Asociace HbbTV v rámci přelomové verze 2.0 oznámila zprovoznění podpory obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR (High Dynamic Range), zvuku v NGA a také HFR.

HbbTV 2.0 ve své poslední úpravě 2.0.2, která je už nyní k dispozici, nabízí technologie určené zejména pro vysílání ve 4K. Na rozdíl od 2.0.1 jde především o HDR, který na kompatibilním televizoru dovoluje zobrazit o širší rozsah jasu a kontrastu a tak někdy až výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst ve scéně. Specifikace ho podporuje v rámci standardů PQ (Perceptual Quantizer) a televizního HLG (Hybrid Log Gamma), což je projekt japonské NHK a britské BBC.

NGA (Next Generation Audio) – tento zvukový systém je zaměřen na objektově orientovaný zvuk, resp. na zvuk orientovaný na scénu. Specifikace podporuje jak AC-4, tak MPEG-H.

K dispozici je nyní u HbbTV také technologie HFR, tedy High Frame Rate, zvyšující kvalitu obrazu vyšším počtem snímků za sekundu, a to až 120. Ve srovnání se současnými technologiemi, které podporují obvykle jen 50 sn./s jde o velmi významný pokrok. Technologii HFR uvedly společnosti SES a LG Electronics a je důležitá zejména při zobrazení rychlého pohybu, typicky při sportovních přenosech.

HbbTV Association se domnívá, že by verze 2.0.2 mohla být v některých případech zavedena už příští rok. Více údajů najdete na stránkách HbbTV Association.

Štítky