostatek takových přijímačů,“ uvedl úřad v oficiálním tiskové zprávě.

„Starší televizor, s nímž jsou diváci spokojeni, není nutné hned měnit, stačí k němu dokoupit přídavné zařízení s podporou DVB-T2/HEVC. To se zapojí mezi anténu a televizor a starší televizor tak bude možné používat i nadále,“ dodal úřad. V krátké době po sobě tak už druhá instituce na Slovensku připustila, že při přechodu na DVB-T2 bude použit kodek HEVC. Před Regulačním úřadem tak učinila společnost Towercom, která je jediným operátorem celoplošných sítí pro pozemní televizní vysílání na Slovensku. V současné době již provozuje jeden multiplex s placeným obsahem ve standardu DVB-T2, u něhož však používá kodek MPEG-4. Towercom se ale chystá svým zákazníkům distribuovat nové přijímače DVB-T2 kompatibilní s HEVC (Televizníweb.cz o tom psal v tomto článku).

HEVC je efektivnější, odůvodňuje úřad

Slovenský Regulační úřad odůvodnil volbu kodeku HEVC jeho rozšířením v Evropě. „Z důvodu zachování rozsahu programové nabídky šířené prostřednictvím digitálního terestrického televizního vysílání a modernizace vysílacích zařízení ve prospěch technologií členské státy EU přecházejí z DVB-T na DVB-T2, resp. na DVB-T2/HEVC. Regulační úřad v této souvislosti doporučuje občanům, kteří nevyužívají služeb některého z operátorů (kabelové nebo satelitní televize, pozn. red.), ale přijímají televizní vysílání terestricky, tj. přijímají programy prostřednictvím venkovní nebo pokojové antény, aby brali v potaz nadcházející změny,“ dodal úřad. Co však nadále není jasné, je harmonogram přechodu na DVB-T2.

Regulační úřad slovenským divákům pouze zopakoval známá fakta, že členské státy EU musí do konce letošního roku uzavřít všechny dohody o mezinárodní koordinaci kmitočtů pro sítě DVB-T2 a do 30. června 2018 přijmout a zveřejnit národní technické plány přechodu na vysílání ve standardu DVB-T2 a uvolnění kmitočtového pásma 700 MHz pro potřeby mobilních operátorů. K tomu by mělo podle dřívějšího rozhodnutí Evropského parlamentu dojít do 30. června 2020. „Na Slovensku má přijetí a zveřejnění národního plánu v gesci Ministerstvo dopravy a výstavby,“ dodal úřad bez dalších podrobností. Zatím není jisté, zda se Slovensko vydá „českou cestou“ přechodových sítí DVB-T2, nebo bude rovnou budovat finální multiplexy nové generace.

Slovensko jednalo o kmitočtech přes dva roky

Mezinárodní koordinační dohody o kmitočtech pro sítě DVB-T2 uzavřelo Slovensko se všemi okolními členskými státy EU i Ukrajinou. „Uzavření dohod předcházel více než dvouletý maraton náročných dvoustranných jednání s regulačními autoritami každého sousedního státu zvlášť, dále v rámci čtyřstranné skupiny (AUT, CZE, HNG, SVK), jakožto i skupiny NEDDIF (North Eastern Digital Dividend Implementation Forum) sdružující země střední, východní a severní Evropy. Bez uzavření těchto dohod by Slovensko nemohlo přidělit frekvence v pásmu 700 MHz pro budování sítí páté generace (5G). Frekvence v pásmu 700 MHz jsou v evropské směrnici uváděny v souvislosti s budoucím budováním sítí 5G. Regulační úřad bude po uvolnění frekvenčního pásma 700 MHz přidělovat frekvence z tohoto frekvenčního pásma ve výběrovém řízení,“ dodal úřad.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připravuje v souvislosti s uvolněním frekvencí v pásmu 700 MHz aukci, která by mohla otevřít cestu čtvrtému plnohodnotnému mobilnímu operátorovi na český trh. Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny potvrdil, že aukce by měla proběhnout v roce 2019, přičemž frekvence v pásmu 700 MHz by měly být k dispozici od poloviny roku 2020. Od aukce pásma 700 MHz se očekávají výnosy v řádu desítek miliard korun, řádově desetkrát vyšší než od letošní aukce frekvenčních bloků v pásmu 3,7 GHz. Obě pásma se dají kombinovat a vytvořit tak hustou síť pro budoucího mobilního operátora.

Štítky