Novinky s obrazovkou LCD mají mít především propracovanější a tenčí design a také skleněné prvky. Nabídka OLED pak má být shodná s tím, co bylo v lednu oznámeno na veletrhu CES v Las Vegas. I tu si ve stručnosti připomeneme.

Vlajkové LCD lodi tvoří FX740 a FX780 v návrhu zvaném Art & Interior, který byl uveden před několika lety a stále nepostrádal styl. Nové jsou i přehrávače disků Blu-ray4K, nazvané DP-UB420, DP-UB820 a DP-UB9000. Rozumí si už s novou technologií dynamických metadat HDR10+ a doplňují je DP-UB320 a DP-UB330 s certifikací Ultra HD Premium, přičemž vlajková loď – UB9000 – je navíc kompatibilní i s dalším HDR systémem, s Dolby Vision.

Vedle toho Panasonic představil dvě nové zvukové lišty určené především pro televizory, resp. pod televizor, a také stereo rádio RF-D100BT ve dřevě a hliníku (viz fotogalerie). Zabudovány má dva širokopásmové reproduktory a tunery FM/DAB/DAB+.

Aliance byla založena s cílem prosadit HDR10+ s dynamickými metadaty jako standard

Nově s HDR10+

Minulý rok uzavřely společnosti 20th Century Fox, Panasonic a Samsung partnerství zaměřené na zkvalitnění obsahu s technologií HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah). Novinka jménem HDR10+ tak disponuje, na rozdíl od nejběžnějšího HDR10, dynamickými metadaty, tedy schopností ovlivnit každou scénu, každé filmové políčko. Cílem partnerství je, píše se v tiskové zprávě, „vytvořit otevřenou, licenčním poplatkům nepodléhající platformu pro dynamická metadata používaná technologií HDR, jejíž součástí je i příslušná certifikace a logo s předběžným označením HDR10+. Metadata budou poskytována bez licenčních poplatků pouze za nominální správní poplatek.“

Na veletrhu CES 2018 bylo partnerství potvrzeno, resp. rozšířeno, a byly oznámeny další podrobnosti týkající se licenčního procesu. Nyní Panasonic zveřejnil, že HDR10+ bude součástí všech jeho televizorů s obrazovkou LCD a rozlišením Ultra HD (4K).

LCD televizory z Česka

Pokud to vezmeme ve stručnosti, pak budou mít novinky pro rok 2018 následující vlastnosti:

  • HDR10+ u všech TV s rozlišením 4K
  • Kompatibilita s Amazon Prime Video HDR10+
  • Nový design inspirovaný OLED
  • Kompatibilita s technologií Google Assistant a Amazon Alexa (připravuje se)

Zaslaná tisková zpráva se vztahuje pouze na LCD s rozlišením Ultra HD (4K) a netýkala se tak ani HD, ani OLED.
Základním 4K modelem, který ovšem bude podporovat i HDR, je FX600 s adaptivním podsvícením (druh oznámen nebyl, zřejmě Edge LED, tedy v rámu), flexibilním provedením podstavce (otočný) a Firefox OS ve verzi tři, kterému se ovšem oficiálně říká My Home Screen 3.0. Ten by měl i nadále nabízet, díky přizpůsobení pracovní plochy podle vašich představ, velice operativní přístup k aplikacím.

Úhlopříčky televizorů začínají na 109 cm (43″) a pokračují přes 124 cm (49″) a 140 cm (55″) až k 165 cm (65″). Střední třída v podobě FX700 bude ke koupi v rozměrech cm (49″), 140 cm (55″) a 165 cm (65″). Při návrhu byl kladen důraz na zpracování pohybu, barevnost a kontrast. Obrazovky už mají mít lokální zhášení, podrobnosti ale oznámeny nebyly.

FX740 nabídne, s výjimkou 43″, stejné úhlopříčky a rozdíly jsou víceméně kosmetické, resp. stylové. Použit zde však už byl designový koncept Art & Interior s prý „mimořádně tenkým provedením a luxusně působícím skleněným rámem“.

Nejvyšší oznámenou 4K řadou je FX780 s vyladěným panelem zvaným Cinema Display a obrazovým procesorem Studio Colour HCX známým z minulého roku nyní ve verzi 2. Úhlopříčky jsou stejné jako u FX740, doplněno je ale ještě 191 cm (75″). Rám televizoru má být skleněný.

OLED s Technicsem

Připomeňme si ještě, jaké televizory s technologií OLED nevyžadující podsvícení můžeme letos očekávat. Jak už bylo řečeno, má jít o stejné výrobky jaké byly představeny v americkém Las Vegas, konkrétně tedy o FZ800 a FZ950. Dalších bychom se mohli dočkat na podzim.

OLED z minulého roku, které byly v červnu 2017 uvedeny ve Varšavě (mimo jiné první 4K OLED značky s cenou pod 100 000 Kč), tedy Panasonic TX-55EZ950, TX-65EZ950, TX-55EZ1000, TX-65EZ1000 a TX-77EZ1000 se letos doprodávají, resp. ještě nějaký čas prodávat budou. Postupně je doplní, resp. nahradí dvě zmiňované řady s úhlopříčkami 140 a 165 cm (55″ a 65″). Jak vidíte, jde opět o startovních 55″ a tato velikost bude zřejmě letos doprovázet všechny výrobce. LG jako v podstatě jediný producent obrazovek OLED prý nestíhá vyrábět a na menší rozměry se nechystá.

Panasonic u letošních novinek sáhl po zcela nové generaci obrazovek LG v pořadí už šesté, přičemž pátá měla oficiálně udávanou životnost 20,5 roku, při sledování 4 hodiny denně, což je standard EU. Nový bude i obrazový procesor Studio Colour HCX 2 a stejně jako 4K LCD budou i nové OLED podporovat obsah s technologií HDR10+. Vlajková loď FZ950 pak bude opět vybavena ozvučením od Technicsu, což je staronová značka ze které Panasonic, resp. koncern Matsushita, udělal značku audiofilskou.

Nový rozhlasový přijímač pro FM a DAB/DAB+, Panasonic RF-D100BT

Přelomový rok 2017? V OLED rozhodně!

Minulý rok pro televizory s obrazovkami OLED představoval skutečný zlom a před koncem roku byly v prodejích překonány všechny rekordy. Počet vyrobených a expedovaných televizorů se podle společnosti IHS Markit, v porovnání s 2016, zvýšil o 133 %, a to ještě čísla nebyla konečná. Ve Spojených státech amerických pak už byl zaznamenám mírný pokles poptávky po LCD a růst podle IHS Markit přichází ruku v ruce s klesajícími cenami zejména televizorů s úhlopříčkou 140 cm, tedy 55″. To bylo jasně vidět i na českém trhu na němž se koncem roku doprodávaly televizory OLED za cenu kolem 30.000 Kč. Ty ale pochopitelně neměly obrazovky páté generace (2016 a dále) u kterých LG už oficiálně oznámilo životnost, což je v případě OLED naprosto klíčový parametr.

Ke koupi u nás bylo přes třicet televizorů v drtivé většině případů s rozlišením Ultra HD (4K) a v rovném provedení. Pod 50 000 Kč se pak před koncem roku dostalo šest výrobků, nejlevnějším OLED Panasoniku byl Panasonic TX-55EZ950 z kolekce 2017 nabízený za 59 990 Kč, který je nyní ještě o tři tisíce levnější. Nové OLED řad FZ800 a FZ950 ještě na český trh nedorazily.

Štítky