Klíčový dokument pro druhou televizní digitalizaci ve středu projednala Koordinační expertní skupina a dnes jej předala k připomínkám Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Dlouho očekávaný harmonogram spouštění finálních sítí DVB-T2 a vypínání kmitočtů celoplošných multiplexů DVB-T, Technický plán přechodu (TPP) na DVB-T2, je na světě. Ve středu jej projednala Koordinační expertní skupina při ministerstvu průmyslu a obchodu. Serveru Televizníweb.cz to potvrdil vedoucí této skupiny Pavel Dvořák. Dnes si návrh TPP převezmou úředníci ministerstva průmyslu a obchodu k vlastnímu procesu připomínkování podle legislativních pravidel. „Jakmile projde kolečkem připomínkového řízení na ministerstvu, půjde do meziresortního připomínkového řízení, poté na Legislativní radu vlády a nakonec na vládu,“ vysvětlil Dvořák.

K TÉMATU: Podívejte se na zkoordinované kmitočty pro šest celoplošných vrstev DVB-T2 v Česku

Na návrhu TPP spolupracovala Koordinační expertní skupina především s přímo dotčenými operátory celoplošných sítí pro pozemní digitální televizní vysílání, tedy Českými Radiokomunikacemi, Českou televizí a společností Digital Broadcasting. V rámci připomínkového řízení bude TPP projednán i s dotčenými provozovateli televizního vysílání.

ČTĚTE TAKÉ: Technický plán přechodu na DVB-T2 sestaví ministerstvo průmyslu a obchodu, nikoli ČTÚ

Vypínání současných celoplošných sítí DVB-T začne v listopadu příštího roku, kdy Česká televize ukončí vysílání svého multiplexu 1 v Praze a části středních Čech. Další regiony a sítě pro komerční televize budou následovat od ledna 2020 do konce června stejného roku. Před vypnutím DVB-T ještě proběhne souběžné vysílání přechodových sítí, postupné zahájení vysílání finálních sítí DVB-T2 a návazné přepnutí vysílání z DVB-T na DVB-T2.

Přechodové sítě DVB-T2 jsou tři, finální budou čtyři. Přechodová síť 12 Českých Radiokomunikací se totiž rozdělí na finální sítě 22 a 23, které nahradí vypínané multiplexy 2 a 3. Přechodová síť 13 společnosti Digital Broadcasting bude měnit vysílací kanály, přičemž vesměs přejde na ty kanály, které dnes využívá celoplošný multiplex 4 stejného operátora. Nejlépe na tom bude Česká televize, která s výjimkou dvou regionů (severní a jižní Čechy) zůstane na stejných vysílacích kanálech, které nyní využívá její Přechodová síť 11. Na většině území České republiky jde o kanál 26.

Podle návrhu TPP budou v České republice do 30. června 2020 uvolněny rádiové kmitočty pásma 700 MHz v souladu s Rozhodnutí Evropského Parlamentu a Rady z května 2017. To umožní další rozvoj mobilního brodbandu.