Ke konci května skončí dublované vysílání dětského kanálu Déčko a kulturního ČT art v multiplexech nové generace, oba programy opustí Přechodovou síť 12.

Programová nabídka přechodových sítí pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 se od 1. června rozšíří o další dvě celoplošné televize. Do Přechodové sítě 12 vstoupí stanice Prima Krimi a televize Seznam, které lze v pozemním vysílání naladit i v celoplošném multiplexu 3 vysílajícím ve standardu DVB-T. Předtím ale musí Přechodovou síť 12 opustit dva, respektive tři programy: k 31. květnu z ní odejde hudební kanál Óčko Expres a veřejnoprávní stanice Déčko a ČT art, které se dělí o jednu programovou pozici. Zatímco Déčko a Art lze v DVB-T2 naladit i ve veřejnoprávní Přechodové síti 11, kde vysílají v HD kvalitě, Óčko Expres z přechodových sítí zmizí úplně.

Důvod je nasnadě: Přechodová síť 12 slouží k souběžnému vysílání programů z multiplexů 2 a 3. Óčko Expres ale vysílá v Regionálním síti 8 a Déčko s Artem v multiplexu 1 (z multiplexu 3 tyto programy odešly k 31. březnu letošního roku). Protože se do přechodového multiplexu vejde maximálně 18 televizních programů ve standardním rozlišení obrazu, kvůli vstupu televize Seznam a Prima Krimi bylo nutné dvě programové pozice uvolnit. Díky této změně se počet celoplošně šířených televizních stanic v českém DVB-T2 zvýší na 33. Další tři programy vysílají v přechodových sítích regionálně. Jde o ostravskou TV Polar, olomouckou TV Morava a východočeskou televizi V1. Všechny tři využívají kapacitu Přechodové sítě 13 společnosti Digital Broadcasting.

Jižní Čechy dokryje Přechodová síť 12 nejdříve v listopadu. Z Kleti a Mařského vrchu bude vysílat na kaálu 27. (Zdroj: CRA)

Přechodová síť 12 bude opět plná

Odchodem Óčka Expres, Déčka a ČT art, a příchodem televize Seznam a Prima Krimi bude Přechodová síť 12 opět zcela zaplněna. Multiplex aktuálně využívá 24 z plánovaných 26 základních vysílačů velkého výkonu. Zbývá mu spustit dva silné jihočeské vysílače: České Budějovice – Kleť a Vimperk – Mařský vrch. Pro oba už je určen shodný vysílací kanál 27, ale protože stejný kanál využívá k televiznímu vysílání silný vysílač v sousedním Německu, musí operátor sítě, společnost České Radiokomunikace (CRA), počkat, až německá strana tento kanál opustí. „Máme přislíbeno, že by se tak mělo stát v listopadu letošního roku. Přechodová síť 12 tedy vylepší své pokrytí v jižních Čechách v listopadu nebo nejpozději do konce letošního roku,“ uvedl pro Televizníweb.cz ředitel regulace a strategie CRA Marcel Procházka.

Po spuštění všech vysílačů primární sítě navážou CRA zprovozňováním dokrývačů, jichž by měl být podobný počet jako u multiplexu 2, tedy okolo padesáti. Podobně začne ČT zprovozňovat síť dokrývačů svojí Přechodové sítě 11. Třetí dočasný multiplex DVB-T2, Přechodová síť 13, zatím pokračuje ve spouštění hlavních vysílačů velkého výkonu. Všech 32 plánovaných vysílačů by měla mít zprovozněno ke konci června. Přechodová síť 13 je také jediným dočasným multiplexem DVB-T2, který ještě disponuje volnou kapacitou. Nyní šíří devět celoplošných a tři regionální televizní programy, Vstoupit by do ní měly ještě celoplošné programy Rebel 2 Slušnej kanál, Prima Comedy Central a větší počet regionálních televizí.

Do DVB-T2 by měla ještě vstoupit Prima Comedy Central

Finální sítě DVB-T2 navážou v letech 2019 a 2020

Přechodové sítě DVB-T2 budou fungovat do konce roku 2019, respektive do poloviny roku 2020, kdy je postupně nahradí finální multiplexy nové generace. Ty budou čtyři a budou představovat pokračování současných celoplošných multiplexů 1 až 4 provozovaných ve standardu DVB-T. Jedna přechodová síť DVB-T2 se tedy bude muset rozdělit do dvou finálních multiplexů. Půjde o Přechodovou síť 12, z níž vzniknou finální Sítě 22 a 23, které nahradí vypínané multiplexy 2 a 3. Termíny přepínání přechodových sítí DVB-T2 do finálních multiplexů nové generace nejsou stanoveny a závisí čistě na dohodě operátorů multiplexů a jejich klientů. V nedávném rozhovoru pro Televizníweb.cz to uvedl předseda Koordinační expertní skupiny při Ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Dvořák.

Teprve po dokončení přechodu na DVB-T2 a vypnutí stávajících sítí DVB-T mají vzniknout ještě dvě rozvojové sítě DVB-T2 s téměř celoplošným pokrytím. Jejich dosah bude záležet na počtu volných a mezinárodně zkoordinovaných kmitočtů. Způsob využití těchto sítí a přidělení konkrétním operátorům bude řešit tzv. druhá diginovela zákona o elektronických komunikacích, kterou na podzim letošního roku připraví ministerstvo průmyslu a obchodu. Celkem by tedy v České republice mělo fungovat šest celoplošných sítí DVB-T2 a poté ještě několik regionálních a lokálních multiplexů. Některé regionální sítě by dokonce mohly nadále vysílat ve standardu DVB-T, na rozdíl od celoplošných multiplexů.

Štítky