UVNITŘ FOTOGALERIE – I když ČT Déčko nakonec tak rychle ze stávajícího DVB-T neodejde, nějaký malý televizor kompatibilní s budoucím českým standardem se může řadě rodin s malými dětmi hodit. Představíme vám jeden levný a slušný.

Masové značky drobné úhlopříčky televizorů prakticky nepůjčují. Ostatně zatím kolekci pro sezónu 2018/19 ještě ani nemají a první kusy jsou očekávány příští měsíc i když nakonec asi spíše půjde o náběh během dubna a května a někteří nejprve uvedou drahé, a ještě dražší modely. Byl jsme proto rád, když Televiznímu webu vyšla vstříc společnost Fast a zapůjčila velmi levný televizor (3590 Kč) s lesklou obrazovkou a rozlišením HD Ready o úhlopříčce 61 cm (24″). Tedy tak akorát do dětského pokoje, na chatu nebo chalupu. Navíc je u Českých Radiokomunikací (CRA) certifikovaný a jeho kompatibilitu s naším vysíláním v DVB-T2/HEVC jsem jako obvykle prověřil v praxi; byla bez potíží stejně jako přehrávání videí s touto kompresí přes USB.

Výbava je na vysoké úrovni a vedle zmiňovaného tuneru má i další, včetně kabelového a satelitního. K dispozici je rovněž nahrávání do otevřeného formátu (TS) i když TimeShift, tedy pozastavení živého televizního vysílání, zabudován není.

SLE 2464TCS (kompatibilitu s budoucím DVB-T2 poznáte u Sencoru právě podle písmen „TCS“) je vybaven „dospělým“ dálkovým ovladačem s poměrně rozměrnými tlačítky, což u levných televizorů nebývá zvykem. Neméně překvapivě je tu i externí zdroj à la set-top box a ovládání je – opět překvapivě – umístěno na zadní straně vedle konektorů (pouze zapnutí/vypnutí a přepínání kanálů). Vzhledem k dnes miniaturní úhlopříčce se zřejmě předpokládá, že si našinec jednoduše shora sáhne na zadní stranu, což je asi nejjednodušší.

Jednoduchá montáž, snadné třídění kanálů

Balení je jednoduché, ale bohatě dostačující. Televizor ostatně váží pouhé 2,3 kg. Instalace je dílem okamžiku, samozřejmě pokud nebude ladit satelitní příjem, ale „pozemák“ v podobě DVB-T a DVB-T2. Nožička se připevňuje jedním šroubem, vše bylo dobře spasováno, takže obě bez potíží zapadly do vybrání v panelu. Namontovat je obráceně nejde.

Po zasunutí napájecího zdroje do zásuvky (vedle se vejde běžná i tradiční počítačová šňůra) a zapnutí televizoru, vidíte klasickou instalaci. Jediným překvapením je v ní jen obrazovka s nápisem „DVB-S, DVB-T, DVB-C“. O DVB-T2 se nikde nepíše, a to ani na jiném místě v instalaci. Ladění je pomalé a důkladné, nicméně následně zjistíte, že se kanály přechodových sítí pro DVB-T2 skutečně naladily. Televizor je v seznamu označí přídomkem „T2“.

Následné setřídění stanic uděláte velmi jednoduše fyzickým přesunem kanálů na patřičné místo, třídění přes seznam oblíbených položek k dispozici není i když na dálkovém ovladači příslušené tlačítko najdete.

Většinou pohodlné ovládání

Dálkový ovladač je v plné velikosti se slušně čitelným popisem a dobrým rozložením, které by bylo ještě lepší, kdyby tlačítko EPG nebylo umístěno zcela stranou ve vrchní části ovladače a základní systém byl postave na obvyklém Return, Exit, Enter. A protože je ovladač zároveň určen i pro chytré televizory značky, některá tlačítka u testovaného televizoru neupotřebíte, typicky Home.

Enter, obklopený obvyklými kurzorovými tlačítky, v tuneru vyvolá informace o stanici a pořadu, a to stejné jako při zmáčknutí Info. V multimédiích pak vybere v souborovém manageru položku. Kolem Enter najdete obvyklé Menu, Exit, přepínání mezi televizními a rozhlasovými kanály a Source (zdroje, tj. vstupy a výstupy) nad nímž je umístěno Return. Kompletní tlačítka pro multimédia pak najdete ve spodní části ovladače společně s barevnými teletextovými a mj. Freeze. To zastaví živé vysílání na aktuálním snímku.

Menu nastavení není nijak rozměrné a zobrazí se pouze na menší části obrazovky. Jeho ovládání je trochu specifické, protože Return vás z nabídky zpět do horizontálního menu nevrátí, ale musíte k tomu použít tlačítko Menu. Exit pak práci ukončíte.

Souborový manager v multimédiích je takový, jaký najdete u drtivé většiny televizorů malých značek, tedy s taktéž trochu specifickým ovládáním. Enter tudíž soubor nespouští (to dělá Play), nýbrž vybírá. Pohyb po adresářové struktuře už ale naštěstí probíhá běžným způsobem, Return vás pak vždy vezme – v rámci USB média – na nejvyšší úroveň. Nad ní už je pak jen výběr mezi filmy, videem a fotografiemi.

