Dvě nejsledovanější tuzemské komerční televizní skupiny koketovaly s myšlenkou zpoplatnění části obsahu v DVB-T2. Trvá jejich zájem o kódování programů v terestrice? Prozradí na konferenci DIGIMEDIA 2018.

Změnil se nějak přístup dvou největších českých komerčních televizních skupin k druhé televizní digitalizaci a otázce případného zakódování a zpoplatnění některých programů v DVB-T2? Jasněji by mohlo být již příští týden. Na konferenci DIGIMEDIA 2018, která se ve středu 6. června bude zabývat mj. Technickým plánem přechodu na DVB-T2, totiž vystoupí generální ředitel FTV Primy Marek Singer a technický ředitel skupiny Nova Josef Uher (na snímku). Obě skupiny se již zapojily do souběžného vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2, zásadní však bude jejich postoj k obchodní strategii pro vysílání ve finálních sítích DVB-T2 po vypnutí stávajících celoplošných multiplexů ve standardu DVB-T.

Nova i Prima v minulosti opakovaně odmítaly zařadit do pozemních vysílacích sítí HD verze svých programů. Právě vysílání ve vysokém rozlišení obrazu je přitom hlavním tahákem druhé televizní digitalizace. Česká televize již od letošního března vysílá prostřednictvím DVB-T2 všech šest svých programů v rozlišení Full HD. Komerční televize nad touto variantou váhají: zejména kvůli distribučním smlouvám s poskytovateli satelitní, kabelové a IP televize, pro něž jsou programy Novy a Primy v HD kvalitě exkluzivním obsahem, za nějž televizím platí nemalé poplatky. Ve hře je však varianta, že by Nova s Primou uvolnily pro DVB-T2 alespoň svoje hlavní kanály v HD kvalitě a tematické stanice nabízely v terestrice ve standardním rozlišení obrazu.

Rakouskou cestu k DVB-T2 představí na konferenci DIGIMEDIA 2018 výkonný ředitel společnosti IP Austria Walter Zinggl (Foto: IP Austria)

Rakouský model DVB-T2 představí Walter Zinggl

Ostatně, určitou inspiraci mohou zástupci Novy a Primy získat na konferenci DIGIMEDIA 2018 od výkonného ředitele rakouské společnosti IP Austria Waltera Zinggla, který vystoupí s přednáškou o rakouském přechodu na DVB-T2. Tamní vysílatelé se dohodli na zakódování HD verzí televizních stanic, zatímco SD verze vybraných stanic jsou k dispozici volně (ale s nižším datovým tokem, protože jsou určeny především pro příjem na mobilních zařízeních). Zakódované HD programy mohou přijímat pouze ti diváci, kteří prokáží, že platí koncesionářský poplatek veřejnoprávní ORF. Na rakouského koncesionáře zaregistrované zařízení (CA+ modul, nebo simpliTV receiver) umožnuje přijímat programy ve dvou balíčcích. První balíček je bezplatný a obsahuje všechny programy ORF ve vysokém rozlišení a k tomu stanice ATV1HD, ATV2HD, ServusTVHD, 3satHD a PULS4.

Kompletní programová nabídka simpliTV včetně oblíbených německých programů (SD i HD) je k dispozici pro abonenty za měsíční poplatek 10 euro. Jediná kódovaná rozhlasová stanice v nabídce simpliTV je privátní Kronehit, která spadá do placeného balíčku. Oproti tomu v Německu jsou v DVB-T2 zpoplatněny prakticky všechny komerční televizní stanice, které jsou zahrnuty v nabídce freenet TV. Za dvacítku programů zájemce zaplatí 5,75 euro měsíčně a k jejich příjmu potřebuje set-top-box spárovaný s dekódovací kartou. Dalších 20 veřejnoprávních stanic v HD kvalitě je k dispozici volně, divák ani nemusí prokazovat platbu koncesionářského poplatku. Přeshraničně a dálkově je tak mohou přijímat i diváci v České republice, včetně Prahy.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák upozorní na problémy s financováním druhé televizní digitalizace (Foto: Česká televize)

ČT upozorní na problémy s financováním DVB-T2

K druhé televizní digitalizaci se příští týden na konferenci DIGIMEDIA 2018 nevyjádří pouze představitelé komerčních televizí. Generální ředitel České televize Petr Dvořák upozorní na problémy s financováním přechodu na DVB-T2, které nastanou v případě, že vláda v demisi prosadí návrh novely zákona o daních z pera ministerstva financí rušící loni zavedené vratky DPH pro veřejnoprávní rozhlas a televizi. Kavčí hory rovněž budou muset přijít s náhradní řešením pro regionální vysílání v DVB-T2. Donedávna si totiž pohrávaly s myšlenkou, že budou usilovat o druhý celoplošný multiplex, v němž by postupně odpojovaly až sedm regionálních zpravodajských relací a zbylou kapacitu sítě nabídly dalším regionálním a komunitním televizím. Od tohoto plánu ale budou muset zřejmě upustit: nový multiplex by totiž ČT museli „přiklepnout“ zákonodárci změnou zákona o ČT a zároveň by na jeho provoz potřebovala peníze, o které ji připraví zmiňovaná novela zákona o daních.

Na konferenci DIGIMEDIA 2018 překvapivě nevystoupí předseda Koordinační expertní skupiny při ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Dvořák. Resort místo něj nominoval ředitele odboru elektronických komunikací Luďka Schneidera, který ministerstvo průmyslu a obchodu zastupoval při loňských slyšeních k návrhu diginovely zákona o elektronických komunikacích v Poslanecké sněmovně a Senátu. Na akci ale nebudou chybět zástupci operátorů všech tří přechodových sítí DVB-T2 – Českých Radiokomunikací, České televize a společnosti Digital Broadcasting. Podrobný program konference DIGIMEDIA 2018 naleznete na webu www.acra-mk.cz, kde je lze na akci také registrovat.