Po úvodním článku o modelové kolekci 2018/19 se podívejme na bližší parametry, vybrané chuťovky a také ceny. Zajímavostí je více než dost a narostl i počet televizorů se zdvojenými tunery.

Samsung na nedávném pražském setkání potvrdil, že pro letošní rok, stejně jako ostatní, vypouští 3D TV a naopak neopouští prohnuté televizory. Ve 4K řadách, které jsou nyní rozděleny do čtyř skupin podle výbavy a obrazové kvality je v každé z nich jedna s prohnutou obrazovkou. Celkově jsou tak z třinácti aktuálně uvedených řad s rozlišením Ultra HD (4K) čtyři prohnuté a mohou prý i na zeď…

Samsung letos boduje i s televizory se zdvojenými tunery a je jich opět o něco více než minulý rok. Novinkou z nejzásadnějších je však připravenost na nejnovější verzi hybridního televizního vysílání HbbTV 2.0, byť v televizorech jako takových bude verze 1.5, což je také maximum, které používají české aplikace. Potěšilo také praktické předvedení režimu Ambient, který by snad konečně mohl skoncovat s klasickou černou obrazovkou vypnutých televizorů a představuje opravdu výborný nápad!

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Letošní novinky v několika bodech

  • Plná připravenost na české DVB-T2/HEVC. Všechny televizory mají také kompletní tunerové sady, tedy DVB-T/T2/C/S/S2.
  • Samsung vedle příjmu vysílání s DVB-T2/HEVC zaručuje i příjem DVB-T2/H.264, což může být důležité pro příhraniční oblasti.
  • Plošné LED podsvícení Direct Full Array (DFA) najdete pouze v jediné 4K řadě Q9F, jinak jde o Edge LED (LED diody v rámu). DFA jde regulovat v několika stech oddělených oblastech a na setkání se hovořilo o tom, že jich je více než 700.
  • Nastavení chytrých televizorů můžete provést přes mobilní telefon a aplikaci SmartThings, případně hlasové ovládání (nikoliv v češtině či slovenštině). Aplikace je dostupná pro mobily s Androidem, nikoli jen se značkou Samsung, a sdružuje mimo jiné i práci s režimem Ambient (viz dále), či třeba převzetí obrazu z tuneru nebo naopak odeslání obrazovky mobilu na TV. Vše zkrátka nyní zajišťuje jeden software.
  • Režim Ambient dokáže přizpůsobit obraz na televizoru pozadí na kterém je umístěn. Televizor již tedy ve vypnutém stavu nemusí mít černou obrazovku k čemuž se ještě dostaneme.
  • Podstatně propracovanější instalace na stěnu působí díky novému držáku velmi kompaktně. Obrazovka sedí velice blízko stěny a mezera je naprosto minimální à la klasický obraz. Držák přijde na nějaké 3000 Kč a vypadá to na výbornou investici!
  • Nové provedení kabelu One Invisible Connection spojující napájení a data do jednoho, představuje tenký kulatý kabel u něhož jedna část přenáší elektrické napájení a druhá (po optice) signály z tunerů či od rozhraní. Jde o zcela špičkovou technologii, které také odpovídá cena zhruba tisíc korun za metr.
  • Modulární televizory se zcela novou technologií obrazovky MicroLED budou zatím (minimálně letos a nejspíše i příští rok) mířit do komerční sféry a nikoli do domácností.

Režim Ambient v české praxi. Následně ještě probíhalo dolaďování fotografie v televizoru se stěnou na které je umístěn. Výsledkem bylo – nebýt fyzického rámečku TV a dalšího uměle vytvořeného Samsungem – faktické barevné splynutí obou povrchů.

Co v televizorech Samsung 2018 nenajdete

Připravte se na několik technologií, které nejsou (možná zatím) podporovány. Hovořit ale nebudeme o věcech vyšlých z módy, jako je typicky 3D. Jde tak především o HDR systém Dolby Vision a Samsung v tomto ohledu zjevně hodně věří taktéž dynamickému HDR10+ na jehož vývoji se sám podílel společně například s Panasonikem.

Ani letos se v televizorech Samsung nedočkáme USB 3.0, stávající dvojka prý po všech stránkách vyhovuje i přehrávání videí s rozlišením 4K a třeba i s velmi vysokým datovým tokem.

