Na stránce ČTÚ věnované volné kapacitě, rozsahu a struktuře využívaného datového toku sítí zemského digitálního televizního vysílání se u několika multiplexů objevily nové údaje.

Oznámení najdete u pěti sítí, resp. tří provozovatelů: Czech Digital Group, Českých Radiokomunikací a Digital Broadcasting. Údaje musí operátoři Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) sdělovat podle § 72c zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Přechodová síť 13 šířící zejména kanály skupiny Nova má volnou kapacitu 6,5 Mb/s

Czech Digital Group

Celoplošná vysílací sít‘ 3 obsahovala k 1. dubnu 2018 následující stanice: Barrandov Plus, Kino Barrandov, Óčko Star, Óčko, Prima Krimi, Prima Love, Prima Max, Prima Zoom, Seznam.cz TV, Šlágr TV a rádio Proglas. Nedisponovala žádnou volnou kapacitou pro umístění dalšího TV kanálu a stanice šířila s maximálním datovým tokem 2,8 Mb/s (mj. Prima Max), přičemž rozhlasová stanice Proglas je vysílána se 120 kb/s. Uvedeno také bylo, že Seznam.cz TV je šířena v rozlišení 544 x 576 bodů.

Regionální síť 12 k 26. březnu 2018, kdy bylo zahájeno vysílání programu Retro Music Television disponovala v regionu Praha a Střední Čechy volnou kapacitou ve výši 17,9 Mb/s a šířila stanice Prima Cool, Prima a zmiňovanou Retro Music. K témuž datu byly stanice Prima Cool a Prima šířeny s 2,9 Mb/s, datový tok u Retro Music Television oznámen nebyl.

České Radiokomunikace

Regionální síť 8 k 26. březnu 2018, kdy v ní bylo zahájeno vysílání stanice Retro Music Television, disponovala volnou kapacitou ve výši 6,4 Mb/s (Praha a Střední Čechy) a 5,74 Mb/s ve zbývajících regionech. Šířeny v ní byly následující kanály: Barrandov Family, Óčko Expres, Regionálnítelevize.cz, Retro Music Television, Sport5, Šlágr 2, Tuty, TV Brno, TV Jéčko a TV Noe. Stanice byly vysílány s datovým tokem od 1,75 Mb/s (Šlágr 2) do 2,9 Mb/s (např. Sport 5, Tuty).

Regionální síť 20 k 26. březnu 2018, kdy i zde bylo zahájeno vysílání stanice Retro Music Television, disponovala následující volnou kapacitou:

  • 5,4 Mb/s v regionu Roudnice nad Labem
  • 6,4 Mb/s v regionu Lipno
  • 16,5 Mb/s v regionech Liberec, Jablonec n./Nisou a Ústí n./Labem
  • 10,7 Mb/s v regionu Jižní Čechy

Šířeny byly následující stanice: Cesty Krajem TV, ČT 1 (HD), ČT 2 (HD), ČT sport (HD), ČT:D/ČT art, Jihočeská televize, Regionálnitelevize.cz a Retro Music Television. Datové toky byly v Regionální síti 20 k 26. březnu rozděleny tak, že na stanice České televize připadalo 21,9 Mb/s (Lipno a Roudnice nad Labem), na kanál Regionálnítelevize.cz 2,9 Mb/s (mimo region Lipno), na Jihočeskou televizi 2,9 Mb/s (Jižní Čechy) a na Cesty Krajem TV v regionu Lipno 2,9 Mb/s. Pro Retro Music Television datový tok nebyl uveden.

Digital Broadcasting

Přechodová síť 13 pro DVB-T2 bude od 17. dubna 2018 disponovat volnou kapacitou ve výši 9,5 Mb/s a šíří stanice JOJ family (HD), KinoSvět, Nova 2, Nova Action, Nova Cinema, Nova Gold, Nova, Polar, Rebel, Relax, TV V1 a TVM. Vysílá s tokem od 1,8 Mb/s (TVM) do 2 Mb/s (TV V1), zbylé stanice jsou šířeny se 3 Mb/s, a to včetně JOJ family (HD).

Štítky