UVNITŘ FOTO – Nejočekávanější událost přechodu na DVB-T2/HEVC, start veřejnoprávní přechodové sítě České televize, je tady. Od dnešních deseti hodin ji může naladit drtivá většina obyvatel, což jsme také hned vyzkoušeli.

Nové kanály Přechodové sítě 11 jsem ladil na televizoru Hisense H55NU8700 a set-top boxu VU+ Zero 4K C/T2 (3 990 Kč, HbbTV, test v přípravě). Nacházím se v místě, kde má stávající multiplex DVB-T České televize slabší pokrytí, což dělá problémy zhruba třetině set-top boxů a zcela zanedbatelnému počtu televizorů. Byl jsem proto zvědav, jak se obě zařízení poperou s dnes spuštěným vysíláním v DVB-T2/HEVC u kterého je hlášeno pokrytí 98,7 % obyvatel Česka, přičemž se šíří z 22 vysílačů vysokého výkonu.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Operace „ČT HD pro všechny zadarmo“ začíná. Všech šest programů startuje v DVB-T2

Jak můžete vidět ve fotogalerii, set-top box VU+ Zero 4K C/T2 vůbec Přechodovou síť 11 České televize nenaladil a na DVB-T2 je tu pouze ČT Déčko vysílané v rámci Přechodové sítě 12. I když se u tohoto set-top-boxu mluví o vysoké citlivosti, zatím se u mě nepotvrdila ani v DVB-T, a to právě na multiplexu České televize. Jak je vidět, přeladil jsem raději dvakrát, ani citlivost tuneru DVB-T2 není právě vysoká.

TIP: Mapy pokrytí jednotlivých vysílačů Přechodové sítě 11 České televize

Podle mého názoru vynikající a mimochodem právě doprodávaný televizor Hisense H55NU8700 (model 2017) prokázal své kvality i v tomto případě a svižně naladil celý multiplex, včetně ČT24 HD a ČT Déčka. Na všech stanicích ČT šířených v DVB-T2/HEVC a v rozlišení Full HD, 1080p pracovalo jak EPG, tak HbbTV a co jsem mohl z krátkého zkoušení posoudit, bez jakýchkoli potíží.

Štítky