Podle parametrů, které jsme obdrželi, to nejprve vypadalo, že taktéž můžeme zapomenout i na nejnovější a radikálně přepracované HbbTV verze 2.0, protože všude byla vidět pouze verze 1.5. Nakonec je to trochu jinak k čemuž se ještě záhy vrátíme.

Připravit byste se také měli na pár drobností, které ale pro někoho drobnostmi být nemusí. Zejména jde o to, že všechny televizory, včetně těch se dvěma sadami tunerů, mají jednu mechaniku PCMCIA (CI+) pro přístupovou kartu. Pokud po televizoru budete požadovat koncepci One Connect Box, která je v opravdu vynikající myšlenkou, a to nejen ve spojení s kabelem One Invisible Connection, musíte zapomenout na řadu Q6 a jít alespoň ke Q7. Zde totiž začíná a pokračuje – přes Q8 – až do Q9.

One Connect Box je nyní o něco větší, ale má pasivní chlazení, takže neruší. A protože nové provedení kabelu One Invisible Connection, kterým se napojuje na televizor, resp. na obrazovku, může mít až 15 m, umístit se dá v podstatě kamkoli.

Systém HDR10+ s dynamickými metadaty byl prezentován na lednovém veletrhu CES 2018 společnostmi 20th Century Fox, Panasonic a Samsung. Podporují ho ale, resp. v něm nabízejí své tituly, i Amazon Prime Video a Warner Bros. Home Entertainment.

Jak to bude letos s HDR či s HbbTV 2.0?

Přehrávání obsahu s technologií HDR, nebo-li High Dynamic Range (vysoký dynamický rozsah) je funkce, resp. technologie, dovolující na kompatibilním televizoru zobrazit o dost širší rozsah jasu a kontrastu a tak někdy až výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst. U letošní kolekce Samsungu ho podporují opravdu všechny 4K televizory, tzn. od skupiny zvané Entry UHD, přes Step Up UHD a Ultra HD Premium až nejvyšší po řady QLED TV. V praxi půjde o podporu tří systémů: základního HDR10, HDR10+ s dynamickými metadaty a schopností ovlivnit každý jednotlivý snímek, a HLG určeného primárně pro televizní vysílání.

O hybridním televizním vysílání HbbTV jsem se už zmínil. V „chytrých“ televizorech, nejen ve 4K, bude letos standardně HbbTV 1.5, ale u všech Smart TV je možné, jak mi řekl Martin Huba odpovědný u Samsungu za televizory, zprovoznit i HbbTV 2.0. Kdy k této firmwarové aktualizaci dojde, není zatím jasné. V každém případě však jde o zásadní informaci pro případné budoucí majitele televizorů Samsung. Otázkou však je, zdali HbbTV SW bude v Samsung televizorech již nainstalován a připraven k použití, nebo bude divák muset HbbTV aplikaci složitě hledat a instalovat tak, jako doposud.

Horší zpráva se týká nahrávání, resp. přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním. TimeShift totiž na rozdíl od klasického nahrávání nenajdete ve zmiňovaných Entry UHD, tedy v řadách NU7192, NU7172 a NU7372.

Zdvojené tunery a parádní režim Ambient

Už jsem se zmiňoval o kompatibilitě tuneru DVB-T2 s H.265/HEVC a také o tom, že Samsung mluví i o kompatibilitě s kompresí, kodekem, H.264. U nás tato kompatibilita může být důležitá v příhraničí, kde zejména na slovenské straně je vysíláno s H.264, ale i tam se už chystají na HEVC. Samsung na můj dotaz kompatibilitu s H.264 potvrdil a přichází také s kompletním tunerovým osazením pro opravdu všechny televizory, nejen pro 4K a Full HD.

Tzv. triple tuner, tedy DVB-T/T2/C/S/S2, tak najdete i v nejlevnějších strojích. Navíc výrobce o jednu modelovou řadu rozšířil počet televizorů se zdvojenými tunery. Ty v kolekci 2018/19 najdete pouze u 4K, a to od řady NU8002; skupina označované jako Ultra HD Premium. Pozor jen na to, že všechny televizory jsou vybaveny pouze jednou mechanikou PCMCIA (CI+), takže pokud potřebujete místo pro dvě přístupové karty pro placené vysílání, tady doma nebudete.

