UVNITŘ PREZENTACE – Přechodová síť 12 stále nemá přiděleny kmitočty pro jihočeské vysílače Kleť a Mařský vrch. České Radiokomunikace předpokládají, že je získají až ve čtvrtém čtvrtletí.

Až v posledním letošním čtvrtletí by se měli diváci na jihu Čech dočkat spuštění přechodové sítě DVB-T2 s hlavními programy komerčních televizí, již provozují České Radiokomunikace (CRA). Na dnešní tiskové konferenci k rozšíření přechodového multiplexu CRA do dalších dvou lokalit – na ústeckou Bukovou horu a jihomoravský Děvín – to uvedl Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie CRA. „Finálně bychom měli zprovoznit 26 základních vysílačů Přechodové sítě 12. Je to stejný počet jako u multiplexů 1 a 2. K dnešnímu dni máme zprovozněno 22 vysílačů. V únoru počítáme se zprovozněním lokalit Jáchymov – Klínovec a Valašské Klobouky – Ploštiny,“ sdělil Procházka.

Po únorovém startu těchto dvou vysílačů stoupne pokrytí Přechodové sítě 12 z dnešních 97,6 na 98,5 procenta obyvatel České republiky. „Na zbytek vysílačů nemáme kmitočty,“ konstatoval Procházka. Ze základní sítě zbývají už jen dvě lokality, právě jihočeské vysílače Kleť a Mařský vrch. Podle generálního ředitele CRA Martina Gebauera bude muset operátor v tomto regionu startovat až na kmitočtech určených pro finální sítě DVB-T2. „V jižních Čechách je krizová situace, tam budeme spouštět vysílání DVB-T2 už na finálních kmitočtech. Dokončení výstavby hlavních vysílačů Přechodové sítě 12 očekáváme v únoru,“ prohlásil Gebauer.

Marcel Procházka předpokládá, že kmitočty pro jižní Čechy by mohly CRA získat ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. „V druhé polovině roku plánujeme zahájení výstavby dokrývačů naší přechodové sítě,“ dodal. Přechodový multiplex bude po zprovoznění všech vysílačů a dokrývačů fungovat zhruba půldruhého roku, již na sklonku roku 2019 se začne přelaďovat na dvě finální sítě DVB-T2, které nahradí dnešní celoplošné multiplexy 2 a 3 vysílající ve standardu DVB-T. K úplnému vypnutí vysílání v systému DVB-T by mělo dojít do 30. června 2020. Termíny ale ještě musí potvrdit Technický plán přechodu, na kterém intenzivně pracuje Koordinační expertní skupina při ministerstvu průmyslu a obchodu a Český telekomunikační úřad.

Finální harmonogram rozvoje Přechodové sítě 12 by Jan.Potucek on Scribd

Štítky