Starší přijímače DVB-T2, které jsou vybaveny kodekem MPEG-4, si s příjmem českého vysílání ve standardu neporadí. Dokáží zpracovat pouze zvuk, nikoli obraz.

Pro dobrotu na žebrotu, to si mohou říkat diváci, kteří dlouho dopředu mysleli na přechod k novému vysílacímu standardu pozemní digitální televize a již před lety si pořídili novou televizi s tunerem DVB-T2. Starší přijímače vybavené tímto tunerem, a nemusí jít ani o televizory, nýbrž set-top-boxy, totiž neobsahují kodek HEVC, v němž probíhá české vysílání. Tyto přijímače mají o generaci starší kodek MPEG-4, který byl novinkou při přechodu z analogového pozemního na digitální pozemní televizní vysílání ve standardu DVB-T. Česká republika však tehdy vsadila na prověřený kodek MPEG-2, díky němuž někteří diváci nemohou bez set-top-boxu přijímat několik málo programů, které v regionálních DVB-T sítích vysílají v MPEG-4.

K TÉMATU: Hledáte set-top-box DVB-T2 nejen pro ČT Sport? Máme jich pro vás hned několik a vyzkoušených

U druhé televizní digitalizace se chce Česká republika těmto problémům vyhnout, a tak pro DVB-T2 nezvolila dnes již pomalu zastarávající kodek MPEG-4, nýbrž nejnovější HEVC, který umožňuje efektivnější využití kapacity vysílacích sítí. Zároveň to ale znamená, že diváci, kteří si už dříve, při přirozené obměně televizoru, zakoupili přijímač s tunerem DVB-T2, ale kodekem MPEG-4, k němu nyní budou stejně potřebovat set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Jinak nové vysílání nenaladí, respektive se jim sice nové programy načtou do přijímače, ale televizor jim bude reprodukovat pouze zvuk. O tom, že Česko použije při přechodu na DVB-T2 kodek HEVC, se ví od roku 2014, v roce 2016 toto rozhodnutí potvrdila tehdejší vláda, která přijala Strategii rozvoje terestrického televizního vysílání.

O využití kodeku HEVC se ví od roku 2014

HEVC však operátoři vysílacích sítí prosazovali mnohem dříve, již od roku 2013. Tehdy ještě nebylo jasné, jak rychle se bude muset na nový vysílací standard přejít. Od roku 2015, po konání Světové radiokomunikační konference v Ženevě, se začal rýsovat časový harmonogram, který v roce 2016 projednal a o rok později přijal Evropský parlament jako nařízení o uvolnění kmitočtového pásma 700 MHz. Tuto část vysílacího spektra, která představuje zhruba třetinu kanálů pro televizní vysílání, budou muset operátoři DVB-T sítí do poloviny roku 2020 opustit a proto se přechází na efektivnější standard DVB-T2, který v kombinaci s kodekem HEVC umožní „smrsknout“ současné televizní vysílání do užšího výseku frekvenčního pásma. Pro diváky to však znamená vybavit se novým televizorem, nebo k tomu stávajícímu dokoupit set-top-box.

ČTĚTE TAKÉ: Certifikované set-top-boxy pro české DVB-T2/HEVC

Ceny televizorů DVB-T2/HEVC začínají již na 3 500 korunách, set-top-boxy lze sehnat od 600 korun výše. Při jejich výběru se vyplatí sázet na prověřené přístroje certifikované od Českých Radiokomunikací (CRA). Kupující je pozná podle kulaté zlaté nálepky „DVB-T2 ověřeno“ s logy DVB-T2 a CRA. Aktuálně je certifikováno 1 578 televizorů a set-top-boxů (těch je ale jen okolo dvaceti) a nové stále přibývají. Seznam všech prověřených přijímačů DVB-T2/HEVC je k dispozici na webu www.dvbt2overeno.cz, kde je pravidelně doplňován o nově certifikované televizory a set-top-boxy. Logo „DVB-T2 ověřeno“ se objevuje i u přijímačů v českých e-shopech. Technickým parametrům českého vysílání DVB-T2 vyhovují i některé necertifikované přijímače, u nich si ale divák musí ověřit přítomnost kodeku HEVC.

Čeští diváci mají výběr nového televizoru nebo set-top-boxu usnadněn.
Přijímače s touto pečetí jsou prověřeny a mají certifikaci od Českých Radiokomunikací. (Zdroj: CRA)

Přijímače DVB-T2/HEVC umí i DVB-T a MPEG-2 či MPEG-4

Všechny přijímače DVB-T2/HEVC jsou zpětně kompatibilní. To znamená, že dokáží přijímat nejen nové vysílání ve standardu DVB-T2 a kodeku HEVC, ale případně by si dokázaly poradit s DVB-T2 vysíláním v kompresním standardu MPEG-4 a samozřejmostí je i příjem vysílání v současném standardu DVB-T a kodeku MPEG-2 či MPEG-4. Nový přijímač tak umožní sledování nového i starého pozemního digitálního vysílání, a to jak ve standardním rozlišení, tak v HD kvalitě. Divák může naladit všechny pozemní televizní sítě ve svém dosahu a zkombinovat největší možnou programovou nabídku. Prostřednictvím DVB-T vysílá v některých regionech až 35 televizních programů, v DVB-T2 jich je okolo 30. Další by měly přibýt v průběhu letošního léta a podzimu, kdy se zaplní Přechodová síť 13 určená nejen pro celoplošné, ale i regionální televizní stanice.

NAPSALI JSME: Odchod ČT Sport z DVB-T prudce zvyšuje prodeje přijímačů pro DVB-T2. I těch špatných

Pokud si diváci zakoupí vhodný přijímač DVB-T2 již nyní, nepřijdou v roce 2020 o bezplatné programy, na které jsou zvyklí v DVB-T a navíc již nyní získají programy vysílané v DVB-T2 – například HD verze všech šesti kanálů České televize. Komerční televize, které jinak vysílají v sítích s menším pokrytím a nemusí být ve standardu DVB-T v daném místě dostupné, jsou již dnes vysílány v přechodové DVB-T2 sítí Českých Radiokomunikací pokrývající 97,9 % obyvatel, která obsahuje TV stanice jak z multiplexu 2 a 3, tak i některé stanice z regionální sítě 8. Třetí přechodová síť, která vysílá hlavně programy z multiplexu 4, se blíží pokrytí 60 procent populace a do konce letních prázdnin hodlá spustit všechny zbylé vysílače. Na konci příštího roku a začátkem roku 2020 začnou vedle tří přechodových sítí DVB-T2 vznikat čtyři finální multiplexy DVB-T2, které v roce 2020 nahradí vypínané celoplošné multiplexy 1, 2, 3 a 4 ve standardu DVB-T.