UVNITŘ TABULKA DOKRÝVAČŮ – Kavčí hory se nyní soustředí na dokrytí Přechodové sítě 11 v problémových lokalitách. Pro některé dokrývače ale dosud nemají zkoordinované kmitočty od ČTÚ.

Česká televize jako první z tří operátorů přechodových multiplexů pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 dokončila výstavbu základní sítě vysílačů. Dnes ráno zahájila vysílání na posledním z nich, trutnovské Černé hoře. Signál veřejnoprávní Přechodové sítě 11 tak může naladit přes 99 procent obyvatel České republiky, podmínkou je však vhodný přijímač DVB-T2 s kodekem HEVC. Obyvatelé bytových domů se společnými televizními anténami (STA) si navíc musí zajistit úpravu STA – doplnění kanálové vložky pro kanál 26 (většina republiky), 39 (Jáchymovsko) nebo 50 (severní a jižní Čechy). Z Černé hory vysílá ČT ve standardu DVB-T2 na kanálu 26 výkonem 100 kW. Kmitočet je už finální a nebude se měnit.

Výstavbu základních vysílačů Přechodové sítě 11 dokončila ČT o týden dříve, než si předsevzala. Českým Radiokomunikacím, které technicky zajišťují výstavbu a provoz přechodové DVB-T2 sítě ČT, se totiž daří urychlovat zprovozňování jednotlivých vysílačů velkého výkonu. Výstavba celé sítě ČT proběhla velmi rychle a bez jakýchkoli problémů. Původně ČT plánovala poslední dva vysílače, Trutnov – Černou horu a Zlín – Tlustou horu, zprovoznit až příští čtvrtek 10. května. Urychlením spouštění vysílačů DVB-T2 umožní veřejnoprávní televize takřka všem divákům sledovat nadcházející mistrovství světa v hokeji ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Všech šest programů ČT totiž vysílá v přechodové síti v HD kvalitě. Sportovní kanál ČT bylo dosud možné terestricky přijímat v HD rozlišení pouze v Regionálních sítích 7, 10 a 20, které vysílají ve standardu DVB-T a pokrývají něco přes 85 procent obyvatel České republiky. Toto vysílání ale ČT v dohledné době ukončí.

Mapa pokrytí Přechodové sítě 11 z vysílače Trutnov – Černá hora. Kliknutím obrázek zvětšíte. (Zdroj: Česká televize/CRA)

ČT čeká oříšek v podobě dokrývačů

Nyní se Kavčí hory soustředí na výstavbu sekundární sítě dokrývačů DVB-T2. Problém je v tom, že pro řadu z nich dosud Český telekomunikační úřad nenašel vhodné kmitočty nebo neprovedl jejich mezinárodní koordinaci. Ministerstvem průmyslu a obchodu nedávno schválený Technický plán přechodu na DVB-T2, který půjde příští týden do meziresortního připomínkového řízení, sice obsahuje tabulku s přehledem všech dokrývačů multiplexu 1 a jejich kanály pro vysílání ve standardu DVB-T2, v řadě míst však uvedené kanály nebude možné použít, protože tam nelze instalovat opakovače. ČT chce také prověřit, zda v DVB-T2 bude potřebovat všech 92 dokrývačů, které používá u vysílání ve standardu DVB-T. To bude nějakou chvíli trvat, protože si to vyžádá měření v jednotlivých lokalitách.

Termíny spouštění dokrývačů i jejich počet závisí čistě na ČT jako provozovateli Přechodové sítě 11. Technický plán přechodu neurčuje, kolik by jich ČT měla provozovat, ani kdy je má zapnout. Obsahuje pouze nejzazší termín vypnutí dokrývačů ve standardu DVB-T, který byl určen na červen 2020. Ve většině regionů to však bude dříve, protože dokrývače utichnou společně s hlavními vysílači – například v Praze již v listopadu příštího roku. Proto je důležité je ve standardu DVB-T2 zprovoznit co nejdříve. „Předpokládali jsme, že budou všechny kmitočtové příděly jasné při přijetí TPP. Z toho vycházely dosud prezentované plány. Teď je ale evidentní, že tomu tak nebude,“ stěžuje si Pavel Hanuš, vedoucí strategie a rozvojových projektů ČT.

Seznam dokrývačů České televize podle Technického plánu přechodu na DVB-T2:

O některých lokalitách stále není jasno

„Budeme moci relativně dobře plánovat opakovače a vysílače v jednofrekvenčních sítích (SFN), protože ty využívají ony tři základní kmitočty 26, 33 a 39. Tam, kde nepůjdou použít, ať už z důvodů rušení či nemožnosti vybudovat datovou trasu a podobně, bude muset být převaděč vysílající na jiném kmitočtu. A tady je zásadní problém, protože mnohdy takové převaděče vyžadují mezinárodní koordinaci a o jejich instalaci či neinstalaci se musí navíc rozhodnout podle reálné situace až po spuštění hlavní sítě. Prostě pro některé regiony nebudeme mít, ani po vydání TPP, jasno, kdy a zda vůbec tam půjde vysílání zajistit,“ uvedl Hanuš v rozhovoru pro Televizníweb.cz. U těchto lokalit chybí v TPP údaj o vysílacím kanálu pro DVB-T2, políčko pro něj je prázdné.

„Úbytek pásma UHF se právě v dokrývání projevuje nejvíce. Nedá se nic dělat. Situace se mění prakticky každý den, ale do přijetí TPP definitivní jasno nebude. Musíme se tomu přizpůsobit,“ konstatuje Pavel Hanuš. Právě problém s kmitočty pro dokrývače v DVB-T2 nedávno vedl ČT k přehodnocení původního plánu vypnout předčasně sportovní kanál v celoplošném multiplexu 1. Původně měla ČT Sport skončit v této DVB-T síti koncem května, po mistrovství světa v hokeji, a koncem roku měla odejít i z Regionálních sítí 7, 10 a 20. Nakonec však v multiplexu 1 zůstává, zatímco z regionálních sítí DVB-T by měla odejít rychleji, pravděpodobně již na přelomu prázdnin a nového školního roku. Definitivně začne opouštět DVB-T v listopadu 2019 a na posledním vysílači se odmlčí v květnu 2020.

Štítky