Dokument je klíčový pro uvolnění pásma 700 MHz, vznik nových mobilních sítí a pro přechod na nový typ pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2.

Úpravy v kmitočtovém spektru potřebné pro realizaci druhé televizní digitalizace a uvolnění pásma 700 MHz pro vznik mobilních sítí nové generace 5G bude muset schválit nová vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Končící kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) totiž nestihl projednat návrh Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na aktualizaci Strategie správy spektra. Lidovým novinám to řekl předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák. „Připravili jsme návrh aktualizace Strategie správy spektra, kterou by měla schválit vláda, bohužel to však stále nebylo zařazeno na program jednání, přestože je to připraveno už od září,“ uvedl.

ČTÚ podle Nováka do poloviny příštího roku připraví podmínky aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz, které nyní využívá televizní vysílání. „Aukce by měla podle plánu proběhnout v roce 2019,“ dodal šéf telekomunikačního úřadu. „Podmínky jsme původně chtěli dát ke konzultaci ještě letos, ale bez schválení dokumentu vládou to není možné.“ V pásmu 700 MHz by mohl působit čtvrtý plnohodnotný mobilní operátor, od kterého si ČTÚ slibuje větší liberalizaci trhu a prolomení současných datových tarifů tří velkých operátorů. Kmitočty by měly být k dispozici od poloviny roku 2020, kdy pozemní televizní vysílání přejde plně na DVB-T2.

Štítky