Základní výpis programové nabídky, další pořad vyvolat nelze. Zcela nahoře vpravo vidíte volbu Čas, která vypíše pořady pro aktuální kanál, pod ním je výběr dne.

Osmidenní EPG, jednoduché nahrávání

Základní programová nabídka ukazuje jeden aktuální pořad pro osm stanic. Přepnout se ještě můžete do režimu výpisu pořadů pro jednu stanici (viz foto výše, volba Čas). V tomto okamžiku je vidíte na nějakých osm, devět hodin dopředu.

Po EPG se můžete volně pohybovat, do tuneru se ze základního náhledu přepnete prostřednictvím Enter na pořadu. Programová nabídka se stahuje po vstupu na multiplex, pokud chcete druhý náhled, musíte vystoupat až ke kanálu číslo jedna nad nímž změníte den a ještě výše najdete druh náhledu.

Nahrávání je velmi jednoduché a pouze pro jeden kanál. Pokud byste se během něj chtěli přepnout na jinou stanici, byť na témže multiplexu, televizor vám nabídne přerušení záznamu. Nahrávka se ukládá do adresáře označeného jako „_MSTPVR“ v podobě „20180322_085856_[1 CT 1 HD]_[Studio 6].ts“ a v počítači je volně přehratelná například ve VLC Playeru. Pokud budete zaznamenávat pořady v HD, pořiďte si rychlé flash médium. Já vyzkoušel dvě a při testu přímo v televizoru se pro jednu vypsalo, že je vhodná pouze na SD.

Multimédia se spouštějí automaticky po najetí na soubor v malé náhledu. Pokud chcete celou obrazovku je nutné stlačit Play.

Multimédia s překvapivou kompatibilitou, úpravy nastavení základní

Obrazové režimy jsou čtyři a v tzv. Uživatelském upravíte základní parametry jako jas, barevná sytost či kontrast. Z pokročilejších úprav je k dispozici pouze barevná teplota. Přednastavených zvukových režimů je pět a v tzv. Osobním jsou k dispozici basy, výšky a v podstatě zbytečná stereo váha. Dalších smysluplných voleb je v menu po málu. Aktualizace firmwaru se dělá pouze přes USB, zapnout můžete napájení antény a lze také vypsat bližší informace o signálu. Více voleb najdete u nahrávání, kde lze médium naformátovat, zadat délku záznamu pro přímé nahrávání a prověřit rychlost USB média.

Do multimédií se přepnete tlačítkem Source, kterým volíte i druh tuneru a vstupy. Jakmile odmáčknete volbu USB, uvidíte položky Film, Hudba a Foto. Hned u fotografií narazíte na překvapivě vysokou kompatibilitu. Sencor totiž z testovacích souborů nezvládl pouze TIF a přehrál dokonce i 3D snímky ve formátu MPO (jako JPG). Překvapivá byla kompatibilita i u muziky, kdy se vedle běžného MP3, WMA a WAV přehrál dokonce i FLAC, a to i v podobě FLAC HD se vzorkovací frekvencí 192 kHz!

Vysoká je i kompatibilita u videa. Vedle snímků s H.264 a čistým MPEG-4 se například přehrálo i HD Ready a Full HD video s H.265 (MKV) a Sencor k mému překvapení zvládl i televizní nahrávku z BBC (Full HD, Dolby Digital, TS) s datovým tokem kolem 8,5 Mb/s! K dispozici je i podpora externích titulků, byť bez češtiny možnosti zvětšit či nějak jinak zvýraznit příliš tenké písmo.

Pozici ve videu si televizor zapamatoval pouze tehdy, když jsem mezitím nepřehrál nic jiného, celkově vzato je však výsledek na takto levný přístroj opravdu výborný!

Tlačítkem Source nejen změníte tuner, ale také vstoupíte do přehrávání multimédií přes USB. Označení tunerů zároveň zahrnuje, u DVB-T a DVB-S, i „dvojkové“ verze.

Za hubičku, ale solidní

Koncepce televizoru je klasická s reproduktory vyzařujícími směrem dolů. Barevné podání je však na danou cenu velmi slušné, multimediální kompatibilita překvapivě vysoká i když se musíte smířit s mírně specifickým ovládáním nejen v této oblasti. Hmotnost je vzhledem k malé úhlopříčce zanedbatelná, pozor si tak při umístění musíte dát jen na nožičky na krajích panelu.

Kompromisů vzhledem k ceně mnoho není a tím největším je fakt, že inicializace tuneru DVB-T2 trvá dosti dlouho, takže přepnutí z kanálu vysílaného na DVB-T na stanici na DVB-T2 zabere nějakých osm, devět sekund. Nazpět už to jde podstatně svižněji a kanál se přepne za asi dvě sekundy stejně, jako když se přepínáte mezi stanicemi v rámci DVB-T nebo v rámci DVB-T2. Pokud je pro vás tato daň za levný návrh přijatelná, budete myslím spokojeni, což platí i o obrazu a zvuku, který je vzhledem ke kategorii nad průměrem. A uvidíte to (a také uslyšíte) i v multimédiích.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, vysoká multimediální kompatibilita, rozměrný dálkový ovladač s dobrým záběrem
  • PROTI: zdlouhavé přepínání mezi stanicí na DVB-T a stanicí na DVB-T2

Štítky