Co se týče režimu Ambient, jeho předvádění předčilo mé očekávání až na jednu maličkost. Podklad pro tento režim zajistí aplikace SmartThings, která si buď převezme fotografii stěny za televizorem, nebo vám nabídne připravené pozadí, např. nějakou jednolitou barvu či barvu se strukturou. Následně si vybraný vzor můžete nechat rozprostřít po celé ploše obrazovky tak, jak to vidíte na snímcích výše. Škoda jen, že Samsung z neznámých důvodů uvnitř fyzického rámu televizoru, tedy na okrajích obrazovky, uměle vytvořil další rámeček à la tradiční obraz. Ten sice může být hůře vidět, ale bohužel tam je a někdy hodně vyniká.

Přiznám se, že jsem toto opatření nepochopil a podle dotazů kolegů jsem v tom nebyl sám.
Samsung pro režim Ambient připravil ještě možnost zobrazení času a mj. také aktuálního počasí, které zatím nebude fungovat pro Česko. Vše je ale hodně nové, takže vyčkejme.

Spuštění režimu Ambient si buď můžete naplánovat za pomoci časovače na nějakou dobu (třeba obvyklý návrat z práce), nebo využít pohybového čidla které ho samo spustí jakmile se přiblížíte k televizoru. Samsung provoz režimu Ambient, při třech hodinách denně, odhaduje pod dvacet korun měsíčně.

Ceny posuďte sami…

Před časem jsme vás informovali o některých z nich v rámci zahájení předprodeje Samsung QLED. Ten ostatně ještě můžete využít do 29. dubna. Výrobce na setkání zveřejnil i další ceny, takže tady je malý výběr pro rozlišení Ultra HD (4K) rozdělený podle jednotlivých skupin vytvořených Samsungem. Počítejte jen s tím, že řada Q6 přijde na trh později, zřejmě v červnu.

Televizory Entry UHD

  • Samsung UE43NU7192UXXH – 109 cm, 15.990 Kč
  • Samsung UE49NU7372UXXH – 124 cm, prohnutá obrazovka, 20.490 Kč
  • Samsung UE55NU7172UXXH – 140 cm, 20.990 Kč
  • Samsung UE65NU7372UXXH – 165 cm, prohnutá obrazovka, 39.990 Kč

Televizory Step Up UHD

  • Samsung UE43NU7472UXXH – 109 cm, 10bitové zpracování barev (odtud výše), 18.490 Kč
  • Samsung UE50NU7442UXXH – 127 cm, 10bitové zpracování barev (odtud výše), 20.990 Kč
  • Samsung UE55NU7442UXXH – 140 cm, 10bitové zpracování barev (odtud výše), 27.990 Kč
  • Samsung UE49NU7672UXXH – 124 cm, prohnutá obrazovka, 23.990 Kč
  • Samsung UE50NU7472UXXH – 127 cm, 10bitové zpracování barev (odtud výše), 20.990 Kč

Televizory Premium UHD

  • Samsung UE49NU8002TXXH – 124 cm, Premium UHD, 29.990 Kč
  • Samsung UE75NU8002TXXH – 191 cm, Premium UHD, 84.990 Kč
  • Samsung UE55NU8502TXXH – 140 cm, Premium UHD, 45.990 Kč

Televizory QLED

  • Samsung QE49Q6FNATXXH – 124 cm, QLED, 39 990 Kč
  • Samsung QE55Q6FNATXXH – 140 cm, QLED, 44.990 Kč
  • Samsung QE55Q7FNATXXH – 140 cm, QLED, One Invisible Connection (odtud), 54.990 Kč
  • Samsung QE55Q8FNATXXH – 140 cm, QLED, 61.990 Kč
  • Samsung QE65Q8CNATXXH – 165 cm, QLED, 89.990 Kč
  • Samsung QE55Q9FNATXXH – 140 cm, QLED, 75.990 Kč
  • Samsung QE65Q9FNATXXH – 165 cm, QLED, 99.990 Kč
  • Samsung QE75Q9FNATXXH – 191 cm, QLED, 149.990 Kč

Štítky