UVNITŘ DOKUMENT – Na výstavě NAB 2018 v Las Vegas představují společnosti Ateme a Nevion kontribuční enkodéry a dekodéry vybavené novým zabezpečením přenosu BISS-CA.

Protokol BISS (Basic Interoperable Scrambling System), používaný ve své první generaci (BISS 1 Mode 1) k zabezpečení kontribučních přenosů po celém světě, byl v minulých letech narušen hackery. Proto se pro zabezpečení přenosů zejména velkých sportovních událostí začal používat proprietární a zastaralý protokol Director 5. Nová generace BISS 2 zavádí k původním módům šifrování (Mode 0 a Mode 1 a Mode E) nový Mode CA.

K TÉMATU: Nový standard DVB-SIS umožní šířit stejný televizní multiplex v terestrice i na satelitu

Mode E zavedl symetrické šifrovací klíče pro zašifrování Session Words (SW) pomocí Session Key (SK). Tím sice zabezpečil vlastní SW, ale přenosové metody zašifrovaných Session Words (ESW) zůstaly nezabezpečeny. Navíc Mode E neumožňuje flexibilní řízení oprávněných přijímačů.

Mode CA je postaven na Mode E, ale místo pevného SK zavádí dynamické, asymetricky šifrované SK, které jsou vysílány do přijímačů spolu se zašifrovaným obsahem. To umožní vlastníkům obsahu dynamicky připojovat a odpojovat jednotlivé oprávněné přijímače. Nový standard splňuje požadavky sportovních federací a dalších vlastníků práv na bezpečné, transparentní a sledovatelné řešení kontribuce a primární distribuce, které je zároveň otevřené všem výrobců enkodérů a dekodérů.

BISS-CA je také zpětně kompatibilní se všemi standardními multiplexery. Protokol je pro výrobce k dispozici bezplatně a umožňuje další rozvoj díky možnosti přenosu privátních dat. BISS-CA je schválen a podporován Evropskou vysílací unií (EBU) jako náhrada zastaralého Director 5.

BISS – CA Basic Interoperable Scrambling System by Jan.Potucek on Scribd