Další diváci budou mít šanci v souvislosti se startem pozemního digitálního vysílání České televize ve standardu DVB-T2.

Takřka dvě třetiny českých domácností již přijímá televizní programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Vyplývá to z Kontinuálního výzkumu 2017, který pro Asociaci televizních organizací zajišťuje společnost Nielsen Admosphere jako nedílnou součást Projektu crossplatformního elektronického měření sledovanosti a konzumace obsahu v České republice. Příjem HD programů deklaruje 62 procent domácností, což je o osm procentních bodů více než v roce 2016. Bezmála 90 procent domácností pak vlastní alespoň jeden plochý televizor.

K TÉMATU: Přechodem na DVB-T2 se v Německu rapidně zvýšil počet domácností, které přijímají HDTV

Mírně však klesá počet domácností, které jsou vybaveny televizorem. Zatímco v letech 2012 a 2016 šlo o 96 procent domácností, loni jejich podíl klesl na 95 procent. Naopak roste vybavenost domácností chytrými telefony (alespoň jeden mělo 59 procent domácností, což je o 10 procentních bodů více než v roce 2016), notebooky (aktuálně 56 procent domácností, což je o čtyři procentní body více než v roce 2016) a tablety (25 procent domácností, meziroční nárůst o tři procentní body). Meziročně stagnuje počet stolních počítačů, ty má nyní 37 procent domácností.

Výrazně narůstá čas, který Češi denně věnují televiznímu vysílání. Zatímco v roce 2007, před první televizní digitalizací, šlo o tři hodiny a 14 minut, loni to už byly tři hodiny a 45 minut, tedy v průměru o 31 minut denně více. Po dokončení přechodu z pozemního analogového na pozemní digitální televizní vysílání v roce 2012 sledovali Češi televizi tři hodiny a 31 minut denně, tedy o 14 minut denně méně než v loňském roce. Další nárůst času stráveného u televize se dá očekávat v souvislosti s přechodem na DVB-T2 a vstupem volně šířených HD programů do pozemního vysílání. Výzkumu se v roce 2017 zúčastnilo 27 506 respondentů starších 15 let z 19 038 domácností.

Štítky